Jak si doma namíchat dokonalý letní koktejl? 5 tipů od profesionálního barmana
Teplé letní večery přímo vybízejí k posezení venku. Co si je zpříjemnit osvěžujícím koktejlem? Příprava míchaných nápojů sice vyžaduje pár základních znalostí, ale může být překvapivě jednoduchá a hlavně zábavná. Pokud dáváte přednost pohodlí domova a rádi si užíváte letní atmosféru na terase či balkoně, máme pro vás tipy od barmana, jak si dobrý drink namíchat.
Pravidlo číslo 1: Vsaďte na kvalitu a dokonalé dochucení
Ideální počet ingrediencí pro přípravu míchaného drinku v podstatě neexistuje, zato kvalitní produkty a dokonalé dochucení jsou při jejich přípravě základem úspěchu. Jsou koktejly složené pouze ze tří složek, které mohou být ale stejně lahodné a chuťově zajímavé jako ty, pro které využijete třeba sedm ingrediencí. „Není nutné vybírat ty nejdražší přísady, doporučuji jít zlatou střední cestou a sáhnout po cenově dostupných, přitom ale kvalitních přísadách,“ doporučuje Martin Vogeltanz, viceprezident České barmanské asociace.
Ideálním drinkem na léto je mojito:
Zdroj: Videoredakce ženských titulů, CNC
Pravidlo číslo 2: Citrusy jsou základem úspěchu, s bazalkou a okurkou opatrně
Při domácí přípravě rozhodně můžete využít svou fantazii, možnosti při výběru ingrediencí máte téměř neomezené. Přesto si dejte pozor na některé druhy zeleniny či bylin, se kterými je kvůli jejich výrazné chuti a silnému aroma potřeba nakládat opatrně. Patří mezi ně například červená řepa, zelí, ale také okurka, bazalka nebo libeček. Na druhé straně jsou pak citrusy, které fungují téměř v jakékoli kombinaci. Míchané drinky jsou nejčastěji postavené na dvou chutích, sladkost je potřeba vybalancovat kyselostí, k tomu vám většinou pomohou právě citron či limeta, které jim navíc dodají osvěžující chuť.
Pravidlo číslo 3: Buďte originální
Originalita se cení, a proto se snažte své přátele překvapit něčím neotřelým. Zkuste mezi hlavní ingredience zařadit například kvalitní kombuchu, se kterou se v míchaných nápojích běžně nesetkáte. Zaujme ojedinělou chutí, díky níž mohou vznikat opravdu zajímavé kombinace. Připravit koktejl s kombuchou můžete v alko i nealko verzi. „Kombucha obsahuje díky svému výrobnímu postupu výrazně méně cukru než tradiční ochucené limonády, přičemž chuť zůstává jemná a lahodná. Přínosem může být i množství obsažených probiotických kultur a antioxidantů. Pokud ji zahrnete do přípravy alkoholických nápojů, v létě je ideální pro kombinaci například s vodkou, ginem či světlým rumem,“ říká Alexandros Samaras z Prager’s.
Tip na koktejl:
Kombucha Matcha se světlým rumem
Kombucha Matcha se světlým rumem
Suroviny:
- 4 cl světlého rumu
- 1 cl cukrového sirupu
- 1 cl limetové šťávy
- 15 cl Kombuchy Matcha
- máta
Postup:
Rum, cukrový sirup a limetovou šťávu nalijte do sklenice s ledem, promíchejte a dolijte kombuchou.
Pravidlo číslo 4: Zkuste i nealko varianty
Konzumace méně alkoholických a nealkoholických nápojů, která je v poslední době stále populárnější, je zajímavým trendem, který nabývá na síle. S tím souvisí i příprava nealkoholických koktejlů, jejichž chuť ale může být ve finále stejně výrazná. Přesto bývá právě jejich příprava o něco složitější a důvod je jednoduchý. „U nealko drinku chybí hlavní nositel chuti. Existuje šest základních alkoholových bází, mezi které patří vodka, gin, rum, tequila, brandy a whisky. A právě ony výrazně napomáhají výsledné chuti. Na trhu už ale často najdeme jejich nealko verze, které jsou při vymýšlení nealkoholických variant koktejlů velmi nápomocným prvkem,“ doplňuje Martin Vogeltanz.
Pravidlo číslo 5: Hodně ledu je základ úspěchu
Pokud jste se někdy podivovali nad množstvím ledu v koktejlu a snad jste měli i pocit, že vás barman „ošidil“ s alkoholem, vězte, že jeho počínání bylo správné. Vhodně namíchaný drink musí být ledem doslova napěchovaný, aby ho náležitě ochladil a zpříjemnil tak konzumaci. Pár kostek ledu a příliš vodnatá konzistence nejsou správné. Míchané nápoje mívají kolem 3 až 4 stupňů Celsia (a to ve všech ročních obdobích), jsou ale i takové, jejichž teplota musí být ideálně kolem nuly. Důležitý je i kvalitní led, který by měl být zcela čirý.
Jak udělat dokonalý gin & tonic
Gin & tonic je stálicí mezi letními koktejly. Je totiž jednoduchý na přípravu a osvěžující. Jeho vznik má ale překvapivě praktické důvody. V britských koloniích pili vojáci tonik s chininem jako prevenci proti malárii. Samotný tonik byl ale velmi hořký, a tak jej začali míchat s ginem. A zrodila se osvěžující kombinace, která se stala legendou a ovládla bary na všech kontinentech.
Gin & tonic je osvěžující a jednoduchý na přípravu.
Moderní giny už dávno nejsou jen o jalovci a citrusech. Dnes v nich najdete třeba tóny vanilky, bylinek nebo tropického ovoce, například maracuji. Možná si říkáte, že takové chuťové zážitky patří jen do špičkových barů, ale pravda je, že výborný gin & tonic si zvládnete připravit i sami doma. Nemusíte se toho bát, stačí pár jednoduchých zásad a můžete překvapit sebe i své hosty.
Jak na to?
Základem je kvalitní gin, prémiový tonik, hodně ledu a ozdoba, která zvýrazní chuť vašeho ginu – citronová kůra, rozmarýn či tymián. Velmi důležitý je správný poměr (4 cl ginu : 12 cl toniku), aby byl drink vyvážený. Gin nikdy není nuda. Léto je ideální čas objevovat nové chutě, nebát se nečekaných kombinací a prostě si užít tu rozmanitost, kterou dnešní gin nabízí. „Vždycky doporučuji vybírat giny, za kterými stojí skuteční lidé a poctivá práce – na chuti je to opravdu poznat. Nenechte se zlákat jen líbivým marketingem, ale dejte přednost kvalitě a originalitě, která vychází z lidského příběhu a opravdového řemesla,“ radí odborník na prémiové destiláty Samer Selbak ze společnosti Fenix Drinks.
Zdroj: Videoredakce ženských titulů, CNC
Zdroj: autorský článek, Recepty.cz, Fenixdrinks.cz