Teplá a rychlá večeře, která zahřeje? Halušky, čočka i krémová polévka

28. listopadu 2022 • 06:00

Dlouhé večery a chladné dny si žádají vydatnější jídla. Připravte si podle našich receptů poctivou večeři, která vás zahřeje, i když venku už začne mrznout. 

Slovenské halušky jinak

Tahle slovenská tradiční dobrota je nenáročná na ingredience a levná, což jistě mnozí v součsné době ocení. Houbové halušky jistě přijdou vhod, pokud máte ve spíži zásobu nasušených hub. Máte-li rádi ryby, vyzkoušejte i netradiční losové halušky v rajčatové omáčce – jsou výborné a navíc i o něco zdravější. Můžete je servírovat nejen jako hlavní jídlo, hodí se i jako teplý předkrm.

Výborná je samozřejmě klasická verze halušek se zelím >>>

Video se připravuje ...

Luštěniny zasytí a zahřejí

Luštěniny jsou pro chladné období roku jako stvořené, nejen díky své vydatnosti, ale i pořádné porci vlákniny a železa. Výhodou červené čočky je, že ji nemusíte máčet, takže dobrou večeři s ní máte hotovou hned. Navíc nenadýmá. Výborná a tak akorát sytá je polévka z červené čočky. Nebo zkuste karbanátky z pohanky a červené čočky. Jako příloha jsou ideální brambory nebo zelenina pečená v troubě.

Hustá, horká a poctivá je fazolová polévka s domácími flíčky. Připravit si flíčky do polévky je navíc jednoduchý způsob, jak udělat polévku o trochu lepší. Až se proválíte k výsledku, kupované už chtít nebudete.

Skvěle zahřejí i marocké žampiony s cizrnou a zelenými fazolkami. Přidejte kuskus nebo těstoviny a máte skvělou teplou večeři. A když všechno nesníte, můžete mít na druhý den oběd do krabičky, který vám budou všichni kolegové závidět.

Plněné lilky a cukety

Plněné nemusí být jenom papriky! Zkuste cukety plněné mletým masem a sýrem nebo plněný lilek s parmazánem na italský způsob. Jako přílohu můžete podávat opečenou bagetku s česnekovým máslem.

Sladké brambory třikrát jinak!

I s tak obyčejnou věcí, jako jsou batáty, se dají v kuchyni dělat divy. Díky svojí výrazné chuti toho totiž moc nepotřebují, aby chutnaly perfektně. Zkuste batáty zapečené ve slanině, v bramborácích, plněné nebo v krému s mrkví. Nejen vegetariáni určitě ocení i tento recept na batátové kari se sójou a kurkumou.

Pálivé kuře na zahřátí

První zimní mrazíky přejí ostřejším jídlům, ohnivé kuře s černým pivem je toho skvělým důkazem. Jako příloha stačí krajíc čerstvého chleba.

A než se do toho pustíte, naučte se ještě porcovat kuře jako profíci podle tohoto videonávodu.

Exotické kari

Kari není jenom asijské! Africké kuřecí kari je důkaz, že když máte dobrý nápad, stačí vám jedna pánev a minimum ingrediencí. Zahřejte se touhle dobrotou z teplých krajin!

Maso na žampionech

Ať už vás honí povinnosti, nebo hlad, tahle česneko-žampionová minutka s kuřecím či vepřovým masem určitě přijde k chuti. Zkrátka rychlá a poctivá večeře pro uspěchané dny.

Video se připravuje ...

 

Autor: Kristina Hamplová, AK