7 moučníků z jablek: Koláče, puding i jablka v cideru

  • 21. srpna 2017 • 22:42

    Jablkové moučníky jsou klasika. A nemusí jít jen o štrúdl. Tady jsou recepty na originální koláče a další dobroty, které rozšíří váš repertoár. 

  • Jablkový koláč s drobenkou

    forma o Ø 22 cm

    Příprava: 95 minut

    900 g jablek, 100 g másla, 30 g moučkového cukru, 2 pevná jablka, citronová šťáva, 100 g celozrnné hladké mouky, 70 g jemných ovesných vloček, 40 g nasekaných ořechů, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička jedlé sody, sůl, 200 g třtinového cukru + 1 lžíce mleté skořice, zázvor, muškátový oříšek a hřebíček, 1 velké vejce, 60 ml slunečnicového oleje

    Jablka nakrájejte na tenké plátky. Nechte zkaramelizovat se 2 lžícemi másla a moučkovým cukrem. Duste, dokud se nerozvaří na pyré.

    Autor: iStock

    Troubu zapněte na 160 °C a máslem vymažte dortovou formu. Pevná jablka nakrájejte na tenké měsíčky. Zakápněte citronem a trochou vody. Prosejte mouku s vločkami, ořechy, práškem do pečiva, sodou, solí, cukrem a kořením.

    Uprostřed udělejte důlek, přidejte vejce, olej a pyré a zadělejte těsto. To nalijte do formy. Pečte asi 30 minut, dokud není střed na povrchu pevný. Na koláč narovnejte jablka, poklaďte šupinkami ze zbylého másla, posypte cukrem a pečte 30–35 minut dozlatova.

  • Jablečnomandlový koláč

    plech 40 x 25 cm

    Příprava: 120 minut + chlazení

    200 g hladké mouky + na podsypání, 1 lžíce rozdrcených mandlových sušenek Amaretti, 1 lžička soli, 125 g másla

    Náplň: 5 velkých jablek, 50 g másla, sůl, 3 lžíce meruňkové marmelády, 1 lžíce mandlového likéru

    Mouku, nadrcené sušenky a sůl prosejte na pracovní plochu. Přidejte na kousky nakrájené studené máslo a vypracujte drobenku. Postupně přidejte 5–6 lžic studené vody a zadělejte tuhé těsto. Zabalte do fólie a nechte 30 minut v lednici.

    Plochu lehce poprašte moukou a těsto rozválejte na obdélník. Přeložte jako dopis na třetiny, otočte o 90 ° a rozválejte na původní obdélník. Opět složte na třetiny a dejte na 20 minut do lednice. Dvakrát opakujte. Dejte chladit (klidně přes noc).

    Autor: iStock

    Těsto nechte chvíli odležet v teple a rozválejte. Vložte ještě na hodinu do lednice. Troubu zapněte na 190 °C. Jablka rozpulte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky, které urovnáte na těsto. Kraje ohněte přes jablka. Ta poklaďte šupinkami másla a mírně osolte.

    Pečte asi 40 minut dozlatova. Meruňkovou marmeládu smíchejte s 2 lžícemi vody, likérem a zahřejte. Vařte do mírného zhoustnutí. Hotový koláč potřete glazurou a můžete podávat se zmrzlinou.

  • Čokoládový koláč s jablky

    forma o Ø 26 cm

    Příprava: 70 minut

    4 sladká jablka, 100 g másla + na formu, 100 g hořké čokolády, 3 velká vejce, 100 g třtinového cukru + na formu, 100 g mletých lískových oříšků, 50 g sekaných piniových oříšků, 2 lžíce brandy nebo koňaku, skořicová zmrzlina k podávání

    Troubu zapněte na 180 °C. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a rozčtvrťte. Máslo a čokoládu rozpusťte a promíchejte, nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Žloutky vyšlehejte s cukrem do vysoké pěny.

    Autor: iStock

    ZDE najdete recepty na tvarohové moučníky.

    Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Do žloutkové pěny vmíchejte lískové a piniové oříšky a čokoládovou hmotu, brandy, nakonec opatrně vmiste i sníh. Formu vymažte máslem a vysypte cukrem. Nalijte do ní těsto a do něj řezem dolů zatlačte jablka. Pečte asi 35 minut. Podávejte se skořicovou zmrzlinou.

    Náš TIP: Čokolády není nikdy dost. Do těsta můžete přisypat trochu čokoládových pecek nebo nahrubo nasekané čokoládové kousky.

  • Jablka v cidru

    6–8 porcí

    Příprava: 75 minut

    50 g másla, 50 g krupicového cukru, 70 g hrubé mouky, 6 sladkých sucharů (nebo tvrdá vánočka, briošky), kůra ze 2 citronů, moučkový cukr k podávání

    Ovoce: 1 kg drobných kyselejších jablek, 700 ml cidru, 100 g krupicového cukru, 400 g červeného ovoce (mražené červené plody nebo třeba blumy a švestky), 200 ml sladkého červeného vína

    Jablka překrojte na poloviny a zbavte jádřinců. Zalijte v hrnci cidrem a přisypte cukr. Přiveďte k varu, plamen stáhněte na minimum a za občasného promíchání duste asi 10 minut doměkka.

