Zelný salát 7x jinak: Vyrobte si jednoduchou a chutnou přílohu nabitou vitaminy

30. října 2025 • 04:59

Zelné saláty patří k nejoblíbenějším přílohám. Jsou osvěžující, křupavé a díky své jednoduchosti se dají snadno obměňovat podle sezonních surovin i momentální chuti. Stačí pár základních ingrediencí a za chvíli máte hotový svěží a chutný doplněk.

Zelí je naprosto skvělá zelenina. Nejenže je zdravé, ale díky své neutrální chuti se dá skvěle kombinovat s různými dalšími ingrediencemi. Právě proto je i základem mnoha salátů. Vybrali jsme pro vás ty, které stojí za vyzkoušení. 

Zelný salát s mrkví je klasika:

Video se připravuje ...

Zdroj: Videoredakce ženských titulů, CNC

Salát s mrkví a křenem

Tento pikantní salát můžete udělat jak z bílého, tak červeného zelí.

Zelný salát s mrkví a křenem Zelný salát s mrkví a křenem • Autor: iStock

Suroviny: 

  • 500 pevného zelí
  • 120 g mrkve
  • 60  g čerstvého křenu 
  • 1–2 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžíci octa
  • 2 lžíce oleje
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Zelí zbavte vnějších listů a košťálu, nakrouhejte ho nebo nakrájejte na jemné nudličky a dejte do mísy.

2. Mrkev a křen očistěte, mrkev nastrouhejte na hrubším struhadle, křen na jemném a obojí přidejte k zelí. Salát osolte, opepřete, přidejte cukr a rukou dobře promíchejte a promačkejte.

3. Salát dochuťte octem, přidejte olej, znovu promíchejte a nechte několik hodin uležet v chladu.

Zelný salát do skleniček

Když uděláte větší množství salátu, můžete ho naplnit do skleniček a mít připravený na později.

Zelný salát do skleniček Zelný salát do skleniček • Autor: iStock

Suroviny:

  • 1 kg pevného zelí
  • 250 g jemně nastrouhané mrkve
  • 150 g jemně nastrouhaného čerstvého křenu
  • mletý pepř
  • sůl

Nálev:

  • 1 l vody
  • 4 dl octa
  • 130 g cukru
  • 40 g soli

Kromě toho:

  • bobkový list
  • nové koření
  • celý pepř

Postup:

1. Všechny suroviny na nálev dejte do hrnce a svařte.

2. Suroviny na salát smíchejte v míse. 

3. Salát rozdělte do čistých skleniček. Na zelí ve skleničce položte bobkový list, pár kuliček celého pepře a nového koření a zalijte horkým nálevem. Skleničky zavřete víčky, zavářet se nemusí. V ledničce vám salát vydrží až čtyři týdny.

Salát Coleslaw

Ačkoli ho máme spojený hlavně s americkou kuchyní, salát Coleslaw vznikl v holandsku a z holandštiny pochází i jeho jméno. Díky své univerzálnosti patří mezi nejoblíbenější saláty. Skvěle se hodí k masu, rybám, do sendvičů, ke smaženému sýru nebo si ho klidně můžete dát jen tak, doplněný čerstvým pečivem.

Salát Coleslaw Salát Coleslaw • Autor: iStock

Suroviny:

  • 2 hrnky nakrouhaného červeného zelí
  • 4 hrnky nakrouhaného bílého zelí
  • 1 hrnek nastrouhané mrkve
  • 1 malá cibule nastrouhaná na hrubém struhadle

Zálivka:

  • 3/4 hrnku majonézy
  • 1 lžíce jablečného nebo vinného octa
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 lžičky medu (nebo krupicového cukru)
  • mletý pepř
  • sůl·

Postup:

1. Všechny suroviny na zálivku dobře promíchejte.

2. Zelí, mrkev a cibuli dejte do mísy, přidejte připravenou zálivku a důkladně promíchejte.

3. Hotový salát nechte přes noc odležet v ledničce.

TIP: Místo majonézy můžete použít hustý bílý jogurt. Velikost hrnku je libovolná, jde o to, aby byl zachován poměr mezi jednotlivými složkami salátu.

Zelný salát s koprem

Zelný salát s koprem Zelný salát s koprem • Autor: iStock

I na tento salát můžete použít bílé nebo červené zelí. A velmi důležitý je čerstvý a voňavý kopr.

Suroviny:

  • 1 menší hlávka zelí
  • 1 větší mrkev (nemusí být)
  • 1 citron
  • 4 lžíce oleje
  • 3–4 lžíce cukru
  • 1 lžíce soli
  • 2 lžíce jemně nasekaného kopru

Postup:

1. Zelí nakrouhejte nebo nakrájejte na jemné nudličky a dejte do mísy. Pokud chcete mrkev, oškrábejte ji a nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte šťávu vymačkanou z citronu, olej, cukr, sůl a kopr a vše rukou promíchejte a dobře promačkejte.

2. Hotový salát nechte 2 hodiny uležet v ledničce.  

Hospodský zelný salát

Hospodský zelný salát Hospodský zelný salát • Autor: iStock

Suroviny:

  • 500 g bílého zelí
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce octa
  • sůl

Postup:

1. Zelí nakrájejte na jemné nudličky a dejte do hrnce. Zalijte ho litrem vroucí vody, zakryjte pokličkou a nechte stát 5 minut.

2. Spařené zelí sceďte, propláchněte studenou vodou a nechte v cedníku dobře odkapat.

3. Zelí přesypte do mísy, přidejte olej, cukr, ocet a sůl, dobře promíchejte a salát nechte v ledničce alespoň 2 hodiny odležet.

Výborný a zdravý je i salát z kysaného zelí:

Video se připravuje ...

Zdroj: Videohub, CNC

Zdroj: Recepty.cz, Kuchynelidlu.cz., Toprecepty.cz, Vareni.cz

Autor: Alena Menclová, Anna Kopečková