Naměkko, nahniličko, nebo natvrdo? Naučte se vařit vejce!

10. července 2017 • 09:53

Zdánlivě jednoduché vaření vajec může být občas dost zrádné! Víte přesně, kolik minut se vaří vejce natvrdo a kdy se musí vyndat, aby bylo takzvaně nahniličko? Jedno je jasné - voda v kastrolu musí vřít a na konci je potřeba vejce zchladit studenou vodou, aby se přerušil proces varu.

Vaření vajec naměkko

Vložte vejíčka do vroucí vody a stopujte přesně 4 minuty. Před vařením je vyndejte, aby měla pokojovou teplotu. Pokud na to zapomenete, vařte je o minutu déle. Takto uvařené vejce má tekutý žloutek, ovšem bílek je pevný a je vhodné k servírování ve stojánku, kdy oloupete pouze špičku vajíčka a poté jej vydlabáváte lžičkou. Podávejte s chlebem a solí, žloutek by měl po rozříznutí vytékat.

Z vajec vařených naměkko musí žloutek vytékat Z vajec vařených naměkko musí žloutek vytékat • Autor: iStock

Vejce nahniličko jsou favoritem

Polotekutého žloutku dosáhnete po 7 minutách vaření. Pokud použijete vejce vyndaná z chladničky, je potřeba přičíst 1 minutu vaření navíc. Vejce nahniličko jsou vůbec nejoblíbenější, bílek je krásně měkký a žloutek je uvařený tak akorát, aby se dal dobře nabrat lžičkou. Nejlépe si je vychutnáte s plátkem domácího kváskového chleba.

Vejce nahniličko vařte přesně 7 minut! Vejce nahniličko vařte přesně 7 minut! • Autor: iStock

Jak vařit vejce natvrdo?

Ve vroucí vodě je nechte 9 až 10 minut, rozhodně ne delší dobu, jinak budou vajíčka moc suchá a drolila by se. Po této době budou vejce uvařená tak, že bude mít bílek i žloutek tuhou konzistenci. Oproti ostatním můžete vejce natvrdo nechat vychladnout a dát to lednice. Nejčastěji se vejce natvrdo vaří o Velikonocích, kdy se následně barví a pak zpracují například do vajíčkové pomazánky.

Vyzkoušejte také vaječné tousty, vaječnou omeletu nebo chléb ve vajíčku.

Autor: Redakce