Vlašské ořechy dozrávají: Jak je správně skladovat a proč je dobré je namočit?

23. října 2023 • 00:00

Vlašské ořechy neboli vlašáky patří mezi nejoblíbenější ořechy. Jak je ale nejlépe dostat ze skořápky, jak s nimi zacházet, aby se nezkazily ani nežlukly a chutnaly co nejdéle jako čerstvé?

Plody ořešáku královského jsou sice kaloricky velmi vydatné, ale mezi ořechy zaujímají jedinečné postavení a pokud je jíme s mírou, našemu zdraví velmi prospějí. Obsahují vlákninu, vitaminy (zejména E a vitaminy řady B), draslík, fosfor, jsou zdrojem manganu, který je důležitý v prevenci řídnutí kostí. Díky příznivému poměru mastných kyselin mají pozitivní účinky na srdce a také posilují mozek. Podle tvrdosti skořápky se vlašským ořechům krajově říká kamenáče, polopapíráky nebo papíráky.

Ať už vlašské ořechy koupíte, nebo nasbíráte, s plnou taškou dobroty si domů přinesete i mnoho otázek. My vám na ně odpovíme a díky tomu budete vědět, jak na vlašáky.

Video se připravuje ...

Kdy vlašské ořechy dozrávají a kdy je sbírat

Otrhat, nebo počkat až spadnou? To je otázka, která nejen u ořechů napadne každého majitele ořešáku. Odpověď ale zní: vždy nechat spadnout! Až když se samy uvolní ze stromu a jejich zelený obal praskne, jsou vlašské ořechy připraveny ke sběru. Pokud vás ale zajímá měsíc, kdy se tak stane, odpověď už tak jasná není. U každého druhu je to jindy, ale všeobecně platí, že ořechy dozrávají na přelomu září a října. Některým to však trvá déle, ale ani zde se nemusíte bát. Ořechům zima neuškodí, takže ani mrazíky jejich kvalitu nesníží.

Jak loupat ořechy

Pokud na nich stále máte zelenou nebo už zčernalou slupku, je načase se jí zbavit. Nejrychlejší způsob je ořechy na 15 minut spařit v horké vodě, kdy jsou v ní po celou dobu plně ponořené a pod poklicí. Další variantou je uzavřít ořechy do igelitového pytle a dát na 4 dny do tmavé místnosti. Poslední varianta je dát ořechy na 10 minut do trouby vyhřáté na 200 °C. Poté slupku velmi snadno oddělíte prsty nebo otřením. Nezapomeňte si ale vzít rukavice, protože barva, kterou slupky pouští, nejde smýt. 

Víte, proč se ořechy namáčí? Víte, proč se ořechy namáčí? • Autor: iStock.com

Jak louskat ořechy

Nejlepší variantou je louskáček, ale pokud ho nemáte, stejně dobře poslouží i kleště sikovky. Skořápku také můžete rozbít kladívkem nebo paličkou na maso, ale zde je potřeba trocha šikovnosti a hlavně dodržování bezpečnosti. Ořech vždy zabalte do utěrky, aby se skořápka nerozlétla, a rozbíjejte jej na prkénku.

Louskat jde i bez louskáčku, ale není to úplně snadné Louskat jde i bez louskáčku, ale není to úplně snadné • Autor: iStock.com

Jak je to s namáčením ořechů

Proč je vůbec namáčet:

Ořechy v sobě mají mnoho vitaminů, aby z nich mohly vyrůst nové rostliny. Tyto složky samozřejmě potřebují svou ochranu před kažením a tuto funkci u ořechů zastává kyselina fytová. Při větší konzumaci se kyselina dokáže navázat na minerály v lidském těle, jako je například zinek, vápník či železo, a zabránit jejich vstřebávání. Nedostatek minerálů a vitaminů se může projevit jako únava, nervozita až deprese, špatnou pletí, zhoršením zubů, ale dokonce i chudokrevností nebo poruchami paměti. Kyselinu fytovou lze právě namáčením odstranit.

V ořechu je skryta síla celého stromu V ořechu je skryta síla celého stromu • Autor: iStock.com

Jak dlouho namáčet:

Každý druh ořechů potřebuje to své. Vlašským ořechům ale postačí 4 hodiny v osolené vodě, kdy připadne jedna lžíce soli na dva hrnky vody.

Jak je sušit:

Nikdo nechce jíst mokré ořechy. Navíc by vám brzy začaly plesnivět. Abyste je zbavili vlhkosti, opražte je nasucho na pánvičce nebo dejte při 50 °C do trouby či sušičky a nechte dobře vyschnout.

Které ořechy namáčet:

Nebude to velké představení. Jen ty, které nebyly tepelně upravené. Takže rozhodně se nemusíte trápit u pražených nebo obalovaných oříšků.

Stravitelnější a bez hořkosti

Namáčení má další výhodu: nejenže jsou ořechy lépe stravitelné, ale také se zmírní nebo odstraní jejich nahořklá chuť.

Jak skladovat ořechy

Pokud nevyužijete celou úrodu najednou, je důležité vyloupané ořechy dobře uskladnit. I kdybyste je nenamáčeli výše zmíněným způsobem, nechte vyloupané ořechy důkladně vyschnout rozprostřené v jedné vrstvě (například na plechu) v teplé a suché místnosti. Pak je přesypte do vzduchotěsných nádob, ve kterých vám vydrží asi půl roku. Pro dlouhodobější skladování je ideální je mrazák. Nasypte ořechy do sáčků, dobře uzavřete a dejte do mrazničky. Ořechům nízké teploty neuškodí a na chuť to nebude mít vliv ani po několika měsících.

Video se připravuje ...

Autor: TR, red