Vánoční kapr 7x jinak: Smažený, marinovaný i zdravá verze z trouby

19. prosince 2017 • 06:00

Kapr a bramborový salát jsou tradiční štědrovečerní večeří, kterou si jen málokterá česká rodina odpustí. Chcete si o svátcích pochutnat na rybě a nevíte, jak letos na to? Přinášíme vám různé variace, jak připravit vánočního kapra – v klasickém trojobalu, pečeného v troubě nebo třeba s bylinkami. S těmito recepty si zaručeně pochutnáte! 

Kapr po mlynářsku je lehčí varianta klasického smaženého kapra, jelikož se obaluje pouze v mouce. Mouka maso ochrání, a přitom nepřebije jeho chuť. 

Kapr po mlynářsku je lehčí varianta klasického smaženého kapra Kapr po mlynářsku je lehčí varianta klasického smaženého kapra • Autor: istock

Osvědčený smažený kapr v trojobalu na vánoční stůl bezesporu patří stejně jako bramborový salát a cukroví. Hotového kapra dejte na papírový ubrousek, který vsákne přebytečný tuk. A pokud vám o Vánocích zaskočí kost v krku, podívejte se, jak ji rychle vyndat! 

Smažený kapr v trojobalu na vánoční stůl patří stejně jako bramborový salát a cukroví Smažený kapr v trojobalu na vánoční stůl patří stejně jako bramborový salát a cukroví • Autor: istock

Vynikající recept na kapra v marinádě s česnekem. Marináda maso nejenom výborně ochutí, ale také se maso díky ní i krásně rozleží.

Marináda maso nejenom výborně ochutí, ale také se maso díky ní i krásně rozleží Marináda maso nejenom výborně ochutí, ale také se maso díky ní i krásně rozleží • Autor: istock

Ten nejzdravější způsob, jak připravit kapra, je pečení v troubě. Kapr pečený s bylinkami je naprostá delikatesa! Podávejte s uvařenými brambory.

Kapr pečený v troubě s bylinkami je naprostá delikatesa! Kapr pečený v troubě s bylinkami je naprostá delikatesa! • Autor: istock


Na kapří hranolky nemusíte chodit do restaurace v Třeboni. Tento vyhlášený pokrm si můžete připravit doma velmi jednoduše a sami!

 

Kapří hranolky si můžete připravit doma velmi jednoduše a sami! Kapří hranolky si můžete připravit doma velmi jednoduše a sami! • Autor: istock

 

Výborný kapr na bílém víně s kořenovou zeleninou je perfektní obměnou klasického smaženého kapra. Důkaz, že kapr může chutnat skvěle, i když není smažený!

Smažený kapr je vánoční tradice. Přečtěte si o tom, jaké další se dodržovaly už za dob našich babiček. 

Výborný kapr na bílém víně s kořenovou zeleninou je perfektní obměnou klasického smaženého kapra Výborný kapr na bílém víně s kořenovou zeleninou je perfektní obměnou klasického smaženého kapra • Autor: istock

Břeclavský kapr se dává den předem do studeného mléka. Díky tomu ho zbavíme klasického rybího zápachu. Podávejte s bramborovým salátem nebo kaší.

Břeclavský kapr se dává den předem do studeného mléka Břeclavský kapr se dává den předem do studeného mléka • Autor: istock

Recept na kapra na černo je sice složitější z hlediska ingrediencí, ale výsledek stojí za to. A proč na černo? Díky karamelu a povidlům dostane kapr tmavý nádech.

Díky karamelu a povidlům dostane kapr tmavý nádech Díky karamelu a povidlům dostane kapr tmavý nádech • Autor: istock

Autor: Tereza Langmajerová