Zdeněk Pohlreich radí, jak grilovat, aby byl výsledek perfektní

Video se připravuje ...
7. července 2018 • 00:00

Grilování se může zdát jako způsob, kterým nemůžete na mase nic zkazit. Položíte na gril plátek masa a za dvacet minut máte hotovo. Vaření ale začíná už v obchodě. Jak vybrat vhodné maso na gril a jsou marinády důležité? Nechte si poradit od šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.

Jak vybrat maso na gril?

Podle Zdeňka Pohlreicha je důležitá především čerstvost. Maso i tukové krytí by měly mít hezkou barvu a maso by rozhodně nemělo lepit nebo být cítit. Při grilování je také důležité plánovat. Měli byste už před nákupem vědět, co budete připravovat a jak. Podle toho lépe vyberete nejen vhodný typ masa, ale i množství.

Začátečníci by neměli být zbytečně ambiciózní, tvrdí šéfkuchař s oblibou. Negrilujte zbytečně příliš mnoho druhů masa a uzenin. Mnohem lepší je vybrat si pouze jeden nebo dva druhy a ty dovést k dokonalosti. To platí nejen pro začátečníky, ale i ostřílené matadory. Negrilujete jen jednou v životě, něco můžete nechat také na příště a alespoň si pochutnáte pokaždé na něčem jiném.

Mleté maso, krkovička, vepřová kotleta. Úspěch zaručen

Pokud jste si doteď troufli pouze na špekáčky, je dobré začít u masa, které se nedá příliš vysušit. Mezi zaručeně šťavnatá masa patří například krkovička, vepřová kotleta, mleté maso, ale nic nezkazíte ani když budete grilovat celé kuře. Šéfkuchař Pohlreich radí začátečníkům, aby se nepouštěli hned na prvním grilování do hovězích steaků. Zpravidla platí, že čím vyšší je pořizovací cena masa, tím je jeho příprava náročnější.

Marináda na steaky: Je důležitá?

Zdeněk Pohlreich upozorňuje, že marinádou ze špatného masa dobré neuděláte. Marináda je skvělá věc na dochucení dobrého masa nebo jeho chuťové obměny, ale není to způsob, jakým případně zkažené maso zachránit. Naložené maso nemusí v marinádě nutně ležet přes noc, stačí ho jen před grilování nebo po něm potřít a lehce  ho tak dochutit. 

Maso na burger klidně kupte, normy jsou přísné

Často se setkáváme s názorem, že kupované mleté maso je méně kvalitní nebo ošizené, což už dávno není pravda. Hygienické standardy jsou dnes velice přísné a podle Zdeňka Pohlreicha si proto velké masozávody nemohou dovolit produkovat nekvalitní maso nebo maso pocházející ze špatných hygienických podmínek.

Na dobrý burger je potřeba především mleté maso s určitým podílem tuku, který dodá burgeru šťavnatost a chuť. Standardně se v určitém poměru mele například ramínko s kýtou. 

Celé video o tipech na grilování s šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem můžete shlédnout v úvodu článku.

Osvědčené recepty na grilované maso, zeleninu i sýry naleznete ZDE >>>

Autor: KF