Co podniknout v srpnu? Vyrazte na festival, na víno do foodtrucku nebo překvapte dortem úplně bez práce

2. srpna 2023 • 00:00

I když se léto a prázdniny přehouply do své druhé poloviny, ještě stále si můžete užít spoustu příjemných věcí, které se s nimi pojí. Dobré jídlo, pití, nové designové kousky do kuchyně a jídelny nebo akce, které se konají pod širým nebem. 

Ledová káva není jen frappé

Ledová káva s grapefruitem nebo pomerančem Ledová káva s grapefruitem nebo pomerančem • Autor: CrossCafe

Sezóna ledových káv je v plném proudu a opravdu dobré kavárny se rozhodně nespokojí jen s klasikou, jako je ledové latté či frappé. Trendy jdou dokonce i mnohem dál, než je espresso tonic nebo cold brew, které je jemnější variantou pro ty, kteří mají rádi americano servírované na ledu. Ledové kávy letos v létě mají hlavně chuť ovoce. Oblíbené je například cold brew, případně espresso s tonikem a příchutí grapefruitu. To si můžete vychutnat v kavárnách Costa Coffee a také CrossCafe. Tam můžete ochutnat i espresso orange, které je díky přidání pomerančového fresh džusu velmi osvěžující. A místo ledové kávy s alkoholem si tu můžete dát vínoládu, nízkoalkoholický drink, který se připravuje z bílého vína, perlivé vody, melounového sirupu Monin a kousků čerstvého vodního melounu. 

Ideální nápoj do parných letních dní

Banánové lassí Banánové lassí • Autor: Království chuti

Víte, co je lassí? Tento oblíbený indický mléčný nápoj je na léto naprosto ideální, protože dokáže v parnu skvěle ochladit, navíc dodá tělu probiotika a vápník. Připravuje se z jogurtu naředěním vodou či mlékem a zásadní je pro něj doladění různými dochucovadly či surovinami. Mezi ně patří v první řadě koření, ale najdete i rozšířené varianty s ovocem či zeleninou. Vychutnat si ho můžete jak naslano, tak nasladko. Příkladem varianty slaného lassí je kombinace salátové okurky a koriandru; pepře, černé soli a kurkumy; chilli, máty a kurkumy nebo citronu a kmínu. Sladké varianty nabízí více kombinací, například mango se šafránem a kardamomem, mango se skořicí a kardamomem, banán s kardamomem a muškátovým oříškem, oříšky či jahody se skořicí. Použít můžete prakticky jakékoliv ovoce. Vyzkoušet můžete i banánové:

Co budete potřebovat:

  • 1 šálek neochuceného jogurtu
  • 1 šálek neochuceného kefíru
  • 1 šálek vody nebo mléka
  • 1,5 banánu
  • špetku Fleur de sel s kardamomem (krystalky mořské soli ochucené kardamomem)
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžičku medu nebo javorového sirupu

Postup:

1. Do mixéru nalijte kefír, jogurt, přidejte vodu nebo mléko, koření a oloupaný banán a vše rozmixujte dohladka. Čím zralejší banán, tím sladší nápoj. Pokud je potřeba, použijte k doslazení med či javorový sirup.

2. Hotové lassí podávejte ve vyšších sklenicích, do kterých můžete v parném létě přidat pár kostek ledu

Ubrus, se kterým budete mít doma pořád léto

Lněné ubrusy s motivem rozkvetlé třešně Lněné ubrusy s motivem rozkvetlé třešně • Autor: www.luxurytable.cz

Třešně sice už dávno odkvetly, vy si je ale můžete nechat znovu rozkvést u svého stolu. Kolekce Ombres des Cerisiers Naturel v prodejnách Villeroy & Boch je rustikální i moderní zároveň. Známý francouzský výrobce kvalitních textilií Garnier Thiebaut i tentokrát využívá tradicí prověřeného materiálu v podobě vysráženého lnu a okouzlujících vzorů kvetoucích třešní. Ubrus, běhoun a textilní ubrousek tvoří jedinečné doplňky, které doladí letní atmosféru v městském bytě i ve venkovské kuchyni. Krémový podklad ubrusu navíc nechává vyniknout servírované lahůdky. 

 

Zdravá svačina s chutí jako z cukrárny

Good Calories Mini Bars Zakoupíte na www.tikaro.cz za 102,90 Kč. Good Calories Mini Bars Zakoupíte na www.tikaro.cz za 102,90 Kč. • Autor: archiv značky

Co se stane, když smícháte kešu, datle a maliny? Vznikne delikatesa, která okouzlí všechny smysly. Mini kousky s kešu, datlovou pastou a příchutí malinového dortu od Good Calories Mini Bars příjemně polechtají vaše chuťové pohárky a rychle zaženou hlad. Zasytí vás jako hrst ořechů, přitom neobsahují žádný přidaný cukr, a ještě se rozplynou na jazyku jako malinový dort. Vychutnejte si nevšední zdravou kombinaci,  která vám dodá potřebnou energii, třeba na letním výletě a pochutnejte si jako v cukrárně.

