Superpotravina týdne: Rajčata. Proč a jak si je dopřávat každý den plus snadné recepty, které si hned oblíbíte
Pokud patříte mezi milovníky rajčat, právě nastal váš čas. Tahle šťavnatá a voňavá zelenina, kterou můžeme díky obsahu zdraví prospěšných látek s klidem zařadit mezi superpotraviny, právě dozrává a máme možnost si ji tak naplno vychutnat. A to na mnoho různých způsobů.
Ovoce nebo zelenina? Jak to vlastně s rajskými jablíčky je? Možná vás překvapí, že z botanického hlediska jsou považována za ovoce, z kulinářského hlediska je ale řadíme mezi zeleninu. Existuje mnoho odrůd rajčat s širokou škálou tvarů, barev i vůní od cherry rajčátek až po velká masitá rajčata.
Víte, jak nakrájet cherry rajčata během pár vtěřin?
Kde se rajčata vzala?
Tyto oblíbené červené plody pěstovali už staří Inkové a Aztékové, kteří začali s kultivací divoce rostoucích rajčat. Do Evropy je pak podle některých zdrojů přivezl v roce 1498 Kryštof Kolumbus. V Itálii, se kterou jsou „zlatá jablka“, jak zní překlad slova pomodoro, neodmyslitelně spjatá, se přitom ve velkém začala pěstovat až v 19. století. A jak vlastně konkrétně rajčata podpoří naše zdraví a krásu?
Rajčata oddálí stárnutí a pomůžou s hubnutím
Rajčata obsahují řadu antioxidantů, díky kterým zpomalují stárnutí. Navíc mají kromě skvělé chuti velmi málo kalorií, přibližně 100 kJ na 100 gramů. Obsahují také aminokyseliny, které podporují přeměnu tělesného tuku na energii.
Podpoří imunitu a zvednou náladu
Konzumace rajčat prý také ovlivňuje naši náladu. A to díky tyraminu, který obsahují ve velké míře především hodně zralé plody a který má uklidňující účinky. Ve 100 gramech zralých rajčat je přibližne 20 mg vitamínu C, v rajčatovém protlaku až dvojnásobek. Kromě vitamínu C dodají tyto červené plody vitamíny A, E i B.
Zlepší zrak a ochrání srdce
Nejdůležitější látkou v rajčatech je lykopen, který je nejznámějším antioxidantem rostlinného původu. Dodává rajčatům jejich charakteristickou barvu a pokud jde o zdravotní účinky, chrání organismus před nádory, rakovinou i srdečními onemocněními. Lykopen se uvolňuje při vyšších teplotách, proto je lepší konzumovat rajčata tepelně upravená a v kombinaci s olejem, který ještě urychlí jeho vstřebávání. Již zmíněné antioxidanty v rajčatech mají také pozitivní vliv na zdraví očí a snižují rizika šedého zákalu.
Pomáhají proti popáleninám a pečují o krásu
Vitamín C obsažený v rajčatech podporuje tvrobu kolagenu, a tím zlepšuje zdraví a vzhled pokožky. Rajčata jsou skvělá i na lehké popáleniny, například od sluníčka nebo ty způsobené při vaření – na postižené místo stačí dát plátek rajčete, který uleví od bolesti a podpoří hojení. Lykopen v rajčatech také chrání pokožku před škodlivým UV zářením.
Podporují trávení a hydratují
Vysoký obsah vlákniny v rajčatech přispívá k dobrému trávení a prevenci zácpy. Vláknina zlepšuje pohyb střev a podporuje zdravou mikroflóru ve střevě. Rajčata jsou tvořena z 95 procent vodou a pomáhají tak udržovat tělo hydratované, což je skvělé zvláště v letních měsících.
Slupky se určitě nezbavujte
Rajčatová slupka sice není úplně snadno stravitelná, obsahuje ale mnoho zdraví prospěšných látek (včetně již zmíněného lykopenu), i proto byste se jí neměli zbavovat. Rovněž rajčata neskladujte v ledničce, ta ne úplně červená nechte naopak dozrát na sluníčku. Při dozrávání rajčata uvolňují plyn etylen, proto by se neměla skladovat vedle jiných druhů ovoce nebo zeleniny, protože ta by se rychleji kazila. Pokud rajčata kupujete, při výběru dejte pozor, aby voněla.
Jak si rajčata připravit?
