Sladký zázrak z dílny cupcakové královny Lelí Hnidákové: Naučte se ty nejlepší cupcakes

16. listopadu 2019 • 00:00

Poprvé viděla malé roztomilé dortíčky s krémem ve Státech, odkud také pocházejí, a ten nápad ji ohromně bavil. Dort pro jednoho, malý dárek, možnost vykouzlit někomu úsměv na tváři. A tak vznikl první pražský cupcake obchod a také kniha plná receptů, díky které zvládnete tato sladká mistrovská díla vytvořit i vy sami.

Cupcake je dort, muffin je buchta

Cupcake má korpus a zdobení v poměru 50:50. Jinými slovy to znamená, že korpus je zpravidla stejně vysoký jako celé zdobení – krém včetně zdobení a ovoce může být menší, ale nikdy byste se neměli dostat pod poměr 2/3 korpus a 1/3 zdobení. Dortík by byl pak příliš suchý, a to nikdo nechce. Na druhé straně muffin by měl být větší než cupcake (nebo alespoň minimálně stejně velký). Obsahuje přibližně 2x více těsta, ovoce je zapečené přímo v korpusu a zdobí se maximálně polevou a ořechy.

TIP NA VIDEO: Podívejte se na skvělý recept na čokoládové nebe.

Suchá buchta s krémem nahoře?

A teď se dostáváme k té největší chybě řady z nás. Cupcake je dort, a tak by se mohlo zdát přirozené sáhnout po receptu na dortový korpus. Teorie dortu velí jasně – dortový piškot! Nezapomínejte ale, že piškotový korpus je vysoký jen dva centimetry, pokapaný sirupem, mazaný marmeládou a s vrstvou krému. Pak je vláčný a nadýchaný. Cupcake má však korpus vysoký až pět centimetrů a nelze ho prořezat. A to je kámen úrazu. Pokud jste si někdy o cupcaku řekli, že to je jen suchá buchta s krémem nahoře, jedli jste dost možná právě ten z dortového těsta.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Už jste doma zkoušeli pandičkové cupcakes podle receptu v aktuálním vydání časopisu Apetit? V časopise najdete malé nahlédnutí do knihy a kromě třech receprů, i skvělý rozhovor, který se mnou o knize dělala báječná @darkdarinova Jo a ještě něco, to Kubíčkovo pandí tričko, co tak ladí, máme od skvělé @bebirdie_com a jestli vám teď připadá, že jí tu tímhle postem chci udělat reklamu, tak to chápete naprosto správně. Vendy je totiž úžasná ženská, a já jí chci podpořit. Začala podnikat stejně jako já na mateřské, je skvělou mámou dvou dětí, kamarádkou a její oblečení z bio bavny roste s dětmi. A ten pandí vzor je prostě láska 🐼🖤 Posílám pusu @emilyaben Fotil @honzamartinec #panda #cupcakes #leliscupcakes #apetit #dortik #dnespecu #dnesjim #sladke #PRzpresvedceni #doporucujeme #knihabude

Příspěvek sdílený Lelí's Cupcakes (@leliscupcakes),

Jak se dělá ten nejlepší cupcake

Pokud začínáte, naučte se základní vanilkový korpus, na kterém pak můžete stavět další a další chuťové obměny. Je univerzální – vláčný a jemný, a proto ho můžete libovolně párovat s celou řadou krémů.

Recept na 16 velkých cupcakes:

1 hrníček slunečnicového oleje
1 hrníček plnotučného mléka
3/4 hrníčku domácího vanilkového cukru
2 vejce od šťastných slepic
1/2 vanilkového lusku
2 hrníčky polohrubé mouky
1 balíček kypřicího prášku
špetka soli

Do mísy jako první nalijte slunečnicový olej, který mísu promaže. Nebudou se na ní tvořit nepromíchané hrudky těsta. Do oleje přilijte mléko, přidejte vanilkový cukr a vyklepněte dvě vejce. Vanilkový lusk překrojte, jednu půlku rozřízněte a vyškrábejte z ní ostrým nožem zrníčka do těsta. Tu druhou uložte zpět do vzduchotěsné nádoby, aby zbytečně neztrácela aroma.

Poté do druhé mísy prosijte polohrubou mouku a promíchejte ji s kypřicím práškem. Mouku přesypte do první mísy a přidejte špetku soli. Vše důkladně míchejte stěrkou, dokud se těsto nespojí. Je polotekuté, a bude se vám tak dobře plnit do košíčků. Formu na cupcaky si vyskládejte papírovými košíčky a těstem plňte zhruba centimetr pod okraj.

Tip od Lelí: Na plnění košíčků si kupte větší cukrářský sáček. Košíčky se s ním skvěle plní a rozhodně z toho není takový nepořádek, jako při plnění lžící.

