Langoše – jak na ně, aby byly lepší než ze stánku

14. srpna 2023 • 12:00

Langoše možná nejsou to nejzdravější jídlo na světe, ale upřímně – kdo z nás jim dokáže odolat? Příště až vás na ně přepadne chuť, neriskujte u žádného stánku s rychlým občerstvením, zkuste raději domácí! Nejen, že ušetříte, ale můžete si na ně nandat vše podle vlastní chuti.

U langošů na linii zapomeňte. Hledáte-li ale přece jenom trochu zdravější variantu, přidejte do těsta trochu jogurtu nebo zakysané smetany. Díky tomu langoše nasají méně tuku a nebudou tak mastné. Zkusit můžete i v troubě pečené dietní langoše, ideální pro ty, kterým smažení zrovna nevoní.

Díky bramborovému těstu se vyhnete pracnému formování za neustálého podsypávání moukou. Vykynuté bramborové těsto je tak řídké, že se dá na pánev nalít jako palačinka. Stačí, když do klasického základu na langoše najemno nastrouháte zhruba dvě uvařené a vychladlé oloupané brambory. Nastrouhaná syrová brambora těsně před vykynutím zase těstu pomůže, aby bylo vláčnější a nadýchanější. Ať už děláte langoše klasické nebo experimentujete, nezapomeňte, že těsto by se nemělo moc lepit, ale ani být moc tuhé.

Langoše nejsou palačinky!

Někdo langoše tvaruje na pracovní ploše, někdo je raději drží ve vzduchu a vytahuje, jiní je zase vykrajují skleničkou. Každopádně byste ale měli docílit asi dva centimetry širokých placek. Langoše zkrátka nejsou palačinky – moc tenké se trhají. Langoše smažte do zlatova, před vyjmutím z pánve je nechte důkladně okapat a hned položte na savý ubrousek, aby se zbavily přebytečného tuku.

Rychlé langoše se dají připravit i bez kynutí. V podstatě stačí smíchat hladkou mouku, sušené droždí, mléko a sůl.

Udělali jste omylem moc těsta? Nevadí, těsto na langoše vydrží v ledničce až 5 dní Udělali jste omylem moc těsta? Nevadí, těsto na langoše vydrží v ledničce až 5 dní • Autor: istock

Výborné jsou i langoše plněné – jeden hrnek sýra si rozdělte na pět částí, každou placku posypte částí sýra, důkladně těsto uzavřete na obou okrajích jako plněný knedlík a nakonec trochu rozválejte na langoš.

Co na ně?

Stánkovou klasikou jsou samozřejmě česnek, najemno nastrouhaný sýr a kečup nebo tatarka. Langoše můžete ale také dozdobit kolečky cibule nebo koušky vařené brokolice, kukuřice nebo jiné zeleniny – jaká vám chutná.

Původně maďarská pochutina je dnes stálicí stánků a koupališť Původně maďarská pochutina je dnes stálicí stánků a koupališť • Autor: istock

Každopádně by ale neměl chybět česnek. Bude se lépe natírat, prolisujete-li ho do misky s trochou vody.

Mlsným jazýčkům zase přijdou vhod langoše nasladko: Marmeládou, povidly nebo tvarohem a ovocem určitě uděláte radost hlavně dětem.

Rozhodnete-li se pro klasický langoš s kečupem, zkuste si připravit kečup domácí, je zdravější a chutná mnohem lépe. Recept najdete ZDE.

Dostali jste na langoše chuť? Zkuste tyto recepty:

Základní těsto na langoše

Klasické langoše

Langoše s domácím kečupem, sýrem a česnekem

Rychlé langoše plněné sýrem

Langoše s avokádem a lososem

Bramborové langoše

Langoše na sladko s ricottou a ovocem

Autor: red