Voňavý bez 5x jinak: Smaženky, sirup i kvašené víno

14. června 2017 • 10:57

Začátek léta je provoněný bezovými květy, které na nás číhají na každém rohu. Využití v kuchyni je opravdu široké, od domácích sirupů až po marmelády, proto vezměte košík a vydejte se na procházku do přírody. Uvidíte, že domácí dobroty z bezu chutnají nejlépe!

1. Bezinkový sirup

Sladký sirup z bezových květů má návykovou chuť a bude se vám hodit ve větším množství. Snadno z něj připravíte limonádu, ale schovat si ho můžete i na dlouhé letní večery s dečkou kolem ramen a čajem ochuceným bezovým sirupem. Funguje též jako lék při nachlazení i jako základ přípravy vepřových kotlet na třešních

Sirup z bezových květů nařeďte vodou a podávejte jako limonáduSirup z bezových květů nařeďte vodou a podávejte jako limonádu • Autor: iStock

2. Likér z bezinek

Jen málokteré ingredience se k sobě hodí tak, jako právě voňavý bez, káva a rum. Likér se nechá projít varem a je hotový za pár minut. Rum jeho chuť zvýrazní a zároveň funguje jako konzervant. 

Přírodní likér vyrobený z bobulí černého bezuPřírodní likér vyrobený z bobulí černého bezu • Autor: iStock

3. Kosmatice neboli smažený bez

Tento výraz se používá i pro samotné květy bezu černého, ale nejvíce se ujal jako označení pro jeho smaženou verzi. Nejčastěji se s ním setkáte v kuchařkách, kde se řadí mezi nejlevnější jídla. Květy se namáčí v těstíčku a smaží buď na másle, nebo v oleji. Výsledkem jsou takzvané smaženky. 

Bezové květy obalte v těstíčku a osmažte na pánviBezové květy obalte v těstíčku a osmažte na pánvi • Autor: iStock

4. Víno z bezinek

Už jste zkoušeli domácí kvašené víno? Sezóna černého bezu k jeho přípravě přímo vybízí. Víno z bezinek vyžaduje trochu trpělivosti, ale výsledek opravdu stojí za to!

Kvašené víno z černého bezu zvládnete v pohodlí domovaKvašené víno z černého bezu zvládnete v pohodlí domova • Autor: iStock

5. Marmeláda z bezinek a jablek

Letní sezóna je jako stvořená pro zavařování marmelád a sirupů. Bezinkové kuličky promíchejte se strouhanými jablky (použít můžete i hrušky ze zahrady), cukrem a svařte před finálním dochucením.

Marmeládu můžete připravit společně s jablky nebo i jen ze samotného bezuMarmeládu můžete připravit společně s jablky nebo i jen ze samotného bezu • Autor: iStock