Už žádné utrácení! Vyzkoušejte domácí müsli za pár korun

9. května 2017 • 11:38

Dopřáváte si k snídani křupavé müsli? A věděli jste, že většina kupovaných směsí obsahuje spoustu cukru? Vyzkoušejte domácí variantu, u které budete znát složení do detailu a navíc ušetříte!

Základ udělejte z ovesných, pohankových nebo jiných vloček. Pro variantu bez lepku použijte vločky rýžové, ať už celé nebo jemně namleté.

Oříšky jsou nezbytné pro vytvoření velkých hrudek. Nejlépe chutnají s lískovými, pekanovými nebo vlašskými ořechy, které mají lehce nahořklou chuť. Použít můžete i mandle, které nasekejte na menší kousky a přidejte do mísy k vločkám.

Semínka jsou nutričně hodnotná a prospívají lidskému organismu. Použijte ta, která zrovna máte v kuchyni – konopná, slunečnicová, dýňová. Není nutné je přidávat do směsi před pečením, ale klidně až do výsledného müsli.

Sušené ovoce přidejte podle chuti. Díky němu bude každá směs jiná!

Osladit směs před pečením je potřeba. V míse důkladně promíchejte všechny ingredience a přidejte 2–3 lžíce medu (podle množství a chuti). Pokud zrovna med nemáte nebo se mu vyhýbáte, přidejte javorový, agávový, datlový či jiný sirup. Pomocí vařečky promíchejte a přendejte na plech vyložený pečicím papírem.

Pečení je rychlé! Troubu předehřejte a pečte 10 minut z obou stran na 190 °C.

Hotové müsli nechte vychladnout. Hrudky musí být zapečené a než je přesypete do sklenice, přidejte navíc sušený kokos nebo kousky čokolády. Uvidíte, že se vám bude vstávat mnohem lépe!

Autor: Redakce