Recepty z lilku: Grilovaný v marinádě, dip k masu i tatarák

21. května 2018 • 00:00

Z lilků je radost vařit. Jelikož jsou baklažány typické pro slunné středomoří, pokrmy z nich jsou dietní, lehké a jako stvořené pro horké letní dny. Ať už se rozhodnete lilek péct, smažit, grilovat nebo třeba vyzkoušíte lilkovou pomazánku, s těmito recepty se můžete spolehnout, že nešlápnete vedle.

Baklažán s kokosem a jogurtem

Exotická směs s lilkem vás překvapí svojí jednoduchou přípravou. Pikantní, ale díky kokosu a jogurtu zároveň jemná lilková směs na pákistánský způsob přijde k chuti ve vedru stejně jako v zimě. Pálivé pokrmy vám navíc mohou pomoci i při hubnutí.

Pomazánka z lilku a paprik

Tento studený řecký lilkový předkrm se bude obzvlášť s bílým řeckým jogurtem hodit jako originální dip na grilování. Příprava pomazánky z pečeného lilku a paprik je jednoduchá a výsledek chutná skvěle. Pokud máte rádi pomazánku jemnější, můžete suroviny rozmixovat. Pak už stačí všechno vychladit a podávat spolu s opečenou bagetkou. 

Grilovaný lilek v marinádě

Plátky lilku v marinádě z olivového oleje, bylinek a česneku můžete položit na gril nebo upéct jen tak v troubě. Tento snadný recept si oblíbíte celoročně, protože může být skvělou zeleninovou přílohou k masu, rybám i jako součást zeleninového salátu.

Smažený lilek s hovězím masem

Japonská kuchyně není jenom sushi! Smažené pátky lilku s mletým hovězím masem jsou vydatná a díky kombinaci japonských chutí i originální dobrota, ke které se opět rádi vrátíte. Pokud přidáte i pár pečených brambor, z lehkého pokrmu se rázem stane sytý hlavní chod.

Pasta alla norma

Mezi recepty s lilkem by neměly chybět tyto tradiční sicilské těstoviny. Vynikající smažený lilek na olivovém oleji doplněný rajčaty s lehce štiplavou chutí chilli papriček je v těstovinách alla norma dokonalým spojením letních chutí.

Tatarák z lilku

Ačkoliv je z lilku, rozhodně není jen pro vegetariány! Lilkový tatarák můžete podávat jako lehký předkrm před grilováním masitých pokrmů. Pokud ho navrstvíte na opečenou bruschettu doplněný plátkem mozzarelly  s lístkem máty nebo bazalky, uvidíte, že vám strávníci utrhnou ruce. 

Pečený lilek se sýrem v papilotě

Originální a jednoduchý tip na vynikající večeři. Řecký sýr halloumi má po opečení smetanovou chuť a s jemným lilkem skvěle ladí. Balíčky s pečeným lilkem a sýrem halloumi jsou efektivní a zároveň vám ušetří i množství špinavého nádobí.

Lilková pomazánka s arašídy

Zkuste to po africku! Tahle lilková pomazánka s arašídy vás díky originálnímu spojení lilku a arašídů nadchne. Nejlépe si ji vychutnáte s čerstvým bílým chlebem, máčeným v olivovém oleji, ale pokud se snažíte shodit pár kilo, bude chutnat i s kvalitním celozrnným pečivem. Kombinace arašídů s dietním lilkem je ideální způsob, jak zařadit do jídelníčku zdravé rostlinné tuky, zeleninu a ještě si pochutnat. 

Maqluba – "obrácený hrnec" s lilkem a kuřecím masem

Tradiční palestinská směs s rýží a kuřetem neboli maqlubi se má opravdu správně "obrátit", tedy vyklopit. Ve správné maqlubě by lilek neměl chybět, přesto tento pokrm dělá každá rodina trochu jinak stejně tak jako u nás svíčkovou na smetaně. V některém "obráceném hrnci" najdete garam masalu, jinde šafrán, některý se podává s tzaziki a zalitý vývarem, v některém je cizrna. Všechny recepty jsou ale dietní a sytou orientální obdobou oblíbeného rizota

Zapečený lilek

Sýr feta je slaný řecký sýr vyráběný ze směsi kozího a ovčího mléka a dodá lilku přesně tu správnou středomořskou chuť. Klasický zapečený lilek se sýrem feta a rajčaty vám proto připomene slunné Řecko a vy nemusíte litovat, že se letos na rozpálenou pláž nepodíváte. Létem voní ale i zapečený lilek s rajčaty a parmazánem a sytý vegetariánský oběd vykouzlíte z lilkové lodičky plněné kuskusem a zeleninou a sýrem mozzarella

 

Autor: Kristina Hamplová, KF