    Autor: iStock

    Červené ovoce stejným způsobem svařte s vínem, podle potřeby doslaďte. Z másla, cukru a mouky vypracujte drobenku. V té obalte nalámané suchary nebo tvrdé sladké pečivo. Červené ovoce naskládejte do formy, na ně urovnejte jablka, rozložte suchary a nasypte zbytek drobenky.

    Pečte asi 30 minut dozlatova. Posypejte citronovou kůrou a cukrem.

  • Nottinghamský jablečný pudink

    4 porce

    Příprava: 95 minut

    200 g hladké mouky, sůl, 2 velká vejce, 110 ml plnotučného mléka, 50 g měkkého másla + na formu, 50 g třtinového cukru, muškátový oříšek a skořice, 4 kyselejší jablka, moučkový cukr k podávání

    Mouku prosejte se solí. 110 ml vlažné vody prošlehejte s vejci a mlékem. Přidejte mouku a míchejte dohladka. Nechte aspoň 30 minut odležet v lednici. Troubu zapněte na 200 °C a formu hlubokou asi 5 cm vymažte máslem.

    Autor: iStock

    Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny a přidejte i špetku mletého muškátového oříšku a skořice. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a narovnejte do formy. Naplňte je máslovou směsí, navrch na otvor můžete nasypat na kousky nakrájené další jablko, oříšky nebo ořechovou drobenku. Těsto vyndejte z lednice a pořádně promíchejte. Nalijte jej kolem jablek a pečte 45–50 minut dozlatova. Podávejte posypané moučkovým cukrem.

    Náš TIP: Tento staroanglický recept je adeptem na životní lásku po prvním soustu, zvláště když k němu přidáte zakysanou smetanu, kopeček smetanové zmrzliny nebo i vanilkový pudink, jaký známe z české kuchyně.

  • Obrácené žitné koláčky

    6–8 koláčků

    Příprava: 95 minut + chlazení

    70 g hladké žitné mouky, 100 g hladké pšeničné mouky, sůl, 125 g másla, 1 lžička jablečného octa

    Náplň: 5–6 pevných jablek, 6 lžic másla, 170 ml javorového sirupu, 1 lžíce citronové šťávy

    Obě mouky prosejte se špetkou soli a vypracujte drobenku. Ocet smíchejte s 50 ml studené vody a zapracujte do mouky. Těsto zabalte do fólie a uložte aspoň na hodinu do lednice. Potom ho rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na obdélník velký asi 20 x 30 cm. Přeložte na třetiny a rozválejte zpět, takto opakujte ještě 2krát, pak uložte na dalších 30 minut do lednice.

    Autor: iStock

    Oloupaná jablka nakrájejte na kolečka. V pánvi zalijte máslo javorovým sirupem a citronovou šťávou. Zahřívejte, až směs začne probublávat. Stáhněte z plotny a vložte jablka. Duste asi 10 minut, občas lžící karamel přes ovoce přelijte. Nepřipalte! Těsto po vyndání z lednice nechte 5 minut odležet. Troubu zapněte na 190 °C. Rozdělte (podle velikosti formiček) na 6–8 částí a rozválejte na 3 mm silná kolečka.

    Zkaramelizovaná jablka urovnejte do formiček. Přikryjte je těstem, to na krajích umačkejte a povrch několikrát propíchněte vidličkou, aby mohla unikat pára. Pečte 30 minut dozlatova. Po vyndání nechte asi 5 minut chladnout, aby karamel mírně ztuhl, ale úplně neztvrdl. Obraťte na talíř a podávejte nejlépe teplé.

  • Skořicový třený koláč

    forma o Ø 26 cm

    Příprava: 75 minut

    4 velká sladká jablka, 1 lžička skořice, 2 lžíce bramborového škrobu, 50 g másla

    Těsto: 85 g měkkého másla, 85 g krupicového cukru, 2 menší vejce, 200 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 100 ml mléka

    Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu, jinak se těsto srazí. Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně přidejte vejce. Až zcela zapracujete jedno, můžete zašlehat druhé. Vmiste mouku prosátou s práškem do pečiva a promíchejte s vlažným mlékem. Troubu zapněte na 180 °C a okraj formy vyložte pruhem pečicího papíru.

    Autor: iStock

    Do formy nalijte těsto. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky, ty potom promíchejte se skořicí a škrobem, případně pudinkem. Urovnejte je na povrchu koláče, nejsilnější vrstva přijde doprostřed, kde se nejvíc propadnou do těsta – klidně je trochu zamáčkněte. Pečte asi 40 minut dozlatova, 10 minut před koncem pečení povrch poklaďte plátky másla, aby koláč ještě zvláčněl.

    Náš TIP: Milujete vanilku? Potom do těsta přidejte trochu vanilkového extraktu a jablka místo se škrobem promíchejte s vanilkovým pudinkem.

Autor: Redakce