Jaký je rozdíl mezi džemem a marmeládou a jak poznat ty kvalitní? Dozvíte se na F.O.O.D. pikniku

Video se připravuje ...
20. července 2020 • 14:00

Připravujete si doma vlastní zavařeniny, nebo dáváte přednost kupovaným? A víte, co do takové kvalitní a poctivé zavařeniny patří? Zeptali jsme se na loňském F.O.O.D. pikniku skutečných profesionálů, jak zavařeniny připravují a v čem se od sebe liší marmeláda a džem.

Ať už džemy kupujete, jste ostřílený matador a jen vylepšujete oblíbený rodinný recept nebo se chystáte na své první zavařování v životě, nikdy není na škodu inspirovat se u profesionálů. Na naše otázky ohledně zavařování a kvality zavařenin odpovídaly na F.O.O.D. pikniku 2018 Dagmar Malá, která je součástí týmu Marmelády s příběhem, a Eva Zikmundová, která stojí za oceněnými marmeládami Mlsná sklenička. Podívejte se na video v úvodu článku a nechte si zavařit. 

Džem, nebo marmeláda?

Ačkoliv se považují džemy i marmelády za totožný výrobek a často se tyto názvy zaměňují, existuje mezi nimi dnes už legislativní rozdíl. Pravá marmeláda musí obsahovat alespoň 20 procent citrusů, zavařeniny s menším citrusovým podílem nebo z jiných druhů ovoce se označují jako džem.

Marmeláda: recept o třech surovinách

Kvalitní marmelády a džemy by měly obsahovat pouze ovoce a přírodní konzervanty, tedy cukrcitronovou šťávu. Cukr a citronová šťáva fungují nejen jako dochucovadla, ale v kombinaci s odpařením velké části vody při vaření brání rozvoji mikroorganismů a prodlužují trvanlivost výrobku.

Marmeláda bez cukru vydrží méně

Potřebné množství přidaného cukru závisí na druhu, odrůdě a kvalitě použitého ovoce. Kyselejší plody vyžadují větší podíl cukru, ale je možné je namíchat s druhy sladšími, a vytvořit tak neotřelé chuťové kombinace, jako jsou například rebarbora s jahodou nebo rybíz s ananasem. Zpravidla se cukr přidává v třetinovém poměru k množství použitého ovoce.

Velkým hitem jsou dnes také zavařeniny bez cukru. Jelikož cukr není pouze sladidlo, ale plní právě funkci konzervantu, má takový výrobek mnohem kratší trvanlivost. Džem bez cukru proto raději spotřebujte co nejdříve.

Čokoláda i prosseco. Nebojte se experimentovat!

Chcete-li zkusit něco nového a neotřelého, můžete do zavařeniny přidat například hořkou čokoládu, ale i oblíbený alkohol. Hořká čokoláda bude výborná v kombinaci se švestkami, malinami nebo borůvkami, její rozpouštění v džemu si ale žádá dávku opatrnosti. Naproti tomu zavařeninu s vůní prosseca nebo rumu zvládne i úplný začátečník.

Podívejte se na video v úvodu článku s tipy na zavařování a výběr kvalitních marmelád a džemů přímo od výrobců těch nejchutnějších. Pak už stačí jen k příští snídani naplnit palačinky oblíbenou zavařeninou a nechat si v ústech rozplynout sladké chutě léta.

Pokud milujete dobré jídlo a chcete se potkat s přáteli a posedět venku ještě před začátkem podzimu, přijďte letos v neděli  30. 8. 2020 na F.O.O.D. piknik na Ladronce a dejte si tu schůzku s někým, s kým jste se dlouho neviděli. Vstup je tradičně zdarma a na místě si, tak jako je zvykem, budete moci koupit piknikové koše, dát si něco dobrého u stánků farmářů a kulinářů, rozložit piknikovou deku a užívat si den.

F.O.O.D. piknik F.O.O.D. piknik • Autor: F.O.O.D. piknik

Autor: Karolína Fourová