Ke kávě i pro radost: Nejlepší sladké řezy na jednom místě. Vychutnejte si čokoládové, kávové, pudinkové a mnohé další

4. října 2022 • 00:00

Kousek šťavnatého domácího zákusku a šálek horké kávy udělají radost každému. Tak si uvažte zástěru, připravte kvalitní suroviny a proměňte na chvíli svoji kuchyni na cukrářský ateliér.

Nejsnazší způsob, jak uspokojit chutě milovníka sladkého, je něco upéct. Když se s tím nechcete moc trápit, zkuste dezerty na plech!

Začneme receptem na oblíbenou klasiku, Míša řez >>>

Video se připravuje ...

Ořechové s krémem a sušenkami

Ořechové s krémem a sušenkami Ořechové s krémem a sušenkami • Autor: Stockfood.com a archiv redakce

Doba přípravy: 90 minut

Počet kousků: 16

Cena cca: 280 Kč

Suroviny:

Na těsto:

  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 140 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • ½ kypřicího prášku
  • špetka soli

Na nádivku:

  • 60 g pikantní marmelády (rybízová, višňová, malinová)
  • 300 g mascarpone
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 balení kořeněných sušenek speculatius

Postup:

Bílky vyšleháme se špetkou soli dotuha, pak do sněhu postupně zašleháme cukr a nakonec do směsi střídavě lehce zapracujeme ořechy smíchané s kypřicím práškem a žloutky. Těsto nalijeme do vyšší formy vyložené pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C, pak necháme korpus vychladnout. Mascarpone rozmícháme s cukrem a pak do směsi lehce zamícháme dotuha ušlehanou smetanu. Korpus potřeme marmeládou, pak vrstvou krému a navrch rozložíme sušenky. Řezy necháme v chladničce odležet do dalšího dne. Pak je krájíme ostrým nožem namočeným v horké vodě.

S čokoládovým krémem

S čokoládovým krémem S čokoládovým krémem • Autor: Stockfood.com a archiv redakce

Doba přípravy: 55 minut + odležení

Počet kousků: 10

Cena cca: 240 Kč

Suroviny:

Na těsto:

  • 100 g hladké mouky
  • 6 vajec
  • 120 g krupicového cukru
  • 20 g kukuřičného škrobu Gustin
  • 20 g kakaa

Na potření:

  • po 3 lžících meruňkové a rybízové marmelády

Na krém:

  • 3 bílky
  • 4 zarovnané lžíce moučkového cukru
  • 150 g mléčné čokolády
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • ½ balíčku Smeta-fixu Dr. Oetker

Na ozdobení:

  • 50 g nastrouhané čokolády

Postup:

Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, mouku smícháme se škrobem a kakaem, prosejeme do cukrové pěny a lehce vmícháme. Těsto rozdělíme na polovinu a nalijeme na dva plechy o velikosti 30 x 40 cm vyložené pečicím papírem a uhladíme. Korpusy pečeme zvlášť v troubě předehřáté na 200 °C 12 minut. Po upečení překlopíme piškotové těsto na cukrem posypaný pečicí papír nebo na vlhkou utěrku a papír svrchu stáhneme. Oba piškotové pláty rozpůlíme a necháme vychladnout. Dva piškotové pláty potřeme meruňkovou marmeládou a přiklopíme namazanou stranou k sobě, dva potřeme rybízovou marmeládou a také přiklopíme k sobě.

Na přípravu náplně rozmícháme bílky s cukrem a vyšleháme v teplé vodní lázni elektrickým ručním šlehačem, dokud nevznikne tuhý sníh. V teplé vodní lázni rozpustíme malé kousky čokolády a lehce je přimícháme do sněhové hmoty. Smetanu ke šlehání a ztužovač ušleháme podle návodu dotuha a zprudka vmícháme do čokoládové hmoty. Dvě třetiny krému namažeme na piškotový plát naplněný meruňkovou marmeládou a na krémovou vrstvu přiložíme piškotový plát naplněný rybízovou marmeládou. Vrchní část piškotového plátu potřeme zbylým krémem a posypeme nastrouhanou čokoládou. Dáme ztuhnout na hodinu do chladničky a před servírováním rozkrájíme na kostky.

Jablečné s ořechy a karamelem

Jablečné s ořechy a karamelem Jablečné s ořechy a karamelem • Autor: Stockfood.com a archiv redakce

Doba přípravy: 90 minut

Počet kousků: 10

Cena cca: 190 Kč

Suroviny:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 150 g oloupaných pokrájených jablek
  • 50 g směsi nasekaných ořechů
  • 50 g karamelu
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 1 kypřicí prášek
  • 100 ml mléka
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • špetka soli
  • tuk a hrubá mouka na vál

Postup:

Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme olej, jablka, mouku smíchanou s kypřicím práškem a solí a vše důkladně promícháme. Těsto nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného vyššího pekáče, lžičkou navrch rozložíme karamel a pak těsto posypeme drcenými ořechy a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 35 minut, propečení vyzkoušíme špejlí.