Cupcakes pečte v předehřáté troubě zhruba 9 minut na 155 °C a poté 24 minut na 145 °C. Abyste si byli jistí, že jsou dortíky dopečené, otestujte je před vyndáním z trouby dřevěnou špejlí. Dortíky pak nechte vychladnout přímo v plechu.

Tip od Lelí: Vanilkový korpus vybízí k naplnění domácí marmeládou nebo malinovým rozvarem. Při plnění cupcakes vždy myslete na to, jaký krém bude navrchu. Pokud je naplníte slaným karamelem, použijte ho také do krému.

Začněte základním vanilkovým krémem, který je lehký, nadýchaný a sklidí ohromný úspěch. Ozdobit ho můžete ovocem, drobenkou z těsta, ořechy, ale také prachovou barvou ve spreji.

Recept na jednoduchý vanilkový krém:

250 g mascarpone
250 ml 33% šlehačky
15 g cukru
semínka z jednoho vanilkového lusku

Mascarpone i šlehačku vyndejte přímo z lednice, odvažte do mísy kuchyňského robotu spolu s moučkovým cukrem a zrníčky vanilkového lusku a pozvolna pusťte robot až na nejvyšší otáčky. Krém je potřeba hlídat, aby se nepřešlehal a ze smetany se nestalo máslo. Jakmile uvidíte, že je tuhý, vypněte robot, aby se krém nesrazil. To už potom nelze zachránit.

Tip od Lelí: Krém je určený pro okamžitou spotřebu. Po několika hodinách by mohl začít viditelně okorávat, a tak zdobte cupcakes vždy bezprostředně před servírováním.

Velký sen o malém dortíku

Lelí Hnidáková si splnila svůj americký sen, prorazila s malými dortíky v Čechách a dělá svět sladším. Její dokonalé cupcakes se slaným karamelem, čokoládou, lahodným kokosem i ve tvaru duhových jednorožců, pestrých plameňáků nebo vánočních skleněných ozdob (ano, vážně!) můžete ochutnat v jejím sladkém obchodě na Karlově náměstí v Praze. A díky její knize, jedné z nejkrásnějších kuchařek, které v češtině vyšly, o nich nemusíte jen snít, ale můžete s nimi překvapit i vaše blízké na rodinné oslavě.

V knize Lelí detailně popisuje přípravu jednotlivých korpusů včetně všech nástrah, které by na vás mohly při pečení číhat, dozvíte se, jak připravit krémy a čím je ochutit, aby byly poctivé a chutnaly skvěle, a naučí vás základní techniky zdobení. Dozvíte se ale také, kdo je Lenka Hnidáková alias Lelí a že rozjet vlastní byznys od nuly a věřit si, že to dokážete, nemusí být vždycky jenom růžové. Kniha ale není jen pro milovníky roztomilých dortíků, své v ní najdou snílci i odvážlivci, kteří se rozhoupávají otevřít svůj podnik a neví, jak na to.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Držet v ruce vlastní knížku je opravdu pocit k nezaplacení a ten nejhezčí dárek, který jsem si k dnešním narozeninám mohla nadělit ❤️ zvláš když vím, že držím půl roku práce spousty lidí, kteří se na ní podíleli. Díky @honzamartinec je opravdu krásná a já věřím, že se bude líbit i vám. Na dalších fotkách můžete vidět, jak se mi povedlo toho kluka dojmout. Dnes jsme zabalili všechny knížky z předobjednávek, ty by k vám měly dorazit už ve středu. Ve čtvrtek 10. října se oficiálně spustí prodej jak na webu, tak pro osobní vyzvedávání na obchůdku. Až do čtvrtka teď knížka koupit nepůjde, moc prosíme o trpělivost, musíme je všechny naskladnit a aspoň část nabalit. Ani nevíte jak moc se těším až ji uvidíte. #knihabude #leliscupcakes #velkysen #malydortik #cukrjekámoš #cupcakes #kniha #splněnýsen

Příspěvek sdílený Lelí's Cupcakes (@leliscupcakes),

Knihu Cupcake – Velký sen o malém dortíku darujte k Vánocům nebo si o ni sami napište Ježískovi. Ukrývá se v ní sen jedné usměvavé drobné holky z Prahy, která není cukrářka a přitom peče ty nejobdivovanější a nejoblíbenější cupcaky u nás, celé její know-how a ty nejlepší recepty, které můžete čas od času vytáhnout jako eso z rukávu.
Knihu koupíte za 690,- Kč na webu www.leliscupcakes.com.

VIDEO: Zkuste si na snídani připravit tento nadýchaný sladký french toast.

Do každého dezertu se skvěle hodí kapka vanilkového extraktu. Připravte si ten domácí podle návodu ZDE >>>

Autor: KF