Koláče s jablky, které musíte ochutnat: 6 netradičních receptů s vůní podzimu

9. září 2019 • 00:00

Jablka jsou nejoblíbenějším a také nejčastěji konzumovaným ovocem Čechů. Jsou levná a snadno dostupná po celý rok. Také proto je využíváme při přípravě moučníků asi nejčastěji. Receptů je celá řada včetně populárního štrúdlu, my jsme pro vás ale tentokrát vybrali ty méně známé recepty na koláč z jablek, které však rozhodně stojí za ochutnání.

Recepty:

Jablkový páj
Jablečný clafoutis s citrony
Mřížkové koláčky
Jablečný perník s tvarohem
Čokoládový koláč s jablky a oříšky
Kefírový koláč s jablky a polevou
Jablečný chlebíček s čokoládou a rumem

Jablkový páj

Stejně jako my nedáme dopustit na závin s jablky, nedají Američané a Angličané dopustit na jablečný pie (páj). Typický zakrytý koláč z křehkého těsta, který je navrchu křupavý a uvnitř nádherně vláčný, plný šťavnaté náplně. Připravit ho navíc zvládne úplně každý. Na těsto totiž potřebujete jen tři ingredience, a to mouku, máslo a studenou vodu. Počítejte ale s tím, že před vyválením těsta je třeba ho alespoň na hodinu uložit do chladničky. Klidně ho v ní ale nechte přes noc, bude pak lépe tvárné a půjde snadněji vyválet. Těsto zpracovávejte co nejrychleji, aby se zbytečně z mouky nezačal uvolňovat lepek a bylo opravdu co nejkřehčí. Důležitá je také teplota. Do trouby dávejte těsto co nejstudenější. Může se to zdát jako drobnost, ale výsledek je pak fenomenální.

Jablečný clafoutis s citrony

Další poněkud netradiční moučník pochází z Francie a podává se ještě teplý nebo alespoň vlažný. Připravuje se z těsta podobného tomu palačinkovému a příjemně vás překvapí svojí vláčnou konzistencí. Jde o zapékaný dezert, původně s třešněmi, sáhnout ale můžete po jakémkoliv letním ovoci a dokonce i po jablkách. Můžete ho připravit ve větší zapékací míse, krásně ale vypadá zapečený a podávaný v malých mističkách, takzvaných "kokotkách". Chuť sladkých jablek skvěle doplňuje šťáva z citronu, která také zajistí, že vám pokrájená jablíčka nezhnědnou a budou pořád vypadat chutně. Podává se upečený dozlatova, poprášený moučkovým cukrem. Celý recept na jablečný clafoutis najdete zde.

Mřížkové koláčky

Variací na štrúdl je mřížkový koláč, jehož původ najdete v Rakousku. Je jednoduchý, rychlý a přitom vypadá luxusně. Obvykle se plní marmeládou, použít ale můžete i tvaroh, pudink nebo třeba jablíčka. A pokud si pořídíte formy menšího průměru, můžete každému připravit jeho vlastní moučník. Úžasně křehké těsto z másla, hladké mouky, žloutků, cukru a smetany, ovoněné pravou vanilkou skvěle doplňuje jednoduchá náplň z jablíček dochucených jen javorovým sirupem a vanilkovým extraktem.

Jablečný perník s tvarohem

Mezi oblíbené moučníky Čechů patří i litý perník, který je ale poměrně dost suchý. Proto se často připravuje promazaný pikantní marmeládou a politý čokoládou či citronovou polevou. Až ale ochutnáte variantu perníku s jablky a tvarohem, nebudete už nikdy chtít jiný. Jablka těstu dodají vláčnost a tvarohová mřížka rychlý moučník pozdvihne na vyšší úroveň. Skvěle chutná a navíc i dobře vypadá, takže až ho naservírujete návštěvě, určitě si ostudu neuříznete.

Čokoládový koláč s jablky a oříšky

Milovníci čokolády si nejspíš oblíbí další z jednoduchých receptů. Nadýchaný čokoládový koláč s lískovými oříšky a piniovými jádry, s troškou brandy se vyznačuje bohatou chutí a zároveň lehkostí. Příprava není složitá, zvládne ji i cukrář začátečník. A pokud zrovna nemáte po ruce jablka, klidně sáhněte po hruškách.

Kefírový koláč s jablky a polevou

Hledáte-li vláčný moučník, který vydrží jako čerstvý několik dní a zůstane dokonale nadýchaný, sáhněte po receptu na kefírový koláč s jablky a čokoládovou polevou. Kefírové těsto je zárukou nadýchaného výsledku, který se zapíše mezi vaše sladké stálice.

Jablečný chlebíček s čokoládou a rumem

S kvalitní čokoládou je také další moučník, který je díky na malé kousky nakrájeným jablkům v těstě nádherně vláčný. Rum mu zase dodává příjemné aroma. Kromě toho určitě oceníte je, že ani jeho příprava vám nezabere příliš času. Stačí jen najít někde v kuchyňské lince pečlivě uloženou formu na biskupský chlebíček a můžete se pustit do jeho čokoládové varianty s jablky

Přemýšlíte, jak na lesklou čokoládovou polevu? Podívejte se, jak ji připravit snadno ve vodní lázni, ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová