Poctivé svatební koláčky: Tradiční moravské i nekynuté

1. července 2017 • 11:33

Pečení svatebních koláčků je oblíbená svatební tradice. A není se čemu divit, vždyť každý svatebčan by měl dostat koláčky jako sladkou výslužku při odchodu nebo ještě před svatbou společně s oznámením. Jak ale připravit ty nejlepší a zároveň se z toho nezbláznit? 

 

Svatební koláčky se pečou dva až tři týdny před svatbou a na jejich přípravu je potřeba téměř celý den. Výslužka by měla obsahovat koláčky se třemi různými náplněmi a je jen na vašem rozhodnutí, jestli koláčky předáte hostům před svatbou jako pozvánku, nebo až na konci svatebního dne při odchodu (v tomto případě koláčkům stačí tři až čtyři dny na uležení). Jedno je jisté - nevěsta koláčky nepeče. Ptáte se proč? Podle pověry by byla v manželství nešťastná. Proto pečení koláčku přenechte jiným a nevěsta ať si užije volnou chvilku pro sebe.

Svatební koláčky bez kynutí Svatební koláčky bez kynutí • Autor: Profimedia

Bez kynutí

Doporučujeme napéct koláčky nejenom jako dárek pro hosty, ale i jako občerstvení během svatby. Pokud se rozhodnete pro poctivou domácí výrobu, zadělejte jednou tolik těsta. Výsledek se vyplatí a navíc můžete vyzkoušet osvědčený recept na svatební koláčky bez kynutí, který vám ušetří čas.

Moravské koláčky

Nemusíte si lámat hlavu nad výběrem náplně. Zvolte nejoblíbenější klasiku, tedy makovou, tvarohovou, ořechovou nebo povidlovou. Nezapomínejte, že koláčky by měly mít tři různé náplně, což ocení i náročnější hosté. Pokud vsadíte na klasiku v podobě moravských koláčků, nic nezkazíte, naopak! 

Koláčky pro svatebčany jsou dlouholetá tradice. Koláčky pro svatebčany jsou dlouholetá tradice. • Autor: Profimedia

Svatební tipy na závěr

  • Koláčky se svatebčanům předávají v pytlíčku ovázaném mašlí nebo v krabičce. 
  • Pokud koláčky rozdáváte při odchodu, pověřte někoho z blízkých svatebčanů, nejčastěji to bývá maminka nevěsty.
  • Nemáte-li ve svém okolí vášnivé pekařky, využijte ověřenou pekárnu v blízkosti. Raději počítejte s tím, že během svatebního shonu mohou nastat nečekané komplikace a každá minuta navíc se počítá. 
Autor: Jarmila Červená