Nadýchané lívance bez připálení? 5 triků, jak na ně!

18. července 2017 • 09:56

Nic neprovoní kuchyň po ránu tak, jako nadýchané a zdánlivě jednoduché lívance. Aby se vám povedly hned napoprvé, je potřeba dodržovat pár základních pravidel. Naučte se je a uvidíte, že se do nich zamilujete na první ochutnání. 

1. Těsto bez hrudek! 

Vyberte si recept na lívance, který vám vyhovuje. Ať už se rozhodnete pro kynuté nebo v americkém stylu, vždy mějte při ruce šlehací metličku. Těsto na lívance je o něco hustější než to palačinkové a je potřeba, aby v něm nebyly hrudky. Pomocí metličky se jich jednoduše zbavíte. 

Pozor dejte nejenom na konzistenci těsta, ale i na hrudky Pozor dejte nejenom na konzistenci těsta, ale i na hrudky • Autor: iStock

2. Aby se lívance nepřipalovaly

Lívance připravované na másle se rychleji připalují, a proto doporučujeme přidat tuk již do samotného těsta. Stačí dvě lžičky a uvidíte, že dokonalý výsledek na sebe nenechá dlouho čekat. 

Náš tip: Do těsta můžete přidat máslo, ale i slunečnicový či kokosový olej.

Nadýchané lívance bez připálení? Stačí přidat tuk Nadýchané lívance bez připálení? Stačí přidat tuk • Autor: iStock

Podívejte se, jak na rychlé americké lívance: 

Video se připravuje ...

3. Správná pánev

Ani správně připravené těsto nezaručí, že se lívance povedou na jedničku. Základem, stejně jako u palačinek, je rovná pánev nebo lívanečník. Není nic horšího než zkroucený povrch, na kterém se lívance snadno potrhají. 

Lívance můžete servírovat několika různými způsoby Lívance můžete servírovat několika různými způsoby • Autor: iStock

4. Obracejte opatrně!

Lívance připravujte na trošce tuku – tento krok opakujte pokaždé, než na pánev nalijete těsto. Pánev by měla být rozpálená na střední teplotu, aby se lívance nepřipálily a zároveň propekly i zevnitř. Tomu pomůžete také tím, že lívanečník či pánev přiklopíte poklicí. Lívance obracejte až ve chvíli, kdy horní strana zmatní a tekuté těsto se zpevní.

Lívance si zamiluje celá vaše rodina Lívance si zamiluje celá vaše rodina • Autor: iStock

5. Stejná teplota při podávání?

Pokud připravujete lívance k snídani u společného stolu, jistě chcete, aby byly všechny stejně teplé. Na to existuje jednoduchý trik! Rozpalte troubu na 50 °C a hotové lívance vkládejte dovnitř na plech. Uvidíte, že si udrží svou teplotu a při podávání budou stále čerstvé a vláčné. 

Hotové lívance servírujte s marmeládou a čerstvým ovocem Hotové lívance servírujte s marmeládou a čerstvým ovocem • Autor: iStock