Dort, který připravíte úplně bez práce

Jahodový cheesecake Jahodový cheesecake • Autor: Dortie´s

Přemýšlíte, jak na svůj stůl bez práce dostat báječný dort jako od maminky? Chcete, aby navíc chutnal, jako by byl právě vyndaný z trouby? Žádný problém, společnost Sweet Delight pod značkou Dortie´s vyrábí ty nejluxusnější dobroty, u kterých byste nehádali, že nejsou právě upečené. Stačí si koupit po upečení ihned hluboce zmražený cheesecake, muffiny nebo dort a nechat je osm hodin rozmrazit v lednici. Seženete je v online obchodech Rohlik.cz a iTesco stejně jako v kamenných prodejnách Tesco. Nebo se pro některý z nich zastavte ve vaší oblíbené kavárně Starbucks, McCafé nebo Costa Coffee.

Cheesecake podle foodbloggerky

Borůvkovo-pistáciový cheesecake připravila bloggerka Na vidličkou ve spolupráci s firmou Alika Borůvkovo-pistáciový cheesecake připravila bloggerka Na vidličkou ve spolupráci s firmou Alika • Autor: Alika

Jestli si raději dort připravíte sami úplně od začátku až do konce, vyzkoušejte letní recept na pistáciovo-borůvkový cheesecake od bloggerky Katky Šiškové alias Na vidličku:

Co budete potřebovat (na formu o průměru 20 cm):

Na korpus:

  • 150 g kakaových sušenek
  • 50 g pistáciové mouky
  • 80 g rozpuštěného másla

Na náplň:

  • 350 g čerstvého smetanového sýra (cream cheese)
  • 200 g bílého jogurtu řeckého typu
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 6 plátků želatiny 
  • 100 ml mléka
  • 3 lžíce pistáciového krému
  • 250 g borůvek 
  • 40 g krystalového cukru

Na ozdobení:

  • 100 g čerstvého smetanového sýra
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 15 g moučkového cukru
  • borůvky, pistáciové kostky (drobné kousky opražených nesolených pistácií)

Postup:

1. Nejdříve si připravte borůvkový rozvar. Borůvky povařte s cukrem a 130 ml vody, až změknou. Pokud použijete české, trvá to jen chvilku, u kanadských déle, ale maximálně 10 minut. Rozmačkejte je vařečkou a nechte zchladnout.

2. Dno rozevírací kulaté formy vyložte pečicím papírem, boky lehce vymažte máslem. Sušenky rozmixujte najemno a smíchejte s pistáciovou moukou a rozpuštěným máslem. Vzniklou směs prsty natlačte na dno formy a dejte na půl hodiny ztuhnout do lednice.

3. Mezitím si připravte krémovou náplň. Plátky želatiny nechte 10 minut nabobtnat v misce se studeným mlékem, pak mléko opatrně ohřejte skoro k bodu varu (na sporáku nebo v mikrovlnce) a míchejte, až se želatina rozpustí (nesmí se vařit).

4. V míse lehce prošlehejte sýr, jogurt, cukr a smetanu na hladký krém. Do misky s želatinou vmíchejte 2 lžíce krému a pak celou směs přidejte do mísy s krémem. Díky tomu se vám neutvoří žmolky. Náplň rozdělte na dvě poloviny, do jedné vmíchejte pistáciovou pastu, do druhé borůvkový rozvar (20 g si nechte do krému na ozdobu). Náplň střídavě nalijte do formy na korpus a nechte ztuhnout v lednici, nejlépe přes noc.

5. Nakonec cheesecake podle chuti dozdobte. Vyšlehejte sýr, smetanu, cukr a borůvkový rozvar na pevný krém a na cheesecake nastříkejte malé bobky krému pomocí cukrářského sáčku s kulatou/řezanou zdobicí špičkou. Přidejte borůvky a pistáciové kostky.

Cava není žádná káva

Šumivé víno Cava Extremarium prodává e-shop Kulinaria.cz. Lahev stojí 330 Kč. Šumivé víno Cava Extremarium prodává e-shop Kulinaria.cz. Lahev stojí 330 Kč. • Autor: archiv značky

Když se řekne šumivé víno, většina z nás si vybaví sekt, prosecco nebo šampaňské. Kromě nich však existuje celá řada dalších „bublinek“. Slyšeli jste o španělském šumivém vínu cava (čtěte kava)? V chuti vyniká svěžími ovocnými tóny, takže představuje ideální letní pití, jehož popularita navíc u nás rychle stoupá. Důvodem je kromě jeho chuti i příznivá cena. U cavy totiž na rozdíl od pravého šampaňského neplatíte za značku. Až tedy příště dostanete chuť na „bublinky“, dejte cavě šanci vás ohromit. Vyzkoušejte například lahodné ekologické šumivé víno Cava Extremarium z vinařské oblasti Penedés. Na výběr je hned několik druhů. A pokud si neobjednáte lahev přímo domů, můžete si dopřát degustační zážitek – ochutnávku z více druhů cavy z produkce vinařství Mont Marçal nabízí třeba nedávno otevřená restaurace POT&TO Garden v Praze na Malé Straně.