Sváteční s jablky

Sváteční s jablky Sváteční s jablky • Autor: Stockfood.com a archiv redakce

Doba přípravy: 40 minut + odležení

Počet kousků: 12

Cena cca: 200 Kč

Suroviny:

Na těsto:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 4 vejce
  • 160 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • ½ lžičky kypřicího prášku
  • tuk a hrubá mouka na plech

Na jablečnou náplň:

  • 500 g nastrouhaných jablek
  • 400 ml studené vody
  • 1 vanilkový Puding Naturamyl Dr. Oetker
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 skořicový cukr

Na smetanovou náplň:

  • 600 g zakysané smetany
  • 100 g moučkového cukru
  • šťáva z půlky citronu
  • 1 želatinový ztužovač Dr. Oetker
  • 100 ml vody

Na posypání:

  • 1 skořicový cukr

Postup:

Vejce vyšleháme s cukrem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do pěny. Mouku smícháme s kypřicím práškem, zlehka ručně vmícháme do vaječné pěny a vypracujeme hladké těsto. Nalijeme ho do vymazaného a moukou vysypaného plechu a pečeme při teplotě 190 °C asi 20 minut, upečený korpus necháme na plechu vychladnout. Nastrouhaná jablka krátce povaříme s 200 ml vody. Do zbylých 200 ml vody rozmícháme pudinkový prášek, cukr, vlijeme do jablek a povaříme. Směs nalijeme na korpus a necháme vychladnout. V míse smícháme smetanu, cukr a citronovou šťávu. Želatinový ztužovač připravíme podle návodu se 100 ml vody a ručně ihned vmícháme do připravené smetany, nalijeme na jablečnou náplň a uhladíme. Povrch posypeme skořicovým cukrem a dáme na 2 hodiny odležet do chladničky.

Kakaové

Kakaové Kakaové • Autor: Stockfood.com a archiv redakce

Doba přípravy: 60 minut

Počet kousků: 12

Cena cca: 210 Kč

Autorka receptu: Romana Rubášová, Vrhaveč

Suroviny:

Na těsto:

  • 120 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • 120 g moučkového cukru
  • špetka kypřicího prášku
  • 1 lžíce kakaa

Na krém:

  • 200 ml mléka
  • 1 jahodový pudink v prášku
  • moučkový cukr podle chuti
  • 1 měkký tvaroh v kostce
  • 1 lžíce jahodového džemu bez zrníček
  • kokos na posypání

Postup:

Vejce ušleháme s cukrem, mouku promícháme s kypřicím práškem a kakaem a vmícháme do ušlehaných vajec. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 6 minut. Po vychladnutí nakrájíme korpus na pruhy široké tak, aby se vešly do chlebíčkové formy. Mléko smícháme s pudinkem a svaříme na hustou kaši, po vychladnutí ušleháme s cukrem, tvarohem a džemem. Pruhy piškotu klademe do formy vyložené potravinářskou fólií a potíráme krémem, poslední vrstvu tvoří piškot. Řezy lehce přitlačíme a necháme v chladničce odležet do druhého dne. Pak je vyklopíme, potřeme krémem a posypeme kokosem. 

Hruškové

Hruškové Hruškové • Autor: Stockfood.com a archiv redakce

Doba přípravy: 90 minut

Počet kousků: 15

Cena cca: 160 Kč

Autor receptu: Tomáš Mika, Brno

Suroviny:

Na těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 200 g hery
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 kypřicí prášek do perníku
  • 5 lžic smetany
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • tuk na formu

Na náplň:

  • 800 g hrušek
  • cukr podle chuti
  • 1 vanilkový pudink
  • mletá skořice

Na drobenku:

  • 50 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 160 g hrubé mouky

Postup:

V míse mícháme mouku se solí, cukrem a kypřicím práškem do perníku, přidáme změklý tuk, vejce, smetanu, vypracujeme těsto a necháme ho zabalené ve fólii hodinu v lednici odpočinout. Hrušky oloupeme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na kousky a smícháme s cukrem, skořicí a pudinkem. Z mouky, cukru a másla vypracujeme ručně drobenku. Těsto rozválíme na placku silnou 2 cm a dáme ji vymazaného pekáče, poklademe ji hruškami a posypeme drobenkou. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi čtyřicet minut.

Kakaové s ořechy

Kakaové s ořechy Kakaové s ořechy • Autor: Stockfood.com a archiv redakce

Doba přípravy: 65 minut

Počet kousků: 24

Cena cca: 190 Kč

Suroviny:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 200 g změklého másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • ½ balíčku kypřicího prášku
  • 2 zarovnané lžíce černého kakaa Dr. Oetker
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g nasekané hořké čokolády
  • tuk a hrubá mouka na plech

Postup:

V míse vyšleháme máslo s cukrem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do pěny a pak do ní postupně zašleháme vejce. Mouku smícháme s kypřicím práškem, kakaem a ořechy a vmícháme do směsi. Nakonec přimícháme čokoládu. Těsto naneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech a uhladíme. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 25 až 35 minut, pak necháme moučník vychladnout.

