Speciální octy na úžasné saláty

3. července 2017 • 00:00
Prezentace klienta • 

Ocet sehrává v kuchyni důležitou úlohu, ale nesmíte podcenit jeho správný výběr. Může totiž mít na chuť a kvalitu jídel zásadní vliv. Kromě lihových octů, vhodných především pro nakládání, je k dochucování lepší použít octy ovocné.

 

Kapka ovocného octa totiž může ovlivnit chuť mnohých omáček, zvláště na rajčatovém základě. I malá trocha dodá výjimečnost čerstvému ovocnému salátu, skvěle dochucuje také maso, pečeni a dušené pokrmy. Pro tyto příležitosti jsou ideální volbou ovocné octy.

Autor: Bzenecký ocet"

Pojďme se s jednotlivými druhy blíže seznámit. Jsou zdravé, chutné a ty vysoce kvalitní, se značkou Bzenecký ocet, do vaší kuchyně hezky zapadnou i díky pohlednému designu láhví. Klikněte a dozvíte se více.

Jablečný kvasný ocet

Přispívá ke zlepšení metabolismu, k redukci hmotnosti a odstranění pocitu únavy. Způsobuje intenzivnější spalování potravy tím, že zvyšuje hladinu kyslíku v krvi. V jablečném octu se nachází jablečný pektin, který hraje významnou roli při snižování hladiny cholesterolu v krvi.

Přidává se do salátů a zeleninových pokrmů, ve kterých navozuje nenapodobitelnou chuť. Je charakteristický silnou a ostrou chutí, vhodný tam, kde doplňujeme další ingredience.

Autor: Bzenecký ocet"

Vinný kvasný ocet

Vinné octy se vyrábí z bílého nebo červeného vína. Jejich kvalita závisí na kvalitě vína, takže existuje tolik druhů octů, kolik je druhů vín. Jsou vyráběny přímým biologickým kvasným procesem, kdy veškerý alkohol z vína je přeměněn na kyselinu octovou. V takto vyrobeném octě jsou obsaženy všechny příznivě působící komponenty obsažené v původním víně před kvašením.

Autor: Bzenecký ocet"

Vinné octy jsou ideální do salátů, omáček, dresingů a marinád. Ocet z bílého vína se znamenitě hodí ke středomořské kuchyni, ovoci či zelenině, ten z červeného vína je zase vhodný pro všestranné použití v kuchyni.

Autor: Bzenecký ocet"

Ocet Balsamico – originál z Modeny

Stále populárnější je i balzamikový ocet, vhodný právě nyní do sezónních salátů. Balsamico ocet je kulinářská kořenicí přísada pocházející z Itálie. Je vyráběný ze zahušťovaného moštu vinných hroznů odrůdy Trebbiano, svoji nasládlou kořenitou chuť získává až po několikaletém zrání v sudech.

Ten pravý Balsamico ocet pochází z Modeny, kde má svou dlouholetou tradici již od počátku 17. století a jeho výroba se řídí speciálními italskými předpisy.

Autor: Bzenecký ocet"

Který ocet vybrat pro zavařování?

Pro nakládané křupavé okurky zvolte ocet kvasný lihový. Abyste se vyhnuli nemilému překvapení v podobě rozměklých, šedých a chuťově úplně jiných, než jste byli zvyklí, připravte nálev z kvalitního octa. Ideální je tradiční bzenecký ocet, obsahující např. voňavý estragon a karamel, které chuť a vůni nálevu dokonale vyzdvihnou. Ocet z Bzence či Znojma, tedy z oblastí s největší tradicí zavařování u nás, je svým složením a výrobním postupem prostě jedinečný, a proto v okurkových nálevech nezaměnitelný.

Autor: Bzenecký ocet"

Spoustu receptů na úžasné saláty, návodů na zavařování a nakládání, fígle pro ochucování a tipy ke zdobení naleznete zde.