Plněné cukroví: Recepty na pařížské rohlíčky, išelské dortíčky i ořechy | Magazín | Recepty.cz

Cukroví s krémem je ozdoba vánočního stolu. Zkuste plněné ořechy, išelské nebo košíčky

1. prosince 2018 • 00:00

Také máte raději cukroví promazané krémem a cítíte z něj nádech luxusu? Dá sice o něco víc práce, výsledek ale stojí za to! Nádherně vypadá, božsky chutná a je krásně vláčné. I proto mizí z talířů bezpečně jako první. Zařaďte ho letos do svého repertoáru, ať už klasické nebo bez lepku.

Ořechy s krémem na čtyři způsoby

Tohle cukroví je ve většině rodin stálicí. Recepty se často dědí z generace na generaci. Variací jsou stovky. A každá má něco do sebe. Někdo dělá těsto světlé, další do něj přidává skořici nebo kakao. A různé jsou i druhy krémů. Vyzkoušejte třeba plněné tmavé ořechy se světlým ořechovým krémem. Pokud dáváte přednost tmavému krému, zkuste ořechy plněné kakaovým krémem nebo variantu s krémem čokoládovým. Trochu neobvyklé jsou tatrankové ořechy s čokoládovým krémem, který je připravený z ledových kaštanů. Hotové naplněné ořechy můžete třeba z části namočit do rozehřáté čokolády a obalit v mletých či drcených vlašských ořeších.

Išelské cukroví s historií

Na cukroví našich babiček, které se doslova rozplývá na jazyku, se v posledních letech tak trochu zapomíná. A to je škoda. Věděli jste, že bylo nejoblíbenějším cukrovím císaře Franze Josefa? Ten si ho prý z rakouského lázeňského letoviska Bad Ischl odvážel vždy několik krabic. Vyzkoušejte ho i vy. Kolečka z kakaového těsta naplněná světlým máslovým krémem, kterému šmrnc dodává trocha meruňkové marmelády, se zdobí polevou z hořké čokolády a půlkami ořechů nebo mandlí. Ochutnejte nepřekonatelná išelská kolečka nebo kakaové išelky podle časopisu F.O.O.D.

Rohlíčky s krémem se vyplatí zkusit

I když příprava tohoto druhu zabere o něco víc času, vyplatí se to. Křehké pařížské rohlíčky z ořechového těsta, na kterém je nastříkán poctivý čokoládový máslový krém, přelité čokoládovou polevou jsou opravdu božské. Až je budete rovnat na plech, skládejte rohlíčky dál od sebe, hodně nabudou a "rozlezlou se" do stran. Upečte je alespoň 3 týdny před konzumací a skladujte v suchu a chladu, mají totiž tendenci navlhnout.

Ořechové košíčky třikrát jinak

Nádherně se na tácu budou vyjímat také různé košíčky. Výhodou je, že na jejich přípravu můžete použít například oblíbené linecké těsto nebo těsto na pracny. Vyzkoušejte třeba košíčky s lískooříškovou směsí z mletých oříšků, piškotů a kondenzovaného mléka s trochou kávy. Pokud máte raději máslové krémy, zachutnají vám nejspíš košíčky s nutelovým krémem. Neodolatelné jsou také košíčky isidor, ve kterých se snoubí chuť rumové ořechové náplně s čokoládovým krémem.

Bezlepková kolečka s vanilkovým krémem

Máte-li doma bezlepkáře, nemusíte ho trápit datlovými hrudkami s ořechy. Upečte mu plnohodnotné krémové cukroví ze směsi Jizerka z vlašských ořechů. Ořechová kolečka s lahodným vanilkovým krémem budou hitem letošních Vánoc i pro ty, kteří bezlepkovou dietu držet nemusí. Nezapomeňte při přípravě krému sáhnout po pravém vanilkovém lusku nebo alespoň vanilkovém extraktu!

Karamelová kolečka bez lepku

Do výběru nejlepších receptů s krémem se zákonitě musí dostat karamelová kolečka. Těsto voní lískovými oříšky a domácí karamelový krém z pravé smetany budete chtít sníst lžící dřív, než kolečka vůbec naplníte. Při rozpouštění cukru si vezměte na pomoc hrnec s tlustým dnem a buďte trpěliví. Karamel nechte pořádně zhnědnout, aby měl mírně nahořklou chuť, pak bude krém skutečně karamelový a lahodný tak, jak má být.

Více receptů na krásné tradiční i méně známé cukroví najdete v prosincovém čísle časopisu F.O.O.D. a ve vánočním speciálu. Zakoupit si je můžete elektronicky i přímo do schránky a bez poštovného ZDE >>>
Už máte vánoční speciál časopisu F.O.O.D.? Koupit si ho můžete elektronicky do mobilu nebo do schránky bez poštovného!

Autor: Lenka Chvostová