Hamburger podle profesionálů: Jaké maso vybrat a čím ho naplnit

1080p720p360p

Doba, kdy burgery znamenaly jenom hřích z fast foodu, je dávno pryč. Burgery z kvalitních surovin dobyly restaurace, naše grily i kuchyně. Podívejte se na video a nechte si poradit od odborníků na slovo vzatých, podle čeho se kvalitní burger pozná a bez čeho se neobejde.

O to, jaké maso nebo jakou housku vybrat i jaký burger mají nejraději oni sami, se s námi podělili burgeroví odborníci z Burger Lafroit a Tommy´s Food Truck. Burgery jsou jejich vášeň, zeptali jsme se jich proto ve videu v úvodu článku na všechno, co by vás mohlo o přípravě domácích burgerů zajímat.

Cheeseburger s čedarem i pikantními jalapeños

Někdo nedá dopustit na klasickou kombinaci hovězího masa, čedaru a slaniny, někdo se raději pustí do experimentu. V Burger Lafroit používají čedar strouhaný, který si navrstvíte přímo na grilující se karbanátek, a snadněji se tak vyhnete nechtěnému roztečení plátku sýra všude mimo burger. Čedar, ačkoliv je pro burgery typický, ale není jediný sýr, po kterém můžete sáhnout. Nepřekonatelný je i burger s brie a brusinkami.

Majonéza bez vajec i ochucená klasika

Domácí nad kupovaným vyhraje vždycky. Jestli tedy něco v nešizeném burgeru chybět nemůže, jsou to právě domácí omáčky, majonézy a relishe. Naučte se vyzrát na klasickou domácí majonézu nebo se naučte majonézu bez vajec podle našeho video návodu. Pak už můžete jenom zkoušet kombinace s česnekem, dijonskou hořčicí nebo s wasabi.

Maso na burger je základ úspěchu

Ačkoliv jsou oblíbené krůtí, kuřecí a v poslední době stále častěji i rybí burgery, ten původní je jedině z mletého hovězího. U masa na burger je nejdůležitější, aby nebylo pouze libové. Tuk je totiž zodpovědný za finální šťavnatost, a proto vybírejte vždy hovězí s 2030 %. Ideální je proto například přední hovězí, konkrétně krk. Vysušeného výsledku se potom bát nemusíte. Zda je maso kvalitní, vám ale napoví i barva nebo vůně. Podívejte se, jak vybrat kvalitní a čerstvé mleté maso bez přidané vody, a už se nespletete.  

Houska na burger musí být horká a křupavá

Vypadá to jako drobnost, ale na dobré bulce záleží. Splést se nemůžete, sáhnete-li po máslové klasice. Zajímá vás, proč musí být houska vždy opečená? Jedině křupavá a horká dokáže maso správně doplnit a postarat se o to, aby bylo každé sousto kompaktní a bez chyby.

Sehnat v obchodě tu pravou burgerovou bulku může být někdy oříšek. Bulky na burgery naštěstí nejsou žádná věda, a proto se do nich můžete směle pustit i doma.

 

Vegetariánský burger: recept se sýrem nebo žampiony

Možná zastáváte i vy názor, že vegetariánské burgery zkrátka nejsou burgery. Je pravda, že se nejedná o pravý a originální recept, to ale neznamená, že si nemůžete i na burgeru bez masa pochutnat. Halloumi burgeru s grilovanou zeleninou by měli dát šanci i zapřísáhlí masožrouti a zkusit příště něco netradičního.

Stejně snadno si vás získají i portobello burgery, kde masový karbanátek nahrazuje šťavnatý steakový žampion. Pokud se ale i tak raději napříště rozhodnete zůstat u masa, mohou vám orestované klouboky portobella posloužit jako náhrada housky. Tahle houba je totiž nejen chutná, ale i plná vlákniny a cukr v ní, narozdíl od sladkých housek, nenajdete. 

Co všechno nesmí chybět v klasickém burgeru a co si myslí o vegetariánské variantě odborníci v Burger Lafroit nebo Tommy's Food Truck, se dozvíte ve videu v úvodu článku.