Jak uskladnit jablka? Tipy a rady, díky kterým vám vydrží až do jara
Jablka jsou nejdostupnější a poměrně levné ovoce mnoha odrůd a chutí. Navíc mají obrovskou přednost – dají se dobře skladovat. A pokud je uskladníte správně, vydrží vám nejen do Vánoc, ale zimní odrůdy leckdy až do jara.
Podzimní a zimní odrůdy jablek mají odlišnou dobu sklizně. Tu je potřeba dodržet, abyste plody „nepodtrhli“, nebo je zase nenechali zbytečně dlouho na stromech, pak moučnatí. Například oblíbený Golden Delicius se sklízí od poloviny září, zatímco třeba Idared stačí sklízet po polovině října.
Jablka, která neuskladníte, si můžete dávat k snídani s ovesnou kaší:
Zdroj: Videohub, CNC
Nejlepší pro skladování je sklep
Máte-li chladný, větraný sklep, pak máte vyhráno. Pro skladování jablek se vůbec nehodí vytápěné panelákové sklepy, kde je suchý vzduch a vysoká teplota. Nejlepší jsou sklepy dostatečně vlhké a se stabilní teplotou, která by neměla překročit 5 °C. S vlhkostí ve sklepě si poradíte snadno. Když bude nižší než osmdesát procent, stačí občas pokropit podlahu vodou. Hodí se i postavit do sklepa třeba prádelní hrnec s vodou a tu průběžně doplňovat.
Před ukládáním jablek byste měli sklep dezinfikovat. Buď vysířit, což někdy budí obavy, že se sirný pach špatně odvětrá. V tom případě je lepší sklep vybílit vápenným mlékem s přídavkem modré skalice. Nezapomeňte na podlahu, tu stačí dezinfikovat skalicí nebo savem.
Stopkou dolů a podložit
Všechno, co přijde při skladování s jablky do styku, je třeba dezinfikovat, stačí slabým roztokem modré skalice nebo sava. Bedny mohou být dřevěné nebo plastové s otvory, kam můžete uložit jablka ve dvou, maximálně třech vrstvách. Vždy skládejte jablka stopkou dolů a jednotlivé vrstvy v bedně proložte papírem, stačí i novinový. Vhodná je i čistá suchá sláma nebo dřevitá vlna. Na lísky se vejde jedna vrstva jablek, a pokud máte ve sklepě regály s rošty, i tam můžete jablka vyrovnat. Hlavně dbejte na to, aby kolem všech jablek proudil vzduch. Postavit bedny na zem do kouta není nejlepší umístění.
V jedné bedýnce byste měli společně skladovat plody stejné odrůdy a přibližně stejně velké.
Dejte si práci s tříděním plodů
Když se vám povede sklízet jablka za pěkného počasí, není na škodu nechat je venku „vydýchat“ v bednách alespoň dva dny po otrhání. Jablka v žádném případě nemyjte. Mají na slupce ochrannou vrstvu, bez ní by se vám začala kazit. Skládejte do beden plody stejné velikosti, protože větší jablka jsou dříve zralá. A hlavně nemíchejte odrůdy. Jablka musí být zdravá, bez poškození (neotlučená), nečervivá, nenapíchaná hmyzem a neokousaná vosami nebo sršni. Každé sebemenší poškození vede k hnití plodů. Ani deformovaná jablka se na uskladnění nehodí, ta můžete využít v kuchyni mnohem dříve.
Dejte si zvlášť odrůdy podzimní a zimní. Podzimní, jako například Golden Delicius, James Grive nebo Jonathan, vám vydrží ke konzumaci do Vánoc. Zimní odrůdy jako Gloster nebo Šampion zvládnou skladování do jara.
Kontrola se vám vyplatí
Určitě si budete pro jablíčka do sklepa chodit, což je příležitost ke kontrole všech beden a lísek. Nezapomínejte, že stačí jedno kazící se jablko a za pár dnů se nakazí polovina plodů v bedýnce. Často sklep větrejte, pokud teploty neklesnou pod nulu. Důležité taky je nedávat ke skladovaným jablkům další druhy ovoce a především ne brambory nebo jinou zeleninu. Jablka pozbudou svou vůni a budou znatelně cítit po bramborách nebo celeru.
Ideální je sušit jablka v sušičce.
Sušení jako další možnost uskladnění jablek
Co se nehodí do beden ve sklepě, můžete usušit. Možná si pamatujete na křížaly – sušená jablka, která naše babičky měly vždycky v zásobě. Tenhle způsob uchování jablek má nesporné výhody: Nepotřebujete tolik místa, jablka se nekazí a co je důležité, na večerní mlsání jsou křížaly rozhodně zdravější než různé solené brambůrky nebo chipsy.
Sušit se dá na několik způsobů: v elektrické troubě, v sušičce i na slunci. Nejlepší jsou sušičky, u kterých nastavíte teplotu a pak už jen zkontrolujete, zda jsou křížaly hotové. Suší se při teplotě šedesát stupňů, po osmi až dvanácti hodinách je hotovo. Délka sušení závisí na síle jablečných plátků – čím silnější, tím delší je doba sušení. V elektrické troubě nastavíte teplotu na padesát stupňů, necháte pootevřená dvířka, aby unikala vlhkost, a průběžně budoucí křížaly kontrolujete. Sušení na slunci je nejdelší, trvá několik dní. Při podzimním počasí navíc nemáte jistotu, že bude tak slunečno, aby křížaly dobře proschly.
Před sušením jablka omyjte, odstraňte stopku a jádřinec a jablka zbavte všech poškozených částí. Loupat je můžete, ale nemusíte. Zdravé slupky se dají usušit i zvlášť a použít na přípravu ovocného čaje. Jablka nakrájejte na plátky o síle asi tři milimetry (silnější se suší déle) a rozložte buď na síta sušičky, nebo v troubě na plech vyložený pečicím papírem. Že jsou jablka dobře usušená, poznáte podle toho, že se dobře lámou. Pak je můžete uskladnit v uzavřených sklenicích na suchém, tmavém místě. Naše babička si na křížaly šila plátěné pytlíky, které zavěsila v suchu.
Zdravé a křupavé jablečné skořicové chipsy
Jablečné chipsy z trouby jsou ještě o třídu lepší. Jablka nakrájejte na plátky asi dva milimetry silné, obalte je ve skořicovém cukru a rozložte na plech s pečicím papírem. Sušte je při teplotě 100 °C, po dvou až třech hodinách jsou chipsy hotové (záleží na šťavnatosti jablek). Po vychladnutí je dejte do uzavřené nádoby. Určitě si pochutnáte vy i vaše děti.
Štrúdl s jablky můžete péct celou zimu:
Zdroj: Recepty.cz
Zdroj: autorský článek