Kynuté těsto 6x jinak: Ořechový závin, koblížky, skořicová bábovka i plněné rohlíčky

2. listopadu 2019 • 00:00

Koláče, buchty, záviny, bábovky, vdolky, koblihy, šneky… Z kynutého těsta toho připravíte opravdu spoustu. Už za našich babiček proto bylo oblíbené. A pochoutky z něj patří k nejoblíbenějším i dnes. Inspirujte se našimi recepty a připravte svým blízkým kynuté sladké pečivo ke snídani, svačině nebo k odpolední kávě.

Koblížky s džemem

Tenhle smažený moučník z kynutého těsta je další ze stálic na českém jídelníčku. Koblihy seženete snad v každém obchodě s potravinami za pár korun. S těmi čerstvými domácími se ale vůbec nedají srovnávat. Naplnit je kromě obligátního džemu můžete také našlehaným tvarohem, pudinkovým krémem nebo třeba nutellou. Zažijte si základní recept na koblihové těsto a tyto sladké bochánky máte v malíku. My pro vás tentokrát máme recept na dezertní minikoblížky s marmeládou, které můžete klidně naservírovat návštěvě místo tradičních dortíků. Uvidíte, že se po nich jen zapráší.

Koláč s tvarohem

Pokud dáváte přednost jednoduchým koláčům na plech, určitě máte s kynutým těstem zkušenost. Nejčastěji se připravují s čerstvým ovocem a drobenkou. Jestli ale zrovna nemáte žádné ovoce po ruce, zkuste kynutý koláč s tvarohovou náplní. Klidně sáhněte po řidších, ale jemnějších tvarozích ve vaničce, zahustíte je vanilkovým pudinkem a žloutky. A nezapomeňte přidat rozinky naložené v rumu, které tvaroh ovoní a dodají mu ten správný šmrnc. Když je nemáte nebo vám nechutnají, použijte klidně sušené brusinky, třešně nebo třeba švestky. Předem je ale namočte alespoň na hodinu ve vodě nebo v černém čaji, budou pak totiž mnohem lepší.

Skořicové uzlíky

Nejen mezi dětmi je oblíbený další z jednoduchých, ale efektních moučníků, vhodných nejen ke snídani, ale i k svačině na výlet nebo do školy. Jde o kynuté uzlíky. Tyto nejsou smažené, jak je běžné, ale pečené nasucho v troubě, takže nejsou zbytečně nasáklé tukem. Po upečení uzlíky ještě horké potřete rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a obalte ve skořicovém cukru. Vytvoříte tak onu skvělou cukrovou krustičku.

Ořechový závin

Záviny mají celou řadu podob, ať už ty sladké či slané. Připravit se dají z listového, křehkého, taženého a samozřejmě kynutého těsta. Naplnit je v podstatě můžete vším, co máte rádi nebo co vám doma zrovna přebývá. Mezi nejoblíbenější recepty patří závin s ořechovou náplní. Těsto můžete naplnit ale i rozvařenými jablky, mákem, pudinkem a tvarohem nebo přímo čerstvým ovocem. To ale pouští šťávu, proto ho nezapomeňte smíchat s trochou nadrcených piškotů nebo sušenek. Skvěle chutnají i kombinace máku či tvarohu se švestkami nebo višněmi. Závin můžete ozvláštnit také nasekanými mandlemi, oříšky, pravým marcipánem, rozinkami, brusinkami nebo jiným sušeným ovocem, pro vůni zase přilijte pár kapek rumu. 

Kynutá bábovka

Mezi nejpopulárnější domácí moučníky u nás bezesporu patří bábovky. Nejsou příliš pracné a jsou poměrně rychle hotové. Ve většině rodin existuje obvykle alespoň jeden oblíbený recept, který se předává z generace na generaci. Každý ale dává přednost něčemu jinému, někdo má raději bábovky tvarohové, které jsou hutné a vlhké, jiný dá přednost raději nadýchané a vláčné bábovce třené.Méně často se pak pečou bábovky kynuté, což je určitě škoda. Vyzkoušejte třeba voňavou kynutou skořicovou bábovku, která je naplněná směsí připravenou z mletých vlašských ořechů, cukru, másla a samozřejmě skořice.

Plněné rohlíčky

I když je tenhle typ moučníku o něco pracnější, určitě stojí za námahu. Plněné rohlíčky z kynutého těsta, ať už připravené na sladko či na slano, se hodí i na jakoukoliv oslavu nebo třeba piknik. Naplnit je můžete marmeládou, povidly, čokoládou nebo třeba pudinkem. Asi nejoblíbenější jsou ale kynuté rohlíčky plněné tvarohem. I když jejich příprava vypadá složitě, je to jednodušší, než si myslíte. Vyválené těsto stačí jen nařezat na čtverce, ty překrojit na trojúhelníky, potřít náplní, zavinout do tvaru rohlíků, potřít rozšlehaným vajíčkem a ve středně teplé troubě upéct do růžova. Nezapomeňte je ještě horké obalit v cukru. Pak budou naprosto dokonalé.

Kynuté těsto zvládnete levou zadní. Podívejte se, jak připravit kvásek krok za krokem, a máte vyhráno >>>

Autor: Lenka Chvostová