Nejlepší saláty z těstovin: Vyzkoušejte tuňákový, s červenou řepou nebo zdravý tabouleh

11. května 2021 • 00:00

Vaření beze zbytku – tolik se o něm mluví, že se zdá být skoro jako módní trend. Ve skutečnosti jde ale spíš jen o připomenutí toho, jak vařily již naše prababičky – hospodárně a se snahou zužitkovat vše do poslední slupky. A to nejen proto, že nebylo potravin nazbyt, ale protože si jídla skutečně vážily. I my se přirozeně snažíme upotřebit všechny suroviny s tím nejlepším vědomím a svědomím. I tak se ale někdy zkrátka stane, že v ledničce zůstane ležet načatá konzerva, uzenina, které se blíží konec expirace, povadlá zelenina nebo zbytek pečínky ze včerejšího dne, ke které se už nikdo tak nějak nemá. Jak to vše urychleně spotřebovat? Vsadili jsme na oblíbené těstoviny a jako inspiraci pro vás vybrali 3 těstovinové saláty, do kterých díky jejich variabilitě upotřebíte nejednu opomenutou či přebývající ingredienci, a ještě si na nich pochutnáte! 

Těstoviny bývají v mnoha rodinách sázkou na jistotu, jelikož je často milují i děti. Jsou jednoduché na přípravu, rychlé a snadno kombinovatelné. Proto si můžeme na těstovinových salátech pochutnat dle sezónnosti surovin po celý rok. V teplých měsících uvítáme vychlazené salátky se svěží zeleninou a bylinkami, v chladnějším období zase vydatnější verze provoněné např. zázvorem a slaninou. Na své si přijde opravdu každý.

Ale pokud by se přeci jen našel někdo, kdo se těstovinám vyhýbá raději velkým obloukem, máme inspiraci i pro něj v podobě skvělého salátu z buřtů!

Těstovinový salát s červenou řepou

Zbyde-li vám kousek nedělní pečínky, skvěle ji spotřebujete do tohoto salátu, kterému svou barvou a chutí vévodí červená řepa. A tak pokud máte doma uskladněnou ještě vlastní zavařeninu z předešlého roku nebo máte koupenou řepu již předvařenou, salát budete mít raz dva hotový. Zkrátka recept, který v pracovním týdnu jako když najdete.  

Na 2 porce budete potřebovat:

  • 250 g sterilované řepy ve sladkokyselém nálevu
  • 150 g kuřecího masa (pečené, smažené nebo grilované)
  • 1 cibuli
  • 2 nakládané okurky
  • 200 g těstovin (uvařených na skus v osolené vodě)
  • 100 g majonézy nebo zakysané smetany
  • 1,5 lžíce plnotučné hořčice
  • sůl a pepř

Dále lze přidat dle chuti:

Vychladlé uvařené těstoviny dáme do mísy, přidáme pokrájenou řepu, nakrájené nebo natrhané kuřecí maso, cibuli, okurky, majonézu (zakysanou smetanu), hořčici, sůl, pepř a vše dobře promícháme. Dáme do chladna proležet.

Kuřecí maso můžeme použít z pečeného nebo grilovaného kuřete nebo si opečeme okořeněný kuřecí řízek, který pak necháme vychladnout.

Těstovinový salát s tuňákem a avokádovou zálivkou

Tento výborný salát s tuňákem a vejci v nevšední kombinaci s krémovou jogurtovo-avokádovou zálivkou si nejvíce vychutnáte v jarních měsících. Nechybí v něm křupavá červená cibulka ani svěží řapíkatý celer, který salát krásně provoní.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 300 g těstovin
  • 4 vejce
  • 1 zralé avokádo
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • olivový olej
  • 150 g mraženého hrášku
  • 1 červenou cibuli
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 200 g tuňáka v oleji
  • sušené chilli
  • sůl a mletý černý pepř

Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Vejce dejte do kastrolu s vroucí vodou, vařte 8 minut, poté zchlaďte ledovou vodou a oloupejte.

Připravte zálivku. Avokádo rozpulte, zbavte pecky a dužninu dejte do mixéru. Přidejte jogurt, citronovou šťávu, asi lžíci oleje, vše umixujte dohladka a ochuťte solí a pepřem. Pokud je zálivka příliš hustá, nařeďte ji jednou či dvěma lžícemi vody a opět promixujte.

Povolený hrášek propláchněte studenou vodou a dejte do mísy. Přidejte nadrobno pokrájenou cibuli, na tenké plátky nakrájený řapíkatý celer, těstoviny a tuňáka (bez oleje). Vše promíchejte se zálivkou, a pokud je třeba, dosolte. Přidejte pokrájená vejce a podle chuti chilli.

Tabouleh

Lehký osvěžující salát se zeleninou a čerstvými bylinkami si můžete připravit jako hlavní chod, ale skvěle se hodí také jako předkrm či příloha např. ke grilovanému masu. Je krásně barevný a v letních měsících příjemně osvěžující díky salátové okurce, rajčátkům, citronu a mátě. V tomto receptu je hlavní ingrediencí bulgur, který se do tohoto salátu tradičně používá. Pokud však jeho chuti neholdujete, připravit si jej můžete z kuskusu, se kterým je u nás tento salát i všeobecně známější, nebo jej připravte z jakýchkoli jiných – vámi oblíbených těstovin. Chuti a fantazii se meze nekladou a u salátů to platí dvojnásob.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 100 g bulguru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 malou červenou cibuli, nakrájenou nadrobno
  • 6 jarních cibulek, nakrájených nadrobno
  • 1 malou salátovou okurku
  • 4 rajčata, tvrdší
  • 1 svazek hladkolisté petrželky
  • 1 hrst lístků máty
  • 1 lžičku mletého kmínu
  • 1/2 lžičky soli
  • 130 ml extra panenského olivového oleje
  • citronovou kůru z 1 citronu
  • salátové listy na ozdobu
  • 1 citron nakrájený na měsíčky     

Bulgur v cedníku několikrát propláchněte vodou, sceďte, přendejte do kastrůlku, zakapejte citronovou šťávou a připravte podle návodu.

Okurku zbavte střední části se semínky a nakrájejte nadrobno, rajčata zbavte dužiny se semínky a také je nakrájejte nadrobno. Zeleninu dejte do mísy, přidejte na drobno nakrájenou cibuli a jarní cibulky, na jemno nasekané bylinky, citronovou kůru, kmín a sůl a vše dobře promíchejte. Přisypte hotový bulgur, zalijte olejem a dochuťte citronovou šťávou, případně podle potřeby ještě solí.

Po promíchání nechte alespoň hodinu odležet v chladu, aby měl bulgur možnost natáhnout do sebe všechny chutě. Citron se spojí s ostatními ingrediencemi a jeho ostře kyselá chuť se trochu zjemní. Naopak máta s petrželkou se pěkně rozvoní. Před podáváním dozdobte listy salátu a měsíčky citronu.

Vyzkoušet můžete také:

Květákový salát s těstovinami

Těstovinový salát s ořechy

Výborný těstovinový salát s vejcem

Těstovinový salát se žampiony a špekem

Těstovinový salát s tuňákem a mozzarellou

Těstovinový salát s kuřecím masem a zeleninou

Těstovinový salát s pomerančovým pestem

Další recepty (nejen) ze zbytků najdete v časopise F.O.O.D., který se dlouhodobě věnuje neplýtvání. Už máte aktuální květnové číslo? Můžete je zakoupit ZDE >>>.

F.O.O.D. 05/21 F.O.O.D. 05/21 • Autor: F.O.O.D.

Autor: VDŠ, F.O.O.D.