Jak udělat piškot na dort: Česká klasika s Aničkou

Video se připravuje ...
1. března 2018 • 10:42

Chcete oslnit na rodinné oslavě fantastickým domácím dortem? Základem každého dobrého dortu je vláčný a nadýchaný dortový piškot. Podívejte se na video v úvodu článku na osvědčený recept foodblogerky Aničky. Stačí vám pouze 3 suroviny a lžíce.

Recept na klasický piškot je prověřen desetiletími těmi nejlepšími cukráři. Nepotřebuje ani kypřící prášek, ani váhu. Při pečení piškotu na dort se řiďte jednoduchým pravidlem. Na každé použité vejce připadá jedna lžíce cukru a jedna vrchovatá lžíce hladké mouky.

Suroviny na dort o průměru 24 cm

6 vajec
6 lžic moučkového cukru
6 vrchovatých lžic hladké mouky

Postup na dortový piškot: 

1. Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Bílky před šleháním jemně osolte. Sníh nejen lépe ztuhne, ale každé sladké těsto chutná s trochou soli lépe.

2. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a žloutky vyšlehejte spolu s moučkovým cukrem do jemné pěny. Aby se vám vejce našlehala co nejlépe, měla by mít pokojovou teplotu. Ideální je šlehat vejce 10-15 minut.

3. Nejprve dejte do mísy vyšlehané bílky, k nim opatrně vmíchejte žloutky a hladkou mouku. Těsto jen jemně převalujte, aby se všechny suroviny dobře spojily, ale zároveň neztratilo svou nadýchanost.

4. Výhodou je, že formu na piškotové těsto není potřeba vymazávat. Korpus se peče zhruba 20 min na 170 °C. Zda je piškot hotový, můžete zkontrolovat dřevěnou špejlí.

VIDEO: Zkuste tento kynutý koláč a potěšte tak celou rodinu.

Domácí dorty jsou oblíbenou klasikou. Osvědčené recepty najdete ZDE >>>