Rajčata jsou nezbytnou součástí kuchyní po celém světě. Ať už je používáte do salátů, polévek, omáček nebo si je dáte jen tak samostatně či si z nich vyrobíte kečup, chutnají jednoduše skvěle. Hodí se k nim bazalka, česnek a samozřejmě i olivový olej. Omáčka z rajčat je zase základem k těstovinám nebo na pizzu. Rajčata se velmi dobře hodí i k sušení a mražení.
Rajčata 3x jinak
Polévka z pečených rajčat
Ingredience:
- 2 kg zralých rajčat
- 60 g krupicového cukru
- 40 g olivového oleje na pečení
- 20 g bazalky
- 20 g česneku
- 40 g cukru krupice do základu
- 100 g rajského protlaku
- sůl
Na bazalkový olej:
- 100 g olivového oleje
- 30 g lístků bazalky
Na ozdobu:
- pepř
- čerstvá bazalka
Postup:
1. Rajčata nakrájejte na klínky, rozložte je na plech pokapejte je olivovým olejem, posypte je 10 g soli a 20 g cukru a dejte péct na 25-30 minut do trouby vyhřáté na 200 °C.
2. Mezitím si připravte bazalkový olej. Olivový olej zahřejte na 100 °C. Přidejte lístky bazalky, stonky si nechte do polévky. Olej s lístky rozmixujte. Výsledné pyré nechte překapat, abyste získali čistý bazalkový olej.
3. Poté si připravte základ na polévku. Na olivovém oleji orestujte bazalkové stonky a celé stroužky česneku (bez klíčků). Zasypte je zbylým cukrem a nechte ho zkaramelizovat. Pak přidejte rajčatový protlak a také upečená rajčata rovnou z plechu a vše povařte zhruba 15 minut.
4. Polévku podle chuti osolte a propasírujte. Podávejte ji ozdobenou bazalkovým olejem, pepřem a lístky bazalky.
Těstoviny Carbonara s pečenými rajčaty
Ingredience:
- 3 hrsti cherry rajčátek
- 12 stroužků česneku
- 12 snítek tymiánu
- 12 snítek oregana
- 12 plátků slaniny
- 300 g těstovin linguine
- 5 žloutků
- 5 lžic strouhaného parmazánu + k podávání
- mletý pepř a sůl
Postup:
1. Do pekáče dejte rajčátka, oloupané stroužky česneku a bylinky. Na zeleninu rozložte plátky slaniny a vše dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 10 minut. Mezitím uvařte těstoviny v osolené vodě tak, aby byly al dente (tvrdší na skus). Odeberte šálek vody z těstovin a slijte je.
2. Ve větší míse vidličkou ušleháme žloutky s parmazánem, směs osolte a opepřete. Přidejte horké těstoviny, promíchejte a dolijte trochou vody z těstovin, aby vznikla krémová omáčka, která obalí těstoviny.
3. Těstoviny s omáčkou rozdělte do talířů, na každou porci přidejte pečená rajčata, česnek a slaninu a zasypte parmazánem.
Koláč z listového těsta s rajčaty a chorizem
Ingredience:
- 2 balíčky rozváleného listového těsta
- 200 g rajského protlaku
- 2 lžičky sušené bazalky
- 2 stroužky česneku
- 1 větší rajče
- 2 hrsti cherry rajčátek
- 200 g choriza
- 1 vejce
- 200 g mozarelly
- 1 hrst čerstvé bazalky
- olivový olej
- mletý pepř a sůl
Postup:
1. Těsto rozložte na plech a asi centimetrový okraj přehněte dovnitř. V rajském protlaku rozmíchejte utřený česnek a sušenou bazalku a směsí potřete pláty těsta vyjma okrajů.
2. Velké rajče nakrájejte na plátky, cherry rajčátka na poloviny, chorizo na kolečka a vše naskládejte na připravený základ. Okraje potřete rozšlehaným vejcem, vše zasypte čerstvě mletým pepřem, lehce osolte a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C, asi na 20 minut.
3. Na teplý koláč natrhejte kousky mozzarelly, přidejte listy bazalky a pár kapek olivového oleje. Krájejte a podávejte ho ještě vlažný. Mozzarellu na koláči už nezapékejte, má tendenci pouštět vodu. Pokud použijete třeba čedar, dopřejte mu pár minut v troubě.
Zkuste i další rajčatové recepty:
Šťavnaté masové koule s parmazánem a rajčaty
Karamelizovaná rajčata v olivovém oleji