Vyrazte za degustačními stánky a foodtrucky

Degustační stánky s vínem najdete na Moravě i v Čechách Degustační stánky s vínem najdete na Moravě i v Čechách • Autor: vinazmoravyvinazcech.cz

Za vínem se jezdí do sklepů, za krásou přírody do vinic. Tak to platí od nepaměti, ale poslední roky vinaři čím dál častěji přichází s příjemným řešením, jak tyto dvě příjemné součásti výletů a dovolených do vinařských regionů propojit. Zatímco ve vinařské obci nebo sklepní kolonii většinou narazíte na nějaká otevřená vinařství, sklepy nebo alespoň vinotéku, kde si můžete něco dát, uprostřed vinic by nalitý pohárek čekal málokdo. A přesto, na často navštěvovaných místech dnes najdete degustační stánky nebo jejich modernější verzi, takzvané foodtrucky. Bohaté na ně je zejména Znojemsko. Asi nejznámější takový degustační stánek najdete na jedné z nejstarších vinic na jižní Moravě, kterou je Šobes, poblíž obce Hnanice. Další je hned kousek vedle u Staré vinice v Havraníkách a také na vinici Peklo v Šatově. Stánky jsou ale i v Čechách, za pěkného počasí je otevřený například stánek v Kutné Hoře v ulici Gruntecká, v Klučově u Českého Brodu na Malé vinici (na Skále) nebo na úpatí kopce pod hradem Hazmburk.

Foodtruck s vínem Foodtruck s vínem • Autor: vinazmoravyvinazcech.cz

Vinný bar na kolech najdete například na vrcholu viniční tratě Pod Starým hradem u kaple sv. Floriána a Šebestiána ve Bzenci, originální modrou maringotku s vínem, kávou i grilem má na Pálavě i vinařství Víno J. Stávek. 

Pěkně peprné pivo

Pivo Pepper Your Lager z pivovaru Proud Pivo Pepper Your Lager z pivovaru Proud • Autor: pivovar Proud

Plzeňský experimentální pivovar Proud, který funguje od konce září roku 2020, uvedl na trh už přes 30 různých piv. Nyní pokračuje v úspěšné spolupráci s českou značkou .pepper..field a uvádí novou sezónní limitku - Pepper Your Lager, poctivý ležák okořeněný bílým kampotským pepřem. Ten pivu dodává jemné, ale výrazné pepřové aroma po dřevu, muškátovém květu i citrusovém ovoci. Pivo je pepřové jen lehce, při ochutnání vás lehce štípne na jazyku a skvěle se hodí na letní grilovačky. Seženete ho v obchodech Rohlík.cz a Košík.cz, ve vybraných prodejnách Albert v Plzni a Praze, v pivotékách a ochutnávkových pivnicích po celé republice a ochutnat ho můžete i na letních akcích či festivalech.

Skvělé jídlo uprostřed lesů 

Zážitková gastronomie, která nepotřebuje designový restaurant. Jen oheň a přírodu. Na tom stojí gastronomický projekt skupiny tvořivých kuchařů ZE MĚ, který před pár lety odstartovalo pár kreativních kuchařů jako malý start up. Dnes se svým rozrostlým týmem vaří v rámci cateringu i 27 degustačních jídel naráz a pro radost pořádají na Vysočině svůj festival ME ZE. Letos se koná druhý ročník a jeho atmosféru tvoří hlavně genius loci samoty Hanuska, nacházející se uprostřed lesů a hájů mezi Táborem a Pelhřimovem. Během 19. a 20. srpna čeká návštěvníky festivalu párování jídla s alko i nealko nápoji, workshopy, muzika, hra světel, a hlavně spousta vyladěných jídel, která cílí nejen na chuťové pohárky, ale hlavně na komplexní zážitek, který nikde jinde nezažijete.

Slavnosti pro milovníky cibule

Cibulové slavnosti Cibulové slavnosti • Autor: www.zwiebelfest.at

Máte-li rádi cibuli, o které se říká, že je královnou kuchyně, spojte příjemné s užitečným a zajeďte se podívat na cibulové slavnosti. Konají se v lázeňském městečku Laa an der Thaya v Rakousku, které leží jen kousek za hranicemi, pouze 50 minut jízdy z Brna. Odtud sem lze dojet i přímou autobusovou linkou č. 104. Vyhlášené cibulové slavnosti začínají v pátek 11. srpna a potrvají až do neděle 13. srpna. Na náměstí v Laa an der Thaya se opět představí místní farmáři, přímí prodejci, restaurace a vystavovatelé spolu s bohatým hudebním programem pro celou rodinu. Vedle hlavního večerního hudebního programu na náměstí v Laa bude vrcholem oslav, které nesou jméno "Zwiebelfest" (Cibulové slavnosti), sobotní soutěž v loupání cibule od 14.00 hodin. Nedělní program slavností pak doplní od 15.00 hodin populární „Cibulový štafetový běh“. Vstup na Cibulové slavnosti je zdarma. Více informací najdete na www.zwiebelfest.at

Autor: AK