Lví dieta je údajně lékem na všechno, ale jen málokdo ji vydrží. V čem spočívá a je opravdu zdraví prospěšná, nebo se jí vyhnout?

31. ledna 2023 • 00:00

Na sociálních sítích se šíří nový trend, který vyzývá lidi, aby 30 dní nejedli nic jiného než maso, sůl a vodu. Jde o takzvanou lví dietu, která má být údajně lékem na řadu chronických zdravotních potíží. Opravdu funguje? A co si o ní myslí odborníci? 

Lví dieta trochu připomíná paleo dietu, která vychází z jídelníčku našich předků a jejímž základem jsou průmyslově nezpracované potraviny – kvalitní maso, sezonní druhy ovoce a zeleniny, ořechy, semínka nebo vejce. Podobá se tak trochu i oblíbené keto dietě, která striktně omezuje sacharidy. Tím se tělo dostane do takzvané ketózy, během které místo sacharidů spaluje tuky.

Jak je to s proteinovými dietami? >>>

Video se připravuje ...

Nejvíce se lví dieta podobá carnivore neboli masožravé dietě, která umožňuje jíst pouze maso, ryby, drůbež, vejce a malé množství mléčných výrobků s nízkým obsahem laktózy. Lví dieta jde ale ještě dál. Spočívá v tom, že po dobu 30 dní (někdy se uvádí i delší doba) nejíte nic jiného než vodu, sůl a maso přežvýkavců. To znamená hovězí, jehněčí, povoleno je maso z jelena, bizona nebo třeba losa. Můžete si tedy dávat klidně stále dokola hovězí steak, nesmí ale být ochucený kořením ani bylinkami, pouze solí. Lví dieta se stala hitem sociálních sítí a ti, kteří ji vyzkoušeli, tvrdí, že pomáhá snižovat záněty, zlepšuje stav pokožky, náladu a zmírňuje problémy, jako jsou bolesti hlavy, nespavost nebo alergie. 

Kde se vzala?

Lví dietu vytvořila v roce 2018 kanadská blogerka a autorka podcastů o životním stylu Mikhaila Peterson, která tvrdí, že dodržováním určitých dietních omezení dokázala zlepšit své zdraví. Lví dietu propaguje jako „všelék“ na únavu, intoleranci a střevní problémy a mluví o ní jako o „eliminační dietě“. Ze svého jídelníčku vyloučíte, tedy eliminujete v podstatě všechny skupiny potravin kromě vybraných druhů masa a po určité době je do něj zase postupně začnete zařazovat. Díky tomu budete schopni sledovat, jak na vás působí, a lépe určit, co vám například nedělá dobře.

Peterson odmalička trpěla vážnými zdravotními problémy. V sedmi letech jí byla diagnostikována revmatoidní artritida, později i těžká deprese. Od 14 let se cítila velmi unavená a svědilo ji celé tělo. Když jí bylo 17 let, musela podstoupit výměnu kyčelního a hlezenního kloubu a brát řadu léků. Ve 21 letech jí byla diagnostikována chronická únava a objevila se jí vyrážka spojená s celiakií. Proto se rozhodla řešit své problémy změnou stravy. Začala tím, co by se dalo označit jako striktní paleo dieta, kdy jedla pouze hovězí maso, zelenou a kořenovou zeleninu. Když se jí po narození dcery znovu objevily příznaky artritidy, stravu ještě upravila a dostala se až k jídelníčku založenému pouze na hovězím mase. Postupně mohla vyřadit léky, zbavila se bolestí i depresí. Peterson drží dietu už pět let a tvrdí o sobě, že je ve svých 31 letech zdravá. Založila vlastní webové stránky, na kterých vypráví svůj příběh, a chce ostatním ukázat, že i oni sami mohou díky lví dietě zlepšit svůj život a zbavit se zdravotních problémů, jako je chronická bolest nebo únava.

Je lví dieta zdravá?

Jíst pouze maso není tak drsné, jak by se na první pohled zdálo, přestože lví dieta je velmi přísná. Pravěcí lidé, kteří žili v jeskyních, se také živili téměř výhradně masem velkých zvířat. Problém je v tom, že většina masa má vysoký obsah nasycených tuků, které při nadměrné konzumaci mohou vést k celé řadě chronických onemocnění, jako je cukrovka 2. typu, srdeční choroby nebo obezita.

Přestože si Mikhaila Peterson přeje, aby její dietu odborníci brali vážněji a provedli studie, které otestují její účinnost u pacientů s intolerancí a depresemi, zatím se tak nestalo a lékaři pohlížejí na lví dietu poměrně skepticky. Nelíbí se jim hlavně to, že je extrémní, příliš omezující, nezdravá a neudržitelná. A tím, že vylučuje téměř všechny potraviny, může vést k nedostatku důležitých živin, jako jsou vitaminy nebo vláknina.  

Autor: AK