Cider a cidre: Rozdíl mezi nápoji z kvašeného moštu ochutnáte na F.O.O.D. pikniku!

Video se připravuje ...
17. srpna 2020 • 00:00

Téměř stejné jméno, přesto dva různé nápoje. Jaký je rozdíl mezi cidrem a ciderem? Na tuto otázku nám na loňském F.O.O.D. pikniku odpověděli odborníci na slovo vzatí z Cidrerie Kliment a Opre' Cider. Jak se který nápoj vyrábí a co dělá jejich chuť výjimečnou? Podívejte se na video a staňte se znalcem kvašených moštů.

Cider: Výroba trvá měsíce a nejlepší je točený

Cidery neboli "jablečné burčáky" se kdysi, než byly vytlačeny pivem, dělaly v Čechách běžně. Znovu nám zachutnaly a k jejich výrobě jsme se vrátili poté, co před několika lety přišly z Anglie.

Výroba cideru vypadá na první pohled jednoduše. Jablečná šťáva se nechá zkvasit, což až na výjimečné případy, kdy se používají speciální rychlé kvasinky, může trvat od několika týdnů do pár měsíců. Tajemství dobrého cideru spočívá v nalezení té správné kombinace kyselého, sladkého a hořkého. Gabriel Oprendek z Opre' Cider proto doporučuje míchání odrůd.

Na konci kvašení může mít cider maximálně 8,2 % alkoholu, jinak už se z něj stává jablečné víno. Může být perlivý i bez bublinek, vždy se ale podává dobře vychlazený a úplně nejlépe si ho vychutnáte točený. 

Na osvěžení i pod maso

Jak cider nabírá na popularitě, přibývají i nové příchuti. Díky tomu není dnes problém vyzkoušet i cidery třešňové, kaktusové, limetové nebo alkoholické nápoje z hrušek, kterým se správně říká "perry" nebo "poiré". Věděli jste, že cider může být i skvělý pomocník v kuchyni? Vyzkoušejte vepřová líčka na cideru a přesvědčte se, jak jedinečné aroma může chuť jablek a alkoholu masu dodat. 

Cidre kvasí i několik let a za výjimečnost si připlatíte

Naproti tomu cidre pochází z Francie, je šumivější a více se podobá šampaňskému. Doba kvašení je u něj oproti cideru daleko delší. Cidry se nechávají minimálně půl roku pomalu kvasit v tancích a poté dokvašují uzavřené v masivních šampaňských lahvích. Marie Matuštíková z Cidrerie Kliment dodává, že druhá fáze kvašení může trvat klidně i několik let. Na první pohled patrný rozdíl mezi ciderem a cidrem je samozřejmě i cena. Zatímco za cider zaplatíte kolem čtyřiceti korun, cena za láhev dobrého cidru se pohybuje v řádu stovek.

Při výrobě luxusního cidru producenti velice pečlivě vybírají odrůdy jablek, ze kterých se nápoj vyrobí. V Cidrerii Kliment nejraději kombinují původní domácí odrůdy jablek s těmi bretaňskými, které roubují přímo v českých sadech. Ty totiž dodávají jejích cidrům stopu nahořklosti, a vytváří tak zajímavou chuť, která je pro tyto cidry jedinečná.

Pokud milujete dobré jídlo a chcete se potkat s přáteli a posedět venku ještě před začátkem podzimu, přijďte letos v neděli 30. 8. 2020 na F.O.O.D. piknik na Ladronce a dejte si tu schůzku s někým, s kým jste se dlouho neviděli. Vstup je tradičně zdarma a na místě si, tak jako je zvykem, budete moci koupit piknikové koše, dát si něco dobrého u stánků farmářů a kulinářů, rozložit piknikovou deku a užívat si den.

F.O.O.D. piknik 2020 bude jízda F.O.O.D. piknik 2020 bude jízda • Autor: F.O.O.D. piknik

Autor: Kristina Hamplová, Karolína Fourová