Sýr 6x jinak: Dokonalé fondue, slané koláče i omáčky jako z Itálie

3. března 2018 • 00:00

Patříte k těm, kterým se sbíhají sliny jen při myšlenkách na lehounkou mozzarellu nebo na aromatický camembert? Vybrali jsme ty nejlepší recepty pro všechny milovníky sýra. Neodoláte!

Sýrový páj  ideální večeře i pohoštění

Slaný koláč plný opečených brambor, goudy a smetany zasytí, zahřeje a hlavně chutná. Pokud nemáte doma formu, nevadí, provizorní si jednoduše vyrobíte z alobalu.

Věděli jste, že i sýr si můžete vyrobit vlastní domácí? Zkuste to podle tohoto receptu.

Sýrové omáčky jako z Itálie

Husté sýrové omáčce na italský způsob snad nikdo neodolá. Vyzkoušejte sorrentinos, ravioli zalité smetanou s parmazánem, mozzarellou  a dušenou šunkou nebo se nechte unést kombinací slaniny, sýru a špenátu, která z vašich gnocchi udělá gastronomický zážitek.

Je italská kuchyně vaší nejoblíbenější? Naučte se i autentickou pizzu krok za krokem.

Hustá sýrová omáčka znamená zaručený úspěch Hustá sýrová omáčka znamená zaručený úspěch • Autor: istock

Hermelín plněný i zapečený

My Češi máme zkrátka pro hermelín slabost. Milujeme ho nakládaný i grilovaný, není ale jednodušší způsob, jak si tenhle plesnivý sýr užít, než plněný. Ať už se chystáte pořádat večírek nebo na klidný večer u televize, plněný hermelín přijde k chuti. Zkuste to podle tohoto receptu a nebo vymyslete vlastní dokonalý mix  oříšky, čerstvé bylinky nebo hrozny, hermelínu sluší kde co.

Nezapomeňte hermelín vyzkoušet také v karbanátku nebo grilovaný s červenou řepou.

Fondue jedna báseň

Kdo by nemiloval fondue! Táhnoucí se sýr s lehkým aromatem vína a špetkou chilli tvoří neodolatelnou kombinaci. Správné fondue na švýcarský způsob si žádá více druhů sýra  nejlépe uděláte, smícháte-li sýr typu ementál a švýcarský sýr, například gruyere.

Chcete, aby vaše sýrové fondue kralovalo večírku? Podívejte se, jak na něj, a naučte se i masové, čokoládové nebo pikantní krůtí.

Sýrové fondue je ideální na party i pro romantický večer Sýrové fondue je ideální na party i pro romantický večer • Autor: istock

Sýrová polévka jednoduše a dokonale

S tousty nebo s krutony je sýrová polévka skvělá večeře pro dny, kdy nestíháte, ale stejně si chcete pochutnat. Ať už se rozhodnete pro variantu sýrové polévky s vejcem nebo sýrové polévky s hlívou, krémovým, hustým a vynikajícím výsledkem si můžete být jistí.

Rychlé a vynikající jídlo, které zahřeje? Sýrová polévka to jistí Rychlé a vynikající jídlo, které zahřeje? Sýrová polévka to jistí • Autor: istock

Slané mlsání

Máte raději sýr než čokoládu? Pak vám určitě udělá radost chutná svačina v podobě šunkovo-sýrových muffinů. Stejně tak ty z nás, které honí spíš chuť na slané než sladké, určitě potěší tento recept na sýrový dort s olivami.


Autor: Kristina Hamplová