Neviditelný jablečný koláč: Upečte si francouzský moučník, který se stal v Japonsku hitem
Jestli ve vás název koláče vyvolává vzpomínku na známou větu z pohádky Obušku, z pytle ven! o jitrnici, jakou svět neviděl, nemusíte se bát. Tento jablečný koláč opravdu existuje. A i když působí celkem nenápadně, chutná naprosto fantasticky. Pokud máte jablka, určitě si ho upečte. Nebudete litovat.
Takzvaný neviditelný jablečný koláč neboli gâteau invisible pochází z Francie, populární se ale paradoxně stal díky Japoncům, kteří z něj udělali virální hit. A proč se mu říká „neviditelný“? Důvodem jsou jablka nakrájená na opravdu velmi tenké plátky, které po upečení splynou s těstem a téměř „zmizí“.
Z jablek si můžete upéct i výborný štrúdl:
Zdroj: Recepty.cz
Gâteau invisible si získal oblibu z několika důvodů. Jednak obsahuje mnohem více ovoce než těsta. Nepotřebujete na něj moc surovin a příprava je jednoduchá. A v neposlední řadě je i hezký na pohled, když ho nakrájíte. Tenké plátky jablek totiž připomínají geologické vrstvy a vypadají velmi efektně i bez dalšího zdobení. A kdyby vás náhodou jablka omrzela, koláč se dá připravit i s hruškami, případně naslano s cuketou nebo batáty a sýrem.
Jak si neviditelný koláč získal Japonsko
Největší popularitu francouzský neviditelný koláč získal paradoxně až v dalekém Japonsku. V roce 2015 se totiž recept na něj objevil na japonských food blozích a sociálních sítích, kde zaujal svou minimalistickou estetikou, lehkostí a precizností. Přesně tím, co Japonci v kuchyni obdivují. Navíc umí ocenit přirozenou krásu jednoduchých věcí, což neviditelný koláč dokonale naplňuje. Brzy se tak stal virálním hitem, začal se objevovat v kuchařkách, televizních pořadech i v nabídkách kaváren a stal se symbolem „elegantního domácího pečení“.
Ideální je na koláč obdélníková vyšší forma.
Kouzlo tenkých jablek
Do neviditelného koláče jsou ideální jablka, která dobře drží tvar, například odrůdy Honeycrisp, Fuji nebo Gala. Abyste dosáhli kýženého efektu, je nutné oloupaná jablka zbavená jádřinců nakrájet na opravdu tenké plátky (1–1,5 mm). To se vám nejlépe podaří pomocí mandolíny. Použít můžete i struhadlo, pokud má část určenou na strouhání plátků. Případně lze použít i ostrý nůž, v tomto případě budete ale muset být opravdu precizní, aby se vám podařilo jablka nakrájet na stejnoměrné plátky. Každou čtvrtku jablka položte řeznou stranou dolů na prkénko a pomalými, rovnoměrnými tahy ho nakrájejte na co nejtenčí plátky.
Neviditelný jablečný koláč krok za krokem
Co budete potřebovat:
- 6 větších jablek
- 3 vejce
- 80 g cukru
- špetku soli
- 50 g másla
- 150 ml mléka
- 120 g hladké mouky
- 1 lžičku mleté skořice nebo vanilky
- 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva
- 2 lžíce mandlových plátků (nemusí být)
Postup:
1. Připravte se obdélníkovou formu (ideální je na biskupský chlebíček). Papír na pečení zmuchlejte, znovu ho rozložte a formu jím vyložte. Troubu předehřejte na 180 °C.
2. Jablka zbavte slupek a jádřinců a ideáně pomocí mandolíny je nakrájejte na co nejtenčí plátky.
3. V míse rozšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny. Přidejte špetku soli, rozpuštěné máslo, mléko, mouku, skořici nebo vanilku a prášek do pečiva a umíchejte hladké řidší těsto, které připomíná těsto na palačinky.
4. Těsto rozdělte na dvě poloviny. Do první poloviny přidejte plátky jablek a opatrně je s těstem promíchejte, aby se jím obalily. Dávejte pozor, aby se plátky nepolámaly.
5. Na dno připravené formy nalijte půl hrnku těsta bez jablek. Na něj rozložte v rovnoměrné vrstvě jablka obalená těstem tak, aby plátky jablek sahaly až ke krajům formy. Zalijte je opět trochou těsta, přidejte další vrstvu jablek, opět je zalijte těstem, pak přidejte poslední vrstvu těsta s jablky a zalijte je zbytkem těsta bez jablek, které by už mělo tvořit jen tenkou vrstvu. Vršek můžete ještě posypat plátky mandlí.
6. Koláč dejte do předehřáté trouby a pečte asi hodinu, dokud nebude povrch zlatavý. Propečenost zkontrolujte pomocí špejle zapíchnuté do středu. Po vytažení by měla být suchá a bez drobků. Pokud začne koláč během pečení rychle tmavnout, zakryjte ho alobalem, aby se na vrchu nespálil.
7. Upečený koláč nechte alespoň dvě hodiny chladnout ve formě, aby se uvnitř zpevnil. Případně ho pak můžete dát ještě na dvě hodiny nebo přes noc do ledničky. Před podáváním koláč pocukrujte. Je výborný jen tak samotný, můžete ho doplnit i kopečkem šlehačky nebo vanilkové zmrzliny, případně přelít slaným karamelem.
Zdroj: Videoredakce ženských titulů, CNC
Zdroj: Themodernnonna.com, Life.forbes.cz, Apetitonline.cz