Utopenci, nejlepší, co znáte! Jak je naložit, aby byl výsledek dokonalý?

20. května 2023 • 12:00

Špekáčky v nakyslém nálevu jsou oblíbený pokrm, po kterém se nejenom v hospodách rychle zapráší. Připravte si tuto klasiku během chvilky v pohodlí domova. 

Vybírejte kvalitní špekáčky! 

Domácí utopence připravujte pouze z kvalitních surovin. Vyhněte se buřtům a nakupujte pouze špekáčky. Ty narozdíl od buřtů musí obsahovat minimálně 40 % masa. Naproti tomu uzeniny prodávané pod názvy buřty, vuřty nebo opékáčky žádné normy splňovat nemusí a teoreticky mohou být i úplně bez masa. Takže na utopence jedině špekáčky. Na výsledku je to opravdu znát! 

Špekáčky jsou výborné i na pivu>>>

Video se připravuje ...

Lák na domácí utopence

Jako první připravte lák, ve kterém budou špekáčky odpočívat, a proto musí mít výraznou chuť. Můžete zkusit tento poměr surovin: 500 ml vody, 250 ml kvasného octa, 2 lžíce krupicového cukru,1 lžička soli, 12 kuliček nového koření, 12 kuliček černého pepře, 5 bobkových listů. Připravte si kastrol se silnějším dnem a smíchejte v něm všechny přísady. Nálev zahřejte na nižší teplotu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Dejte pozor, aby nezačal moc probublávat, vařením ztrácí koření na domácí utopence chuť.

Utopenci podle Dity P. Utopenci podle Dity P. • Autor: www.ditap.cz

Jak naříznout špekáčky?

Špekáčky na domácí utopence nejprve oloupejte, jinak se do nich nálev nevsákne. Pak je podélně nařízněte nožem tak, aby na jedné straně držely pohromadě a daly se plnit. 

Špekáčky nařízněte podélně a naplňte Špekáčky nařízněte podélně a naplňte • Autor: Profimedia

Čím naplnit utopence? 

Špekáčky se plní feferonkami, plátky cibule a na závěr se osolí a opepří. Kořením nešetřete, protože čím výraznější, tím lepší! Můžete přidat i chilli papričky, nakládané okurky nebo špekáčky na řezu potřít plnotučnou hořčicí.  

Beraní rohy, feferonky, nebo chilli? Naplňte si utopence tím, co máte rádi. Beraní rohy, feferonky, nebo chilli? Naplňte si utopence tím, co máte rádi. • Autor: Profimedia

Aby domácí utopenci drželi pohromadě!

Tato část není povinná, ale pokud chcete udržet plněné špekáčky stranou u sebe, propíchněte je párátkem. Budou držet a při servírování se nerozpadnou.

Jak naložit utopence? 

Připravené špekáčky propíchněte vidličkou, aby nasály maximum láku. Do velké a čisté sklenice začněte vrstvit nakrájenou cibuli, feferonky, bobkový list, případně další přísady, kterými prokládejte špekáčky. Snažte se špekáčky trochu upěchovat, aby mezi nimi nebyly zbytečné mezery. Postupně je zalijte lákem, musí být zcela ponořené. Důležité je, aby byl lák zcela vychladlý. Kdybyste špekáčky zalili horkým lákem, uvolní se z nich tuk, který pak ztuhne a bude plavat v nálevu, což nevypadá hezky. Před uzavřením se sklenicí lehce bouchněte o linku, tím se zbavíte nežádoucích bublinek. 

Utopence si nejlépe vychutnáte s dobrým čerstvým chlebem a někdo i s pivem. Utopence si nejlépe vychutnáte s dobrým čerstvým chlebem a někdo i s pivem. • Autor: profimedia.cz

Domácí utopenci a doba nakládání

Sklenici pevně uzavřete a utopence dejte na chladné a tmavé místo, udeálně do studenějšího sklepa nebo do lednice. Vydržte to a nechte je odpočívat alespoň týden. Nebudete litovat! 

Video se připravuje ...

Autor: red, AK