Jak ještě zpracovat jablka? Uvařte z nich skvělou přesnídávku nebo povidla bez práce

18. října 2025 • 04:59

Po loňské neúrodě jablek se jich letos na zahradách urodilo tolik, že stojíte nad tím nadělením a přemýšlíte, co všechno byste z jablek udělali, aby nepřišlo žádné nazmar. Jestli už máte uskladněná jablka ve sklepě a pořád ještě pár beden zbývá, máme pro vás pár tipů, jak se dají ještě zpracovat. 

Jablečný mošt, nápoj plný vitaminů

Podomácku se dá mošt vyrobit v odšťavňovacím hrnci, je to ale pomalé a výtěžnost zdaleka není taková, jakou byste chtěli. Některé zahrádkářské spolky mají vlastní moštárny a po domluvě vám za nízký poplatek jablka vylisují a mošt stočí do vašich láhví. Bohužel přírodní mošt bez konzervace dlouho nevydrží, do týdne začne kvasit. Dá se ale sterilovat a pak vám vydrží dlouho. Nemusí se vařit. Stačí ho prohřát na devadesát stupňů a pak naplnit do čistých láhví až po okraj. V dobře uzavřených láhvích pak vydrží klidně celý rok.

Část jablek určitě zpracujete do štrúdlů:

Video se připravuje ...

Zdroj: Recepty.cz

Strouhaná jablka na štrúdly a koláče

Nastrouhaná jablka zavařená ve sklenicích vám dlouho vydrží a využijete je do štrúdlů i koláčů. Nastrouhaná jablka zavařená ve sklenicích vám dlouho vydrží a využijete je do štrúdlů i koláčů. • Autor: iStock

V tomto případě můžete využít i jablka padaná, deformovaná, míchat lze i různé odrůdy, jak vám přijdou pod ruku. Jablka omyjte a zbavte jádřinců. Nemusíte je loupat (jen pokud je slupka flekatá nebo jinak nepěkná). Pak je nastrouhejte nahrubo. Výhodou je robot, zvlášť při velkém množství jablek.

Nakrouhaná jablka dejte do sklenic, uzavřete víčky, naskládejte je do zavařovacího hrnce a při teplotě 80 °C sterilujte 30 minut. Pokud máte elektrický zavařovací hrnec, na kterém nastavíte teplotu a čas, nemusíte nic hlídat. Po vychladnutí uložte sklenice s jablky do sklepa, kde vám spolehlivě vydrží do příští sezony.

Domácí přesnídávky nejen pro děti

Kupované přesnídávky nejsou levné, takže když si uděláte zásobu domácích, ušetříte tím dost peněz. Pro úplně nejmladší děti se hodí jablečné, starším dětem můžete uvařit přesnídávky z jablek spolu s mrkví, broskvemi, banánem nebo pomerančem.

Z jablek si můžete uvařit výbornou domácí přesnídávku. Z jablek si můžete uvařit výbornou domácí přesnídávku. • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 5 kg jablek (nebo část nahraďte jiným ovocem)
  • 2 l vody (trochu dejte stranou na rozmíchání pudinků)
  • 350 g krupicového cukru
  • 3 pudinky v prášku (vanilkové nebo citronové)

Postup:

Jablka omyjte, zbavte jádřinců a případně oloupejte (není to nutné). Nakrájejte je na kostky, zalijte asi dvěma třetinami vody a rozvařte na kaši. Tu rozmixujte, oslaďte podle chuti (nemusíte dát všechen cukr), případně můžete před oslazením jablka ještě propasírovat (pro nejmenší děti).

Pudinky rozmíchejte ve zbylé studené vodě, přilijte je k jablkům a krátce povařte (stačí tři minuty).

Horkou přesnídávku naplňte do čistých skleniček, uzavřete je, otočte dnem vzhůru a nechte stát 5 minut. Takto zavřená přesnídávka je určena k rychlejší spotřebě. Pokud byste ji chtěli skladovat delší dobu, sterilujte skleničky ještě 25 minut při teplotě 85 °C. Vydrží vám pak jistě i rok.  

TIP: Jablečnou přesnídávku můžete vylepšit mletou skořicí. Můžete ji použít i do jogurtů, na koláče nebo lívance.

Povidla z jablek

Nejsou oproti švestkovým povidlům tak známá, ale určitě vás mile překvapí vyváženou chutí. Jejich příprava je jednoduchá a nemusíte se bát, že budete stát hodiny nad hrncem a míchat. Tato povidla se dělají v troubě, hrnec přijde na řadu až v závěru vaření a jen na chvilku.

Jablečná povidla se pečou v troubě a bez míchání. Jablečná povidla se pečou v troubě a bez míchání. • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 2 kg jablek
  • 500 g krystalového cukru
  • 3 polévkové lžíce octa
  • 4 polévkové lžíce rumu
  • 1/2 lžičky mleté skořice

Postup:

1. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců, nakrájejte je na kousky a rozložte do pekáčku. Zalijte je octem (díky němu se jablka nebudou připalovat), vložte do trouby předehřáté na 200–250 °C a pečte 20 minut. Nemíchejte! 

2. Horká jablka posypejte polovinou cukru a pečte ještě 15 minut. Opět nemíchejte. Pak přidejte zbytek cukru a pečte bez míchání dalších 20 minut.

3. Pečená jablka dejte do hrnce, přidejte skořici  a rum a vše rozmixujte.

4. Horkou směs naplňte do čistých skleniček, zavíčkujte je a otočte na 5 minut dnem vzhůru. 

Usušte, co zbývá

Usušte si z jablek zdravé křížaly. Usušte si z jablek zdravé křížaly. • Autor: iStock

Co nesníte nebo nezavaříte, to můžete usušit. Příprava je sice trošku pracnější, protože jablka musíte nakrájet na plátky, ale díky sušení zpracujete i větší množství jablek, která se pak dají dobře uskladnit. Ze 30 kg jablek získáte po usušení zhruba 5 kg křížal. Sušička nastavená na 60 °C usuší jablka za osm až dvanáct hodin, podle toho, jak jsou plátky silné. A získáte tím zdravé a sladké mlsání pro rodinu na celou zimu. 

Strouhaná jablka, povidla nebo přesnídávku můžete přidávat i do ranní ovesné kaše: 

Video se připravuje ...

Zdroj: Videohub, CNC

Zdroj: autorský článek, 1000 dobrých rad zahrádkářům (Radoslav Šrot, 1992), Sušení ovoce a zeleniny (Marie Martinovská, 1993)

Autor: Alena Menclová