Rozdíl mezi mascarpone a ricottou?

Rozdíl mezi mascarpone a ricottou?
Ricotta • Autor: istockphoto.com
3. července 2017 • 00:00

Lehké krémové sýry ricotta a mascarpone neodmyslitelně patří do italské kuchyně a k jejím dezertů. Občas je ale problém poznat, který sýr by se hodil do jídla, které chcete právě připravit.

Mascarpone Mascarpone • Autor: istockphoto.com

Mascarpone bychom mohli nazvat „čerstvým sýrem“, který vznikne zahřátím směsi smetany a mléka a vysrážením pomocí kyseliny vinné či citronové. Po odkapání syrovátky získáte pevný krém konzistence pudinku, krémově bílé barvy. Oproti ricottě je více kalorický s obsahem tuku mezi 25 až 75 % podle tučnosti výchozí suroviny. 

Proto se často používá k výrobě dezertů nebo slouží k přípravě tiramisu, ale přidává se i do omáček.

Ricotta Ricotta • Autor: istockphoto.com

Ricotta má malé množství tuku, takže je ideální pro ty, kteří si hlídají váhu. Je připravována ze syrovátky, obsahuje jen mezi 5 až 13 % tuku. Strukturou připomíná tvaroh, ale na rozdíl od běžného tvarohu či žervé je ricotta sladká, nemá v chuti navinulost.

Připravuje se z ovčího, kravského, kozího i buvolího mléka, respektive ze syrovátky z nich, zbylé při výrobě sýrů. Nechá se 12 až 24 hodin stát, přičemž nastane lehká fermentace. Při následném zahřátí pak dojde k vysrážení mléčných bílkovin, zejména albuminu a globulinu. Po vykapání je ricotta připravena ke konzumaci. Obsahuje jen minimum kaseinu, a je tak skvěle stravitelná i při alergiích.

Pizza - ricotta Pizza - ricotta • Autor: istockphoto.com

Má lehkou krémovou chuť. Často se přidává do těstovin, omáček nebo na pizzu na rozdíl od mascarpone. 

Tiramisu

Klasický oblíbený dezert, který si jistě rádi dáte po obědě v italské restauraci. Kvalita dezertu spočívá hlavně v dobrém mascarpone.

Tiramisu mascarpone Tiramisu mascarpone • Autor: istockphoto.com

Omáčka z mascarpone

Z mascarpone můžete udělat i vynikající omáčku a nebo těstoviny naplnit sýrem ricotta.

Plněné těstoviny ricottou Plněné těstoviny ricottou • Autor: istockphoto.com

Zapečená ricotta

Díky méně výrazné chuti se dá ricotta zapéct se špenátem a parmezánem nebo šunkou i olivami a pořád bude působit jako lehké jídlo, hlavně do letních dnů.

Zapečená ricotta Zapečená ricotta • Autor: istockphoto.com

Autor: Redakce