Vaříme a pečeme ze zásob: Skvělé jídlo se dá udělat i ze zbytků v ledničce nebo konzerv ve spíži

6. února 2023 • 00:00

Ve vaší ledičce nebo spíži se možná skrývají potraviny, na které jste trošku pozapomněli. Pokud jsou ještě k jídlu, můžete si z nich připravit oběd nebo večeři, po po kterých se jen zapráší. Možností je spousta.

Asi každý má doma špagety nebo jiné těstoviny. A pokud najdete v zásobách i  konzervu s tuňákem, máte večeři skoro hotovou!

Špagety s tuňákem

Špagety s tuňákem Špagety s tuňákem • Autor: Stockfood.com

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny:

  • 500 g špaget
  • 200 g tuňáka ve vlastní šťávě
  • 2 šalotky
  • 4 stroužky česneku
  • 100 g pórku
  • olivový olej
  • 1 hrst kaparů
  • 100 g sýra Grana Padano
  • 1 hrst čerstvé petrželky
  • sůl a mletý pepř

Postup:

1. Špagety uvaříme v osolené vodě s kapkou olivového oleje na skus.

2. Ve větší pánvi zpěníme na oleji nadrobno pokrájenou šalotku, přidáme plátky česneku a necháme je rozvonět. Pak přisypeme pokrájený pórek a krátce podusíme. Vložíme kousky okapaného tuňáka, pokrájené kapary a nakonec špagety s troškou vývaru.

3. Podle chuti osolíme, opepříme a posypeme nasekanou petrželkou a nastrouhaným sýrem.

Konzervu tuňáka využijete i do dalších receptů:

Těstoviny s tuňákem a rajčaty>>>>

Video se připravuje ...

Penne s tuňákem a kukuřicí

Těstovinový salát s tuňákem a mozzarellou

Salát Nicoise

Kořeněná rýže s tuňákem

Zapečené sterilované fazole

Zapečené sterilované fazole Zapečené sterilované fazole • Autor: Stockfood.com

Doba přípravy: 40 minut

Suroviny:

  • 800 g bílých fazolí v tomatové omáčce
  • 1 velká cibule
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 chilli paprička
  • 200 g listů špenátu
  • 4 vejce
  • 1 lžíce octa
  • sůl a mletý pepř

Postup:

1. Ve velké pánvi opečeme nadrobno pokrájenou slaninu, přidáme nasekanou cibuli, chilli papričku a krátce opečeme. Do základu vmícháme sterilované fazole s omáčkou a podle chuti přidáme sůl a pepř.

2. Ve vroucí vodě s octem postupně jedno po druhém připravíme ztracená vejce, listy špenátu krátce spaříme ve vroucí vodě, zchladíme v ledové vodě, necháme odkapat, osolíme a opepříme. Přimícháme je k fazolím, navrch položíme ztracená vejce a necháme krátce prohřát.

3. Servírujeme s čerstvým pečivem.

Využijte sterilované fazole v rajčatové omáčce i do dalších jídel:

Chilli con carne s kořením

Snídaňové burrito

Špagety s mrkvovo-fazolovou omáčkou

Žemlovka z toastového chleba

Žemlovka z toastového chleba Žemlovka z toastového chleba • Autor: iStock

Doba přípravy: 60 minut

Suroviny:

  • 500 g plátků bílého toastového chleba
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 g pokrájených oloupaných jablek
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce vanilkového pudinku v prášku
  • 1 skořicový cukr
  • 250 ml mléka + 2 lžíce moučkového cukru
  • 150 g másla

Postup:

1. Tvaroh vyšleháme s moučkovým cukrem a pudinkovým práškem, pokrájená jablka smícháme se skořicovým cukrem.

2. Mléko osladíme a pak v něm postupně lehce namočíme plátky toastového chleba a spolu s  jablky a tvarohem jimi střídavě naplníme zapékací mísu důkladně vymazanou máslem. Poslední vrstva bude z chleba, na něj rozložíme tenké plátky másla.

3. Žemlovku pečeme při teplotě 175 °C zhruba 35 minut dozlatova.

TIP: Místo jablek můžete dát do žemlovky okapané kompotované ovoce, toastový chleba lze nahradit třeba plátky vánočky a do žemlovky přidat hrst rozinek namočených v rumu nebo nasekané vlašské ořechy.

Toastový chleba se dá i jinak chutně využít:

Dezert na způsob francouzského toastu

Smaženky s pečenou zeleninou a pestem

Toasty s vejci a čedarem

Koláčky s jablky a slaninou

Lokše z vařených brambor

Lokše z vařených brambor Lokše z vařených brambor • Autor: iStock

Doba přípravy: 40 minut

Suroviny:

  • 400 g vařených brambor
  • 100 g polohrubé mouky + mouka na vál
  • 150 g másla
  • špetka soli
  • Na nádivku:
  • 200 g mletého máku
  • 100 ml mléka
  • 80 g moučkového cukru
  • špetka mleté skořice

Postup:

1. Nejdříve připravíme makovou nádivku. V kastrůlku smícháme mletý mák s mlékem, přivedeme k varu a krátce povaříme do zhoustnutí. Odstavíme z plotny a vmícháme moučkový cukr a skořici.

2. Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme špetku soli a postupně přisypáváme mouku a vše zpracujeme v tužší těsto. Z něj na lehce pomoučněném válu vyválíme tenké placky a ty pak z obou stran opečeme na suché litinové pánvi.

3. Horké lokše potřeme rozpuštěným máslem, naplníme makovou nádivkou a srolujeme. Podáváme teplé.

Stojí za vyzkoušení: Lokše můžete plnit také švestkovými povidly nebo sladkým tvarohem. Naslano je můžete podávat omaštěné rozpuštěným sádlem a naplněné vařeným kysaným zelím. Přidat můžete i pokrájené pečené vepřové maso nebo teplé škvarky.

Zkuste i tyto recepty ze zbylých vařených brambor:

Bramborové knedlíky plněné špenátem a žampiony

Bramborové placky s brokolicí a pórkem

Sedlácké brambory s brynzou a slaninou

Frittata s jarní cibulkou a hráškem

Rýžová kaše s kompotovanými višněmi

Rýžová kaše s kompotovanými višněmi Rýžová kaše s kompotovanými višněmi • Autor: Stockfood.com

Doba přípravy: 40 minut

Suroviny:

  • 400 g vařené rýže
  • 400 ml mléka
  • 100 g másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 750 ml višňového kompotu
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • špetka soli

Postup:

1. Rýži zalijeme mlékem, přidáme krupicový cukr, máslo a vaříme za občasného míchání na mírném ohni, až se rýže rozvaří na kaši.

2. Kompot scedíme a nálev svaříme v rendlíku se skořicí, třtinovým cukrem a škrobem, až lehce zhoustne. Pak do něj přidáme višně a prohřejeme.

3. Kaši rozdělíme do hlubokých talířů a přidáme porci višňového rozvaru. Ihned podáváme.

A jak se dá ještě vařená rýže zužitkovat?

Rýžová kaše s jablky a mandlemi

Smažená rýže se zeleninou a krůtím masem

Cuketové muffiny se slaninou a sýrem

Frittata s rýží, hráškem a žampiony

Autor: Olga Trešlová, AK