Pečený květák umí překvapit. 3 recepty, které vám budou chutnat

9. října 2025 • 04:59

Květák je zelenina, která rozhodně umí překvapit. Už jste ho zkusili upéct v troubě? Je rychle hotový, krásně křupavý, má lahodnou oříškovou chuť, zkrátka je tak dobrý, že ho možná budete chtít sníst přímo z plechu!

Pečený květák je rychlý, zdravý a pokaždé může chutnat jinak. Výborný je samotný, doplněný například dipem, můžete ho podávat jako přílohu k masu, přidat do salátu nebo zkombinovat třeba s vařenými těstovinami, rýží, quinoou nebo cizrnou a rázem získáte jednoduché a syté jídlo. A když vám náhodou nějaký zbude, dá se z něj udělat i polévka.

Zkuste tento pečený květák s uzenou paprikou:

Video se připravuje ...
Zdroj: Recepty.cz 

Pečený květák krok za krokem

Nejdříve květák očistěte a rozlámejte nebo nakrájejte na jednotlivé růžičky. Snažte se, aby růžičky byly přibližně stejně velké. K růžičkám můžete nakrájet i zbylý košťál. Vše dejte do velké mísy.

Dále květák ochuťte. Můžete ho jen dobře osolit, opepřit, pokapat olivovým olejem a dobře promíchat. Na pečeném květáku je ale skvělé, že si ho můžete různě přizpůsobovat a obměňovat. Nebojte se tedy přidat více chuti pomocí koření (výborná je mletá paprika nebo sušený česnek), marinády nebo strouhaného sýra (viz naše tipy níže). 

Ochucené květákové růžičky rovnoměrně rozložte na plech vyložený papírem na pečení. Neměly by být na sebe moc natlačené, aby se v troubě nezapařily. Plech dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 20–30 minut, nebo dokud růžičky nezměknou a na okrajích nezhnědnou. V polovině pečení květák promíchejte.

Květák můžete připravit i v horkovzdušné fritéze. Nastavte ji na 190 °C a květák smažte 10–15 minut. Každých 5 minut ho obraťte, dokud nebude zlatavý a měkký.

Pečený květák s parmazánem a strouhankou

Pečený květák s parmazánem a strouhankou Pečený květák s parmazánem a strouhankou • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 1 květák rozdělený na růžičky
  • 2 a 1/2 lžíce olivového oleje
  • 0,5 lžíce bylinek podle vlastní chuti
  • 0,5 lžíce mleté papriky
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • 3 lžíce strouhanky
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Růžičky květáku pokapejte ve velké míse olivovým olejem, dobře osolte, trochu opepřete a promíchejte. Pak přisypte bylinky, mletou papriku, parmazán a strouhanku a znovu dobře promíchejte.

2. Květák rozložte na plech s papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 20–30 minut dozlatova. 

Pečený květák s česnekem a petrželkou

Pečený květák s česnekem a petrželkou Pečený květák s česnekem a petrželkou • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 1 květák rozdělený na růžičky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 prolisované stroužky česneku
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu (lze vynechat)
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce nasekané zelené petrželky
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Růžičky květáku pokapejte olivovým olejem a promíchejte. Pak je osolte, opepřete, přidejte prolisovaný česnek a znovu dobře promíchejte.

2. Květák rozložte na plech s papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 20–30 minut, dokud nebude měkký a zlatavý. Pak ho posypte podle chuti i parmazánem a vraťte ještě na 5 minut do trouby.

3. Hotový květák pokapejte citronovou šťávou a posypte nasekanou petrželkou. 

BBQ pečený květák

Pečený květák s BBQ omáčkou Pečený květák s BBQ omáčkou • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 1 květák rozdělený na růžičky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 200 g BBQ omáčky (kupované nebo domácí)
  • mletý pepř
  • sůl

Postup: 

1. Růžičky květáku pokapejte olivovým olejem a promíchejte. Pak je osolte, opepřete a opět promíchejte.

2. Květák rozložte na plech s papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 20 minut.

3. Upečené růžičky opatrně přesypte do mísy a promíchejte je s BBQ omáčkou. Znovu je rozložte na plech, vraťte do trouby a pečte ještě 10 minut.

Uvařte si z květáku i tuto rychlou polévku:

Video se připravuje ...

Zdroj: Recepty.cz

Zdroj: Loveandlemons.com, Recipetineats.com, Noracooks.com, Tasty.com

 

Autor: Anna Kopečková