Šneky z listového těsta 12x jinak: Není nic snazšího, když chcete pohostit rodinu nebo návštěvu

20. května 2023 • 00:00

Každý z nás už někdy upekl nebo minimálně ochutnal šneky z listového těsta. Pizza šneky jsou naprostá klasika každé oslavy, ale do listového těsta se toho dá zabalit mnohem víc! Nechte se inspirovat dvanácti skvělými variantami na rychlou chuťovku.

Zazvoní zvonek a nečekaná návštěva je u dveří. Co s tím? Čaj a káva se uvaří během chvilky, ale čím hosty nakrmit? Zkuste naše slané šneky, které se hodí na večerní zobání k televizi, venkovní párty, do krabičky na výlet i jako rychlé pohoštění pro tu již zmiňovanou návštěvu.

Vyzkoušejte námi ověřený recept podle videa >>>

Video se připravuje ...

Nejrychlejší varianta na šneky je, když máte v záloze předvyválené listové těsto. To stačí rozbalit a při pokojové teplotě nechat asi 10 minut povolit. Poté ho potřete kečupem nebo předem připraveným základem:

Na těsto natřete kečup nebo náplň Na těsto natřete kečup nebo náplň • Autor: Profimedia

Rajčatový základ

Suroviny:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule (nasekaná nadrobno)
  • 2 stroužky česneku (nakrájené najemno)
  • 400 g loupaných rajčat (můžete použít i rajčatový protlak)
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého pepře

Postup:

1. Rozpalte olivový olej v hrnci a osmahněte cibuli a česnek na středním plameni, dokud nejsou měkké a lehce zlatavé.

2. Přidejte loupaná rajčata, oregano, bazalku a sůl a pepř.

3. Vařte 10-15 minut, dokud omáčka neztuhne. Pokud je omáčka příliš hustá, můžete ji zředit trochou vody.

4. Nechte vychladnout a poté ji použijte jako základ na šneky.  

Smetanový základ

Suroviny:

  • 1 zakysaná smetana
  • 1/2 šálku strouhaného sýru
  • 1 utřený stroužek česneku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. V míse smíchejte zakysanou smetanu, strouhaný sýr, česnek, oregano, tymián, sůl a pepř. Míchejte, dokud se všechny ingredience dobře nespojí.

2. Tento základ poté namažte na listové těsto.  

Zvolte náplň, na kterou máte chuť Zvolte náplň, na kterou máte chuť • Autor: Profimedia

Jak pokračovat

Potřené těsto dále poklaďte libovolnou náplní, srolujte a nakrájejte na plátky - šneky. Ty přeneste na plech vyložený pečicím papírem, potřete navrchu rozšlehaným vejcem a pečte při 180 °C asi 15-20 minut, dokud nejsou zlatavě hnědé.

Nakrájejte jednotlivé šneky a potřete je vejcem Nakrájejte jednotlivé šneky a potřete je vejcem • Autor: Profimedia

Náplně:

Slaninová:

  • 50 g slaniny
  • 1/2 cibule (může být i červená)
  • 50 g strouhaného nebo plátkového sýra (skvělá je i niva, ale poté opatrně se solí)
  • sůl a pepř podle chuti  

Zeleninová:

  • 50 g oliv
  • 50 g papriky (červené nebo žluté) nakrájené na proužky nebo pokrájené na malé kostičky
  • sůl a pepř podle chuti  

Italská:

  • 50 g rajčat
  • 50 g mozzarelly
  • několik lístků bazalky
  • sůl a pepř podle chuti  

Tuňáková:

  • 50 g vařených fazolí (např. červené nebo bílé), pokud jsou fazole moc velké, rozmačkejte je vidličkou
  • 50 g tuňáka v konzervě
  • sůl a pepř podle chuti  

Houbová:

  • 200 g hub (např. žampionů)
  • 1 vejce
  • 1/2 cibule
  • 50 g sýra (např. eidamu)
  • sůl a pepř podle chuti   

Na pánvi orestujte nakrájenou cibuli a houby, dokud nezměknou. V míse smíchejte vejce se sýrem a přidejte orestovanou směs hub a cibule. Osolte a opepřete podle chuti.  

Ze sušených rajčat:

  • 2-3 lžíce domácího nebo kupovaného pesta
  • 50 g sušených rajčat
  • sůl a pepř podle chuti  

Toastová klasika:

  • 100 g šunky
  • 50 g strouhaného sýra (může být i plátkový)
  • sůl a pepř podle chuti  

Špenátová:

  • 100 g čerstvého špenátu
  • 50 g sýru feta
  • sůl a pepř podle chuti  

Italská luxusní:

  • 2 rajčata
  • 50 g nastrouhaného parmazánu
  • čerstvá bazalka
  • sůl a pepř podle chuti  

Sladkoslaná:

  • 100 g kozího sýra
  • 2 lžíce medu
  • hrst nasekaných vlašských ořechů
  • sůl a pepř podle chuti  

Lososová:

  • 100 g lososa (může být i uzený)
  • 50 g krémového sýra
  • sůl a pepř podle chuti  
  • lze přidat i špenát

Ragú:

  • 200 g mletého masa
  • 1/2 červené papriky
  • 1/2 cibule
  • sůl a pepř podle chuti  

Nakrájejte cibuli a papriky na menší kousky. Mleté maso osolte a opepřete podle chuti a smíchejte s nakrájenou cibulí a paprikou. Na rozválené těsto rozprostřete směs mletého masa a zarolujte.    

U šneků vlastně nejde udělat v náplni chyba. Nebojte se experimentovat a smíchejte vše, na co máte chuť. Jen pamatujte, že méně je někdy více.

Autor: TR