Flammkuchen: Skvělý a jednoduchý alsaský slaný koláč, který je ideální k večeři i na večírek

15. října 2025 • 04:59

Znáte flammkuchen? A co takhle tarte flambée? Pod oběma názvy se skrývá tentýž pokrm – tenký, křupavý slaný koláč, který vzhledem připomíná pizzu. Někteří mu dokonce říkají německá pizza, ale Francouzi to slyší neradi. Proto mu raději říkejme slaný koláč. Ovšem ne tak ledajaký. Je totiž velmi jednoduchý a neobyčejně chutný.

Flammkuchen, někdy nazývaný také tarte flambée nebo flammekueche, pochází z oblasti Alsaska, historického regionu na hranici Francie a Německa. Právě zde se po staletí střídal francouzský a německý vliv, což se odrazilo i v místní kuchyni. Název „flammkuchen“ doslova znamená koláč pečený v plamenech, s flambováním ale nemá nic společného. Odkazuje na tradiční způsob, jakým se flammkuchen původně připravoval – v rozpálené peci na dřevo. 

Víte, jak se připravuje těsto na pizzu?

Video se připravuje ...

Zdroj: Recepty.cz

Tento prostý, ale lahodný pokrm si získal oblibu díky své křehkosti, jemné chuti a jednoduchým ingrediencím, které spočítáte na prstech jedné ruky: tenké těsto, créme fraîchenebo tučná zakysaná smetana, cibule a slanina. Alsasané někdy rádi přidávají i nastrouhaný ementál (této verzi říkají la gratinée) a/nebo tenké plátky hub (tzv. la forestière). S obložením to ale není dobré přehánět.

 

Od testovacích placek k oblíbenému jídlu

Původ flammkuchenu sahá až do středověku. Pekaři z Alsaska tehdy používali tenké placky těsta, aby otestovali, zda je jejich pec dostatečně rozpálená k pečení chleba. Na zkušební těsto nanesli trochu smetany, cibule a slaniny a když se upeklo dostatečně rychle dokřupava, pekaři věděli, že je pec vyhřátá. A ještě k tomu měli hotový voňavý koláč, který si mohli dát ke svačině. Flammkuchen se tak rychle stal oblíbeným pokrmem nejen mezi pekaři, ale i v domácnostech a později v hostincích. A přestože jde o jídlo s venkovskými kořeny, dnes se podává v restauracích po celé Evropě i mimo ni. 

K večeři i na večírek

V Alsasku se flammkuchen často jí jako předkrm. Nakrájí se na čtverečky a podává jako součást větší hostiny, doplněný ideálně polosuchým ryzlinkem. Je ale vynikající i jako jednoduchá večeře, doplněný zeleninovým salátem. 

Příprava flammkuchenu je jednoduchá, ale vyžaduje kvalitní suroviny a velmi tenké těsto. Na rozdíl od pizzy těsto neobsahuje droždí, takže nemusíte čekat, až vykyne, a po upečení je krásně křehké a křupavé. Je ale důležité ho péct při hodně vysoké teplotě. Pokud tedy nemůžete troubu vyhřát na nejméně 250 °C, použijte raději těsto s droždím.

Flammkuchen neboli tarte flambée Flammkuchen neboli tarte flambée • Autor: iStock

Recept na flammkuchen

Co budete potřebovat:

Na těsto bez droždí:

  • 250 g hladké mouky 
  • 120 ml perlivé vody
  • 1 lžíci oleje nebo sádla
  • 1/4 lžičky soli

Na těsto s droždím:

  • 400 g hladké mouky
  • 1 sáček sušeného droždí (8 g)
  • špetku soli

Na náplň:

  • 200 g crème fraîche nebo husté zakysané smetany (lze použít i směs zakysané smetany a řeckého bílého jogurtu)
  • 2 větší cibule
  • 200 g uzené slaniny
  • špetku muškátového oříšku
  • mletý pepř
  • sůl
  • olej nebo sádlo na potření těsta

Postup:

1. Těsto bez droždí: V míse smíchejte mouku, vlažnou perlivou vodu, olej (sádlo), sůl a těsto důkladně prohněťte, až bude hladké a nelepivé. Pak ho zakryjte a dejte stranou, než připravíte náplň.

Těsto s droždím: Droždí smíchejte se dvěma lžícemi vlažné vody a nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl, kvásek, 200 ml vlažné vody a vypracujte měkké a nelepivé těsto. Dobře ho prohněťte, dejte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte 2 hodiny kynout.

2. Troubu předehřejte na 250 °C nebo více (u těsta bez droždí) nebo na 220 °C (u těsta s droždím) a nechte v ní ohřát i plechy.

3. Slaninu nakrájejte na tenké proužky a opečte ji v pánvi na středním plameni, dokud nezačne zlátnout. Vyndejte ji, do pánve s výpekem dejte cibuli nakrájenou na měsíčky a opékejte 2–3 minuty, až cibule zesklovatí a změkne. Do crème fraîche nebo zakysané smetany přidejte muškátový oříšek, osolte ji, opepřete a promíchejte.   

4. Připravené těsto rozdělte na čtyři díly a každý rozválejte na papíru na pečení na tenký plát (těsto můžete také rozválet na jeden velký plát). Na každý plát těsta rozetřete ochucené crème fraîche (zakysanou smetanu) tak, aby okraje zůstaly volné, a rovnoměrně je posypte slaninou a cibulí. Okraje těsta potřete olejem nebo sádlem, placky opepřete, přeneste i s papírem na rozpálené plechy, vložte do předehřáté trouby a pečte, až okraje těsta zezlátnou (v hodně vyhřáté troubě to trvá asi 8 minut, při 220 °C přibližně 10–15 minut).  

Tipy, jak flammkuchen vylepšit

Klasický flammkuchen je jen se smetanou, cibulí a slaninou, ale existuje nespočet variací. Před pečením ho můžete ještě posypat nastrouhaným sýrem (výborný je švýcarský gruyére nebo třeba ementál). Těsto potřené smetanou lze posypat i opečenými žampiony (nebo jinými houbami) a nastrouhaným sýrem, opečeným pórkem a kozím sýrem nebo kysaným zelím a nakrájenou klobásou. Existují dokonce i sladké verze, kdy se těsto potře neochucenou smetanou a obloží tenkými plátky jablek a posype cukrem a skořicí nebo plátky hrušek v kombinaci s nastrouhanou čokoládou. Důležité ale je to s náplní nepřehánět, aby těsto nebylo uprostřed po upečení rozmočené. 

K večeři si můžete upéct i tento bramborový koláč se zeleninou:

Video se připravuje ...

Zdroj: Recepty.cz

Zdroj: Everyday-delicious.com, Thekitchn.com, Kuchařka pro dceru, Menuodkoko.cz

Autor: Anna Kopečková