Zelný salát 7x jinak: Vyrobte si jednoduchou a chutnou přílohu nabitou vitaminy
Zelné saláty patří k nejoblíbenějším přílohám. Jsou osvěžující, křupavé a díky své jednoduchosti se dají snadno obměňovat podle sezonních surovin i momentální chuti. Stačí pár základních ingrediencí a za chvíli máte hotový svěží a chutný doplněk.
Zelí je naprosto skvělá zelenina. Nejenže je zdravé, ale díky své neutrální chuti se dá skvěle kombinovat s různými dalšími ingrediencemi. Právě proto je i základem mnoha salátů. Vybrali jsme pro vás ty, které stojí za vyzkoušení.
Zelný salát s mrkví je klasika:
Zdroj: Videoredakce ženských titulů, CNC
Salát s mrkví a křenem
Tento pikantní salát můžete udělat jak z bílého, tak červeného zelí.
Suroviny:
- 500 pevného zelí
- 120 g mrkve
- 60 g čerstvého křenu
- 1–2 lžíce krupicového cukru
- 1 lžíci octa
- 2 lžíce oleje
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Zelí zbavte vnějších listů a košťálu, nakrouhejte ho nebo nakrájejte na jemné nudličky a dejte do mísy.
2. Mrkev a křen očistěte, mrkev nastrouhejte na hrubším struhadle, křen na jemném a obojí přidejte k zelí. Salát osolte, opepřete, přidejte cukr a rukou dobře promíchejte a promačkejte.
3. Salát dochuťte octem, přidejte olej, znovu promíchejte a nechte několik hodin uležet v chladu.
Zelný salát do skleniček
Když uděláte větší množství salátu, můžete ho naplnit do skleniček a mít připravený na později.
Suroviny:
- 1 kg pevného zelí
- 250 g jemně nastrouhané mrkve
- 150 g jemně nastrouhaného čerstvého křenu
- mletý pepř
- sůl
Nálev:
- 1 l vody
- 4 dl octa
- 130 g cukru
- 40 g soli
Kromě toho:
- bobkový list
- nové koření
- celý pepř
Postup:
1. Všechny suroviny na nálev dejte do hrnce a svařte.
2. Suroviny na salát smíchejte v míse.
3. Salát rozdělte do čistých skleniček. Na zelí ve skleničce položte bobkový list, pár kuliček celého pepře a nového koření a zalijte horkým nálevem. Skleničky zavřete víčky, zavářet se nemusí. V ledničce vám salát vydrží až čtyři týdny.
Salát Coleslaw
Ačkoli ho máme spojený hlavně s americkou kuchyní, salát Coleslaw vznikl v holandsku a z holandštiny pochází i jeho jméno. Díky své univerzálnosti patří mezi nejoblíbenější saláty. Skvěle se hodí k masu, rybám, do sendvičů, ke smaženému sýru nebo si ho klidně můžete dát jen tak, doplněný čerstvým pečivem.
Suroviny:
- 2 hrnky nakrouhaného červeného zelí
- 4 hrnky nakrouhaného bílého zelí
- 1 hrnek nastrouhané mrkve
- 1 malá cibule nastrouhaná na hrubém struhadle
Zálivka:
- 3/4 hrnku majonézy
- 1 lžíce jablečného nebo vinného octa
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 2 lžičky medu (nebo krupicového cukru)
- mletý pepř
- sůl·
Postup:
1. Všechny suroviny na zálivku dobře promíchejte.
2. Zelí, mrkev a cibuli dejte do mísy, přidejte připravenou zálivku a důkladně promíchejte.
3. Hotový salát nechte přes noc odležet v ledničce.
TIP: Místo majonézy můžete použít hustý bílý jogurt. Velikost hrnku je libovolná, jde o to, aby byl zachován poměr mezi jednotlivými složkami salátu.
Zelný salát s koprem
I na tento salát můžete použít bílé nebo červené zelí. A velmi důležitý je čerstvý a voňavý kopr.
Suroviny:
- 1 menší hlávka zelí
- 1 větší mrkev (nemusí být)
- 1 citron
- 4 lžíce oleje
- 3–4 lžíce cukru
- 1 lžíce soli
- 2 lžíce jemně nasekaného kopru
Postup:
1. Zelí nakrouhejte nebo nakrájejte na jemné nudličky a dejte do mísy. Pokud chcete mrkev, oškrábejte ji a nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte šťávu vymačkanou z citronu, olej, cukr, sůl a kopr a vše rukou promíchejte a dobře promačkejte.
2. Hotový salát nechte 2 hodiny uležet v ledničce.
Hospodský zelný salát
Suroviny:
- 500 g bílého zelí
- 50 ml slunečnicového oleje
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 lžíce octa
- sůl
Postup:
1. Zelí nakrájejte na jemné nudličky a dejte do hrnce. Zalijte ho litrem vroucí vody, zakryjte pokličkou a nechte stát 5 minut.
2. Spařené zelí sceďte, propláchněte studenou vodou a nechte v cedníku dobře odkapat.
3. Zelí přesypte do mísy, přidejte olej, cukr, ocet a sůl, dobře promíchejte a salát nechte v ledničce alespoň 2 hodiny odležet.
Výborný a zdravý je i salát z kysaného zelí:
Zdroj: Videohub, CNC
Zdroj: Recepty.cz, Kuchynelidlu.cz., Toprecepty.cz, Vareni.cz