Zařizujete kuchyň? Tohle vybavení by v ní nemělo chybět

Zařizujete kuchyň? Tohle vybavení by v ní nemělo chybět
Autor: eVisions Advertising
24. července 2019 • 00:00
Prezentace klienta • 

Bez čeho se v kuchyni neobejdete? Vybavení kuchyně se může zdát jako hračka. Sepsali jste si ty nejdůležitější věci, co potřebujete koupit a s nadšením se v obchodě pustili do výběru. Nepodlehněte nákupnímu šílenství a podívejte se, na co při vybavení kuchyně nezapomenout.

Základní vybavení kuchyně

Základní vybavení kuchyně by mělo obsahovat nádobí na vaření, pečení i servírování a neobejdete se ani bez základních kuchyňských robotů, mixérů či například rychlovarné konvice. Taková vývrtka nebo otvírák se v kuchyni čas od času hodí taky. Co by na vašem seznamu nemělo chybět?

Nádobí na vaření

Kvalitní hrnce a pánve vám ušetří spoustu času, ať už se rozhodnete pro jednoduchou večeři nebo složitější oběd. Trh dnes nabízí různé velikosti, barvy, materiály i tvary kuchyňského nádobí, ale rozhodně nic nepokazíte, pokud zvolíte jako základ hrnec s objemem 2-3 litry. Samozřejmě se hodí mít jeden větší a jeden menší hrnec. Materiál pak vybírejte i podle toho, jakou máte varní desku, ne všechny typy materiálů jsou vhodné pro každou varnou desku. Vybírat ale můžete vesměs z hrnců titanových, keramických, nerezových či teflonových. Stejně tak je to i s pánvemi, ty by však měly mít ideálně nepřilnavý povrch.

Mimo základní hrnce a pánve si pak zvolte další nádobí podle toho, co nejraději vaříte. Neprohloupíte s hrncem na těstoviny nebo pánví na palačinky.

Nože

Samostatnou kategorii tvoří nože. Ty nesmí chybět v žádné kuchyni. Množství je na vás, ale určitě se neobejdete minimálně bez klasického kuchyňského nože na krájení a porcování téměř čehokoliv. Při jejich výběru dbejte zejména na to, aby byly z kvalitní oceli a spolu s nožem si rovnou pořiďte i brousek na nože. V kuchyni pak využijete i nože určené přímo ke krájení pečiva, ryb či například k loupání ovoce a zeleniny. Hodit se může i kvalitní stojan na nože, ideálně dřevěný, ve kterém má každý nůž své místo.

Nádobí na pečení

Kdo rád peče, bude určitě nakupovat i různé pekáče, plechy a mísy, které rovněž mívají různé tvary a barvy a volba je tedy z větší části na vás. Vyberte si ale nejlépe ty s nerezovým, smaltovaným nebo keramickým povrchem. Tvar formy zvolte opět dle libosti. K pečení pak neodmyslitelně patří i vál a váleček. Tady myslete na to, že ty dřevěné mívají různou životnost a nemusí vám vydržet věčně, proto nic nepokazíte ani volbou silikonových válečků.

Nádobí na servírování

Mezi základní kuchyňské vybavení patří i sady příborů, talířů, sklenic a hrníčků. Jejich počet záleží na velikosti vaší domácnosti, ale i na tom, kolik hostů plánujete zvát na návštěvy či oslavy. Základní sada většinou obsahuje 6 kusů nádobí, ale na trhu najdete i větší. Volba je při výběru nádobí čistě na vašich preferencích a záleží na tom, co se vám líbí. U sklenic pak nezapomínejte, že se vyplatí mít větší i menší. Dále pak jistojistě oceníte i sklenice na víno, sekt či whiskey, případně i panákové skleničky.

Kuchyňská elektronikaV téměř žádné kuchyni by dnes neměl chybět pořádný mixér, ve kterém uděláte polévku, krém na dort i osvěžující smoothie. Dobře poslouží i rychlovarná konvice či kávovar. Jestli si potrpíte na křupavé topinky nebo čerstvé wafle, oceníte také topinkovač a waflovač. Skvělým pomocníkem je pak i elektrický hrnec nebo odšťavňovač. Některé z těchto pomůcek se však mohou poměrně dost prodražit, proto si rozmyslete, zda je opravdu potřebujete, případně zvažte sjednání online půjčky.

Myslete i na maličkosti

Když už budete kupovat základní vybavení, myslete i na nezbytné maličkosti, které by v kuchyni určitě neměly chybět. K takovým patří třeba struhadlo, škrabka, odměrky či kuchyňská váha, ale také vařečky a naběračky. Určitě během vaření přijde řada i na sítko a cedník. Neobejdete se ani bez lisu na česnek, který při vaření budete často využívat. Nakonec doplňte kuchyň látkovými utěrkami a chňapkami.

I když se základní vybavení kuchyně zdá jako banalita, na nákup se raději pořádně připravte a mějte u sebe seznam všeho, co potřebujete. Mezi základní nádobí se řadí zejména nádobí na vaření, pečení a servírování. Důležitou roli pak hrají i kuchyňské nože. Dost možná využijete i kuchyňského robota, mixér a rychlovarnou konvici. Na závěr nezapomeňte ani na takové maličkosti jakou je kupříkladu vývrtka, ať si můžete po náročném dni odpočinout se skleničkou vína v ruce.