Znáte řezy Šalamoun? Upečte si legendární moučník, který se rozplývá na jazyku
Šalamounovy řezy patří k moučníkům, které si oblíbily celé generace. Možná je pekla i vaše babička a s láskou na ně vzpomínáte. Jsou rychlé, nenáročné a chuťově skvělé. Zkrátka klasika, která nikdy nezklame.
O tom, proč si tento moučník vysloužil jméno Šalamoun, můžeme jen spekulovat. Možná proto, že v sobě spojuje jednoduchost a moudrost, kterou byl proslulý i biblický král Šalomoun. Je důkazem, že i z pár obyčejných surovin může vzniknout něco výjimečného, co se dědí z generace na generaci. Tyto řezy můžete ale najít i pod jinými názvy. Někde jim říkají vodouch, jinde oblitý či vařený koláč, hop do trouby, salamandr, někdo je možná zná jako buchtu Růžena.
Máte rádi Krtkův dort? Upečte si místo něj muffiny:
Zdroj: Recepty.cz
Tajemství řezů Šalamoun
Hlavním důvodem, proč jsou řezy Šalamoun tak oblíbené, není jen jejich jednoduchá příprava, ale hlavně neuvěřitelná vláčnost, která tkví v postupu přípravy. Základ tvoří směs kakaa, cukru, tuku a vody (či mléka), která se zahřeje, aby se všechny složky dokonale spojily. Než se do směsi přidá mouka, vejce a prášek do pečiva, část této kakaové hmoty se odlije stranou, přidá se do ní rum a použije se až později na přelití. Když se pak horký koláč vytažený z trouby přelije touto voňavou, rumem provoněnou polevou, koláč ji pomalu nasákne a získá svou typickou vláčnost a šťavnatost.
Řezy Šalamoun krok za krokem
Co budete potřebovat:
- 1 hrnek vody
- 2 hrnky krupicového cukru (pokud nemáte rádi hodně sladké, může ho být i méně)
- 1 kostku hery (nebo másla)
- 2 lžíce kakaa
- 1 balíček prášku do pečiva
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 4 vejce
- 2 lžíce hnědého rumu
- 1 hrnek strouhaného kokosu
Postup:
1. Troubu rozehřejte na 180 °C. Formu (nebo hlubší menší plech) vyložte papírem na pečení.
2. Do kastrůlku dejte nakrájenou heru nebo máslo, přidejte vodu, cukr a kakao a společně za průběžného míchání zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Směs se ale nesmí vařit.
3. Z teplé kakaové směsi odlijte do hrnku asi 2 dl. Zbytek směsi přelijte do mísy.
4. Vejce rozklepněte, oddělte žloutky od bílků a z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh.
5. Žloutky přidejte do mísy s kakaovou hmotou a metličkou je zašlehejte. Přimíchejte mouku s práškem do pečiva a nakonec zlehka vmíchejte ušlehaný sníh.
6. Těsto nalijte do připravené formy nebo na plech, dejte do vyhřáté trouby a pečte přibližně 25 minut.
7. Do odložené kakaové hmoty přimíchejte rum, nalijte ji na horké upečené těsto, rozetřete ji po celém povrchu a posypte strouhaným kokosem. Po vychladnutí moučník nakrájejte na řezy.
TIPY:
- Místo kokosu můžete řezy posypat strouhanými ořechy.
- Do těsta můžete přimíchat hrst rozinek namočených v rumu.
- Při podávání každý řez doplňte kopečkem zakysané smetany.
Výborná je i tato buchta s pudinkem a zakysanou smetanou:
Zdroj: Videohub, CNC
Zdroj: Recepty.cz, Toprecepty.cz, Apetitonline.cz