Cappuccinovo-višňové tajemství

Cappuccinovo-višňové tajemství Cappuccinovo-višňové tajemství • Autor: Stockfood.com a archiv redakce

Doba přípravy: 60 minut + odležení

Počet kousků: 10

Cena cca: 230 Kč

Suroviny:

Na těsto:

  • 140 g hladké mouky
  • 6 vajec
  • 180 g moučkového cukru
  • 2 balíčky čokoládového Pudingu Dr. Oetker

Na višňovou náplň:

  • višňový kompot (hmotnost po odkapání asi 350 g)
  • 1 vanilkový Puding Dr. Oetker

Na cappuccinovou náplň:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 125 ml mléka
  • 35 g kakaa
  • 3 zarovnané lžíce rozpustné kávy
  • 3 zarovnané lžíce moučkového cukru
  • 1 balíček želatinového ztužovače Dr. Oetker
  • 100 ml vody

Na posypání:

  • mleté nesolené pistáciové oříšky

Postup:

Na těsto vyšleháme vejce a cukr elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do krémové konzistence. Mouku smícháme s pudingovým práškem, prosejeme do mísy s vaječnou pěnou a zlehka ručně vmícháme. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a uhladíme. Plech vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 30 minut.

Višně necháme dobře odkapat v sítku. Šťávu z kompotu slijeme a případně dolijeme vodou na 375 ml. Puding uvaříme se 375 ml šťávy nebo vody podle návodu na obale. Višně zamícháme do horkého pudinku a hrnec odstavíme z plotny. Horký višňový pudink rovnoměrně rozetřeme na vychladlý korpus a uložíme na hodinu do chladničky. Na cappuccinovou náplň dáme do vyšší nádoby smetanu, mléko, proseté kakao, kávu, cukr a ušleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do krémové konzistence. Želatinový ztužovač připravíme s vodou podle návodu a ručně ve dvou fázích vmícháme ušlehanou smetanu. Náplň nalijeme na vychladlý višňový pudink, uhladíme a řezy uložíme na 2 hodiny do chladničky. Vychladlý moučník pokrájíme a posypeme mletými pistáciemi.

Pudinkové

Pudinkové Pudinkové • Autor: Stockfood.com a archiv redakce

Doba přípravy: 50 minut + odležení

Počet kousků: 16

Cena cca: 210 Kč

Suroviny:

Na těsto:

  • 3 vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 ml oleje
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • 200 ml mléka
  • tuk a hrubá mouka na plech

Na pudink:

  • 500 ml mléka
  • 1 čokoládový Puding Originál Dr. Oetker
  • 3 zarovnané lžíce moučkového cukru

Na ozdobení:

  • 600 g zakysané smetany
  • vanilkový cukr
  • 1 kokosová čokoláda Margot

Postup:

Na přípravu těsta vyšleháme ručním elektrickým šlehačem žloutky s cukrem do pěny, zlehka ručně vmícháme olej, mouku smíchanou s kypřicím práškem. Nakonec přidáme mléko a sníh z bílků, vymícháme hladké těsto a rozetřeme ho na vymazaný a moukou vysypaný plech. Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme pudink, který necháme mírně zchladnout, pak ho nepravidelně nalijeme na těsto a pečeme při teplotě 190 °C 20 minut. Pak necháme moučník zchladnout a potřeme jej zakysanou smetanou s vanilkovým cukrem. Čokoládu nastrouháme nahrubo a posypeme povrch moučníku. Vložíme na hodinu do chladničky ztuhnout.

Ořechovo-čokoládová inspirace

Ořechovo-čokoládová inspirace Ořechovo-čokoládová inspirace • Autor: Stockfood.com a archiv redakce

Doba přípravy: 40 minut + odležení

Počet kousků: 20

Cena cca: 210 Kč

Suroviny:

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce rumu
  • 4 vejce
  • 75 g rozpuštěné hořké čokolády
  • 1 kypřicí prášek
  • 150 g nasekaných vlašských ořechů
  • špetka soli
  • tuk na plech

Na ozdobení:

  • 2 balíčky Polevy tmavé Dr. Oetker
  • kousky vlašských ořechů

Postup:

Na těsto vyšleháme máslo elektrickým šlehačem do pěny, přimícháme cukr, sůl a rum a za stálého šlehání přidáváme po jednom vejci a rozpuštěnou čokoládu. Nakonec ručně vmícháme mouku smíchanou s kypřicím práškem a ořechy. Těsto nalijeme na vymazaný plech a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 30 minut, po upečení necháme moučník vychladnout.

Polevu rozehřejeme podle návodu na obalu a potřeme s ní vychladlý koláč. Nožem naznačíme jednotlivé řezy a každý kousek ozdobíme ořechy. Až poleva zcela ztuhne, nakrájíme korpus na řezy.

Chcete další sladkou inspiraci na víkendové dezerty? Nebo vyzkoušet nové recepty? Nezapomeňte si koupit aktuální číslo Blesk Vaše recepty >>>

Blesk Vaše recepty Blesk Vaše recepty • Autor: Blesk Vaše recepty
Autor: Olga Trešlová, TR, BVR