Jedno těsto, šest druhů cukroví. Vyzkoušejte recepty z lineckého těsta

13. prosince 2023 • 05:07

Nestíháte před Vánoci nebo se vám nechce pést moc druhů cukroví? Jděte na to chytře! I s pouhým jedním druhem těsta se dají vykouzlit zázraky, stačí jenom přidat vanilku, oříšky, ořechy, kakao nebo třeba strouhanou čokoládu, a hned bude chutnat jinak. Vyzkoušejte recepty na skvělé linecké těsto v pěti jednoduchých variantách a za víkend máte napečeno.

Recepty z lineckého těsta:

Linecká srdíčka s ořechy
Křehké sněhové vločky
Oříškové hvězdičky s citrusovou marmeládou
Vanilkové banánky s ořechovým krémem
Kakaové kytičky s krémem s vaječným koňakem

Linecké těsto patří během vánočního pečení k těm nejoblíbenějším. Křehké cukroví z něj zdobí na Vánoce stoly dvou třetin Čechů. Nejspíš proto, že není příliš složité na přípravu, a navíc je úžasně variabilní. Asi nejznámějším cukrovím z něj jsou takzvané „kočičí oči“. Ze základního lineckého těsta vykrájená kolečka, z nichž polovina má ještě vykrojený střed, se upečou, vrchní část se obalí v moučkovém cukru ovoněném vanilkou a se spodní se pak slepuje džemem. Po rozležení se toto cukroví doslova rozplývá v ústech.

Video se připravuje ...

Upečené tvary ale můžete slepovat i různými krémy, zdobit polevami. Stačí si připravit lineckého těsta podle základního receptu dostatečné množství, rozdělit ho na části a každou z nich trochu jinak dochutit. Inspirujte se dalšími recepty, které vám přípravu Vánoc neskutečně usnadní!

Linecká srdíčka s ořechy

Srdíčka z ořechového těsta stačí jen ozdobit polevou z hořké čokolády. Srdíčka z ořechového těsta stačí jen ozdobit polevou z hořké čokolády. • Autor: iStock

Pokud vás nebaví cukroví následně ještě promazávat,  vyzkoušejte tento recept na linecká srdíčka s ořechy. Do základního lineckého těsta přidejte nastrouhané nebo namleté vlašské ořechy a nastrouhanou kvalitní hořkou čokoládu, vše lehce zapracujte a po vychlazení z rozváleného těsta vykrajujte srdíčka, případně i další libovolné tvary. Rozložte je na plech pokrytý pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 160 °C. Vychladlá linecká srdíčka s ořechy pak jen ozdobte polevou z čokolády. Než zaschne, můžete přidat třeba ještě nasekané ořechy.

Křehké sněhové vločky

Křehké sněhové vločky navodí tu správnou zimní atmosféru. Křehké sněhové vločky navodí tu správnou zimní atmosféru. • Autor: iStock

Bez náplně je i další z druhů - sněhové vločky.. Základní linecké těsto stačí jen dochutit semínky z vanilkového lusku nebo vanilkovým extraktem, který si můžete připravit i doma. Bude se vám hodit i při přípravě dalších, nejen vánočních sladkostí. Sehnat si budete muset už jen vykrajovátka ve tvaru sněhových vloček. Upečené tvary pak ozdobte bílkovou polevou z cukru a citronové šťávy nebo rumu. Nakonec vychladlé sněhové vločky dozdobte cukrářským zdobením dle fantazie, použít můžete malé cukrové vločky, stříbrné kuličky a podobně.  Pokud ho zrovna nemáte k dispozici, použijte alespoň krystaly cukru.

Oříškové hvězdičky s citrusovou marmeládou

Lískooříškové hvězdičky spojte citrusovou marmeládou a poprašte cukrem. Lískooříškové hvězdičky spojte citrusovou marmeládou a poprašte cukrem. • Autor: iStock

Ten, komu vlašské ořechy nechutnají nebo je zrovna nemá k dispozici, může sáhnout po oříšcích lískových, které mají jemnější chuť a dají se sehnat v každém obchodě. Práci a čas si ušetříte, pokud koupíte oříšky už namleté. Pokud máte jen oříšky celé, nechte je nasucho opražit na plechu v troubě nebo na pánvi, ještě teplé je promněte v utěrce, abyste je zbavili slupek, a najemno je nastrouhejte nebo rozsekejte v robotu. Zapracujte je do základního těsta, které nechte nejlépe do druhého dne v lednici. Z vyváleného plátu vykrajujte tvary a pečte je ve vyhřáté troubě 8 až 10 minut – podle jejich velikosti. Vychladlé oříškové hvězdičky slepte pikantní citrusovou marmeládou a ozdobte moučkovým cukrem. Pokud jste fajnšmekr, nahraďte vlašáky křupavými pekanovými ořechy. Nebudete litovat. 

Vanilkové banánky s ořechovým krémem

Dva rohlíčky spojte krémem a konce namočte do rozehřáté čokolády. Dva rohlíčky spojte krémem a konce namočte do rozehřáté čokolády. • Autor: iStock

Vůně vanilky k vánočnímu času prostě patří, cukroví s ní nádherně provoní celý byt. Dochuťte základní linecké těsto vanilkovým cukrem a pár kapkami vanilkové esence, vyndejte ze šuplíku kovové formičky na banánky a pusťte se do přípravy. Pokud formičky doma nemáte, použijte třeba vykrajovátka ve tvaru půlměsíce. Po upečení vanilkové banánky slepte máslovým krémem se strouhanou čokoládou a vlašskými ořechy a oba konce nakonec namočte do rozehřáté čokolády.

Kakaové kytičky s krémem s vaječným koňakem

Upečené kytičky můžete spojit i čokoládovou pomazánkou. Upečené kytičky můžete spojit i čokoládovou pomazánkou. • Autor: iStock

Úplně jinak zase bude těsto chutnat, pokud do něj přidáte kakao a místo citronové kůry zvolíte pomerančovou. Na kakau nešetřete, zapomeňte na běžně prodávaný odtučněný kakaový prášek a sežeňte si kvalitní kakao s vysokým obsahem kakaového másla. Díky němu bude cukroví chutnat opravdu po čokoládě. Upečené kakaové kytičky k sobě slepujte koňakovým krémem, který připravíte tak, že ve vodní lázni rozpustíte čokoládu, tu pak vyšleháte s máslem, smetanou a vaječným koňakem. Slepené kytičky polijte hořkou čokoládou a ozdobte kouskem kandovaného pomeranče.

Zpříjemněte si vánoční přípravy domácím vaječným likérem>>>

Video se připravuje ...

Autor: Lenka Chvostová, red