Cukroví s krémem je ozdobou vánočního stolu. Zkuste plněné ořechy, išelské nebo košíčky

16. prosince 2023 • 00:15

Také máte raději cukroví promazané krémem a cítíte z něj nádech luxusu? Dá sice o něco víc práce, výsledek ale stojí za to! Cukroví nádherně vypadá, božsky chutná a je krásně vláčné. I proto mizí z talířů bezpečně jako první. Zařaďte ho letos do svého repertoáru, ať už klasické, nebo bez lepku.

Plněné cukroví:

Ořechy s krémem, išelské cukroví, rohlíčky s krémem, ořechové košíčky, bezlepková kolečka s vanilkovým krémem, karamelová kolečka bez lepku

Ořechy s krémem na čtyři způsoby

Zkuste ořechy zkrášlit čokoládou a ozdobit nastrouhaným kokosem Zkuste ořechy zkrášlit čokoládou a ozdobit nastrouhaným kokosem • Autor: časopis F.O.O.D.

Tohle cukroví je ve většině rodin stálicí. Recepty se často dědí z generace na generaci. Variací jsou stovky. A každá má něco do sebe. Někdo dělá těsto světlé, další do něj přidává skořici nebo kakao. A různé jsou i druhy krémů. Vyzkoušejte třeba plněné tmavé ořechy se světlým ořechovým krémem. Pokud dáváte přednost tmavému krému, zkuste ořechy plněné kakaovým krémem nebo variantu s krémem čokoládovým. Trochu neobvyklé jsou tatrankové ořechy s čokoládovým krémem, který je připravený z ledových kaštanů. Hotové naplněné ořechy můžete třeba zčásti namočit do rozehřáté čokolády a obalit v mletých či drcených vlašských ořeších.

Video se připravuje ...

Išelské cukroví s historií

Na cukroví našich babiček, které se doslova rozplývá na jazyku, se v posledních letech tak trochu zapomíná. A to je škoda. Věděli jste, že bylo nejoblíbenějším cukrovím císaře Franze Josefa I.? Ten si ho prý z rakouského lázeňského letoviska Bad Ischl odvážel vždy několik krabic. Vyzkoušejte ho i vy. Kolečka z kakaového těsta naplněná světlým máslovým krémem, kterému šmrnc dodává trocha meruňkové marmelády, se zdobí polevou z hořké čokolády a půlkami ořechů nebo mandlí. Ochutnejte nepřekonatelná išelská kolečka nebo kakaové išelky podle časopisu F.O.O.D.

Rohlíčky s krémem se vyplatí zkusit

Pařížské rohlíčky mají velmi delikátní chuť Pařížské rohlíčky mají velmi delikátní chuť • Autor: Profimedia.cz

I když příprava tohoto druhu zabere o něco víc času, vyplatí se to. Křehké pařížské rohlíčky z ořechového těsta, na kterém je nastříkán poctivý čokoládový máslový krém, a přelité čokoládovou polevou jsou opravdu božské. Až je budete rovnat na plech, skládejte rohlíčky dál od sebe, hodně nabudou a „rozlezlou se“ do stran. Upečte je alespoň 3 týdny před konzumací a skladujte v suchu a chladu, mají totiž tendenci navlhnout.

Ořechové košíčky třikrát jinak

Ořechové košíčky jsou jedním z nejoblíbenějších cukroví Ořechové košíčky jsou jedním z nejoblíbenějších cukroví • Autor: profimedia

Nádherně se na tácu budou vyjímat také různé košíčky. Výhodou je, že na jejich přípravu můžete použít například oblíbené linecké těsto nebo těsto na pracny. Vyzkoušejte třeba košíčky s lískooříškovou směsí z mletých oříšků, piškotů a kondenzovaného mléka s trochou kávy. Pokud máte raději máslové krémy, zachutnají vám nejspíš košíčky s nutelovým krémem. Neodolatelné jsou také košíčky isidor, ve kterých se snoubí chuť rumové ořechové náplně s čokoládovým krémem.

Bezlepková kolečka s vanilkovým krémem

Ořechová kolečka s lahodným vanilkovým krémem budou hitem letošních Vánoc i pro ty, kteří bezlepkovou dietu držet nemusí Ořechová kolečka s lahodným vanilkovým krémem budou hitem letošních Vánoc i pro ty, kteří bezlepkovou dietu držet nemusí • Autor: F.O.O.D.

Máte-li doma bezlepkáře, nemusíte ho trápit datlovými hrudkami s ořechy. Upečte mu plnohodnotné krémové cukroví ze směsi Jizerka z vlašských ořechů. Ořechová kolečka s lahodným vanilkovým krémem budou hitem letošních Vánoc i pro ty, kteří bezlepkovou dietu držet nemusí. Nezapomeňte při přípravě krému sáhnout po pravém vanilkovém lusku nebo alespoň vanilkovém extraktu!

Karamelová kolečka bez lepku

Do výběru nejlepších receptů s krémem se zákonitě musí dostat karamelová kolečka Do výběru nejlepších receptů s krémem se zákonitě musí dostat karamelová kolečka • Autor: F.O.O.D.

Do výběru nejlepších receptů s krémem se zákonitě musí dostat karamelová kolečka. Těsto voní lískovými oříšky a domácí karamelový krém z pravé smetany budete chtít sníst lžící dřív, než kolečka vůbec naplníte. Při rozpouštění cukru si vezměte na pomoc hrnec s tlustým dnem a buďte trpěliví. Karamel nechte pořádně zhnědnout, aby měl mírně nahořklou chuť, pak bude krém skutečně karamelový a lahodný tak, jak má být.

Video se připravuje ...

Autor: red