Nejkřupavější nádivka:tipy pro dokonalý výsledek!

14. srpna 2020 • 00:00

V mnoha rodinách se často předává recept na tradiční křupavou nádivku neboli hlavičku. Základ bývá většinou všude stejný, pečivo, vejce, hodně zelených bylinek a maso. Oblíbená foodblogerka Koko si pro vás připravila ve video návodu své tajné triky, jak docílit té nejkřupavější nádivky.

A o jakých tajných tipech je řeč? Základem je pečivo před použitím lehce na sucho opéct, díky tomu bude nádivka chutnější. Když navíc oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme sníh, bude nádivka nadýchanější a jemnější. Je to sice trochu práce navíc, výsledek však bude stát za to.

Běžně používané mléko na namáčení pečiva zkuste vyměnit za masový vývar, díky tomu získáte ještě výraznější chuť. A to stále ještě není vše, jaké další vychytávky vám pomohou docílit lahodné křupavé nádivky, se dozvíte ve videu níže.

Ingredience na hluboký crisp talíř (průměr kulaté zapékací mísy 28 cm):

10 včerejších rohlíků
70 g baby špenátu
30 g  petrželky
6 velkých vajec
alespoň 20 dkg masa (ideálně kombinace slaniny a pečeného kuřete)
5 stroužků česneku
drcený kmín
majoránka
450 ml kuřecího vývaru
sádlo
4–5 hrstí strouhanky podle potřeby
sůl
pepř

Postup přípravy křupavé nádivky:

Nejprve v troubě nebo na pánvi nasucho opečte na kostičky nakrájené rohlíky, aby tu a tam měly zlatavý povrch a chrastily. Na pánvi je budete musela často míchat. V troubě to potrvá pod grilem jen pár minut. Přesypejte je do mísy a nechte vychladnout.

Mezitím na malé kousky pokrájejte pečené maso a na kostičky slaninu. Potřeba je předkrájet i všechny zelené bylinky. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky přidejte do mísy a bílky zatím odložte stranou.

Vše v míse spolu s kořením a solí zalijte studeným masovým vývarem a promíchejte. Nemusíte použít všechen, který je v rozpisu ingrediencí. Jen tolik, aby se rohlíky nasákly.

Pokud po deseti minutách budou některé kousky pečiva ještě suché, vývar přilijte. Poté je potřeba nádivku zahustit strouhankou, aby držela pohromadě. V této chvíli po promíchání bude hmota tužší, ale nedělejte si starosti, ještě je potřeba vyšlehat bílky se špetkou soli a po třetinách je opatrně vmíchat do nádivky.

Vymažte crisp talíř nebo zapékací mísu trochou rozpuštěného sádla a přendejte tam všechnu nádivkovou hmotu. Dobře uhlaďte a celý povrch nádivky opět potřete sádlem. Pečte dozlatova buď v multifunkční mikrovlnné troubě s funkcí crisp po dobu 20–25 minut, nebo v klasické troubě na 200 ° C přibližně 35–40 minut.

Podívejte se, jak udělat lahodný nakládaný česnek k masu i do polévky >>>

Autor: JV