Nádherné vitrážové dorty: Díky jednoduchému zdobení vypadají jako umělecká díla
Vitrážové dorty jsou jedním z nejvíce okouzlujících trendů moderní cukrařiny. Jejich povrch totiž připomíná barevná vitrážová okna. Přesně taková, jaká můžete vidět v katedrálách. Jen místo skla tu hraje hlavní roli fondán, jedlé barvy a precizní ruční práce.
Vitrážový dort (anglicky stained glass cake) je zdobený tak, že opravdu připomíná mozaiku z barevných sklíček. Na rozdíl od skutečných vitráží ale na něm nejsou „sklíčka“ ze skla. Většinou se malují pomocí štětce a jedlých barev přímo na povrch dortu potaženého bílým fondánem nebo obmazaného hladkým máslovým krémem. A nakonec se orámují jedlou konturou (zpravidla černou, hezky vypadá i stříbrná nebo zlatá), která napodobuje olověné spoje u skleněných vitráží. Případně se může postup obrátit – nejdříve se namalují kontury a pak se vybarví.
Chcete-li si dort udělat doma, budete na něj potřebovat dobrý piškotový základ:
Někdy se pro vytvoření vitrážového efektu používají i tenké průsvitné kousky želé nebo isomalt, což je cukr, který se po rozpuštění dá obarvit, nalije se v tenké vrstvě do formiček a po ztuhnutí vypadá jako sklo. Želé nebo isomalt se ale uplatňují spíše jako doplňkový prvek, například na menších dezertech nebo dortových ozdobách. Hlavní kouzlo vitrážového dortu tak obvykle spočívá v pečlivém nanesení a vystínování barev a jejich orámování konturou.
Vitrážový dort krok za krokem
Na první pohled může vypadat složitě, ale s trochou trpělivosti se dá vitrážový efekt zvládnout i doma. Klíčem je dokonale hladký povrch dortu, kvalitní potravinářské barvy a také pevná ruka při malování.
Co budete potřebovat:
- upečený korpus promazaný krémem (můžete upéct například mrkvový)
- fondán nebo máslový krém
- potravinářské barvy (ideálně gelové)
- vodku nebo jiný čirý alkohol na zředění barev
- jedlou černou konturu (zpravidla se používá takzvaná královská glazura – royal icing nebo klasická bílková poleva obarvená potravinářskou barvou)
Postup:
1. Připravený vychlazený dort promazaný krémem potáhněte fondánem nebo obmažte vrstvou máslového krému a dobře uhlaďte. Pokud použijete krém, dort nechte znovu dobře vychladit.
2. Na dort si pomocí párátka lehce načrtněte obrysy motivů, například květiny, ptáčky nebo abstraktní obrazce. Pokud se necítíte na volnou malbu, můžete použít papírovou šablonu, přes kterou motiv do fondánu nebo krému párátkem jemně vytlačíte.
3. Jednotlivé barvy, které budete používat, rozmíchejte v mističkách s trochou alkoholu a pomocí štětce jimi vybarvěte načrtnuté motivy (podobně, jako kdybyste vybarvovali omalovánky). Barvy pak nechte zaschnout.
4. Černou nebo jinak obarvenou polevu naplňte do cukrářského sáčku s tenkou trubičkou a obtáhněte jednotlivé tvary tenkou linkou polevy. Díky tomu získá dort charakteristický vitrážový vzhled.
Pokochejte se a inspirujte krásnými vitrážovými dorty, které najdete v galerii v úvodu článku.