Domácí dýňové pyré: Jednoduchý recept a tipy, jak ho využít do moučníků i slaných jídel

23. října 2025 • 04:59

Využijte sezonu dýní a připravte si z nich dýňové pyré – jednu z nejuniverzálnějších a nejvděčnějších podzimních ingrediencí. Jeho výroba není vůbec složitá, můžete ho skladovat v mrazáku a bude se vám hodit do sladkých moučníků i slaných jídel.

Dýňové pyré se dá připravit z různých druhů dýní. Velké dýně si nechte raději na vyřezávání a na pyré vyberte menší druhy. Nejčastěji se používá dýně hokkaido, která má sytou oranžovou barvu. Také se jako jediná nemusí loupat. Výborná je i máslová dýně s jemnější a nasládlou chutí. Vhodná je také muškátová dýně, která má krémovou strukturu a lehce oříškové aroma. Každý druh dodá pyré trochu jinou chuť i barvu. 

Dýňové pyré využijete třeba do sladké rolády:

Video se připravuje ...
Video se připravuje ...

Zdroj: Recepty.cz

Z pečené dýně je lepší

Dýňové pyré můžete připravit tak, že dýni nakrájíte na kostičky, podusíte doměkka ve vodě a pak rozmixujete. Je to rychlé a velmi jednoduché. Nevýhodou je, že takové pyré bývá vodnatější, protože dýně do sebe během vaření nasaje tekutinu. Také má mdlejší chuť a pokud nepoužijete dýni hokkaido, jejíž slupka během tepelné úpravy změkne, musíte ji nejdříve oloupat. Mnohem lepší proto je, když dýni upečete i se slupkou, pak vydlabete a rozmixujete. Během pečení se zintenzivní její chuť a pyré bude mít i hezčí barvu a vůni.

Dýňové pyré krok za krokem

1. Dýni omyjte, položte na prkénko a ostrým nožem ji rozkrojte napůl. Pak z ní lžící vydlabejte semínka (ta si můžete usušit a později opražit). Aby vám dýně při krájení neklouzala, můžete ji podložit papírovou utěrkou.

2. Obě půlky položte řeznou stranou dolů na plech vyložený papírem na pečení. Pro rychlejší upečení je můžete zabalit do alobalu. 

3. Dýni vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi hodinu, dokud není měkká. 

4. Upečené půlky dýně nechte prochladnout, pak z nich vydlabejte lžící dužninu, dejte ji do mixéru a rozmixujte na hladké pyré (nemáte-li mixér, použijte šťouchadlo na brambory). Slupku vyhoďte. Dýni hokkaido můžete rozmixovat i se slupkou. Je-li pyré moc husté, přidejte do něj během mixování pár lžic vody nebo vývaru (pokud ho chcete použít do slaných jídel).

TIP: Když připravujete pyré ve větším množství, můžete si ho rozdělit na tři části. Jednu nechat neutrální, druhou, určenou do sladkých jídel, ochutit mletou skořicí, dýňovým kořením, třtinovým cukrem nebo medem a třetí osolit a ochutit bylinkami.  

Jak dlouho vydrží?

Pokud pyré nespotřebujete hned, uložte ho v uzavřené sklenici nebo jiné vhodné nádobě do ledničky, kde vydrží až týden. Pyré se dá také velmi dobře zmrazit. Větší množství naplňte do uzavíratelných sáčků, menší porce například do formy na muffiny nebo do formiček na led. V mrazáku vám dýňové pyré vydrží až rok. Kdykoli ho budete chtít použít, stačí ho nechat přes noc pozvolna rozmrazit v ledničce.

Využijete ho do sladkých i slaných jídel

Dýňové pyré je výborným základem pro nespočet pokrmů, a to jak slaných, tak sladkých.

Dýňový koláč je opravdová pochoutka. Dýňový koláč je opravdová pochoutka. • Autor: iStock

Sladké recepty 

Z dýňového pyré si můžete upéct klasický podzimní moučník – dýňový koláč. Bude se vám hodit také při přípravě domácího dýňového latte. Když ho přimícháte do těsta na muffiny, bábovku nebo lívance, dodá jim vláčnost a přirozenou sladkost. Nebo zkuste lžíci pyré přimíchat do ranní ovesné kaše se skořicí

Zkuste tyto recepty:

Klasický dýňový koláč

Dýňofé muffiny

Dýňová bábovka s čokoládovou polevou

Dýňový koláč s krémem

Dýňový cheesecake s ricottou

Brownies s dýňovým krémem

Dýňové sušenky s čokoládou

Dýňový chlebíček

Dýňové latte

Slané recepty

Pyré můžete vmíchat do krémového rizota. Pyré můžete vmíchat do krémového rizota. • Autor: iStock

Z dýňového pyré rychle a snadno uvaříte lahodnou polévku. Stačí přidat vývar, smetanu na zjemnění a vše dochutit solí a muškátovým oříškem nebo jiným kořením. Pyré také můžete přimíchat do omáčky, krémového rizota nebo bramborové kaše. Dodá jim jemnost a krásnou barvu. Nebo z něj připravte omáčku na těstoviny. Stačí přidat česnek, šalvěj a nastrouhaný parmazán.

Využijte dýňové pyré na přípravu polévky. Ušetříte si práci i čas s krájením a pečením či vařením dýně:

Video se připravuje ...

Zdroj: Adam Balažovič, CNC

Zdroj: Inspiredtaste.com, Allrecipes.com, Toprecepty.cz

Autor: Anna Kopečková