Jak se liší japonské sladkosti od našich? Rýžovou moukou a sladkými fazolemi!

Jak se liší japonské sladkosti od našich? Rýžovou moukou a sladkými fazolemi!
Japonské sladkosti z jarního období vyrobené z rýžové mouky • Autor: iStock
29. května 2017 • 00:00

Nejrozšířenější sladkosti v Japonsku jsou z rýžového těsta. Na rozdíl od našich sladkostí z čokolády mohou japonské sladkosti zprvu zaskočit.

Používají se hlavně 3 druhy rýžové mouky: mochiko, shiratamako a joushinko. U nás se těžce shánějí, koupit je ale můžete ve specializovaných obchodech nebo na internetu, nahradit je jinou rýžovou moukou bohužel nelze. Celé sladkosti Nerikiri se mohou vyrobit jen z bílé fazolové pasty, která se osladí a obarví podle fantazie a představivosti. Náplň se skládá buď ze sladkých fazolí anko, nebo ze zeleného čaje matcha, které se už u nás shánějí lépe.

Wagashi, tradiční japonské sladkosti, by mělo působit na všech 5 smyslů, na chuť, zrak, čich, hmat a sluch. Při ochutnání by si měl člověk vybavit všechny vzpomínky a momenty s tím spojené. Wagashi se často podává k hořkému zelenému čaji matcha při zenovém čajovém obřadu.

Japonsko je velice vázané na tradice a roční období s nimi spojené. Každou sezónu si vychutnávají jiné jídlo a sladkosti, což umocňuje zážitek z dané chvíle nebo festivalu podobně, jako se to děje u nás na Velikonoce nebo Vánoce.

Jaro

Na jaře jsou hlavní inspirací sakury, rozkvetlé třešňové květy, symbol Japonska. V tuto dobu se vyrábí spousta pochutin a nápojů právě s touto příchutí.

Sakura Dorajaky

Dva nadýchané lívance, do kterých se dává trochu medu a saké. Uvnitř je sakurové anko, jemná sladká pasta z bílých fazolí, do kterých se přimíchají růžové barvivo a nakládané sakurové listy.

Sakura Dorajaky, lívance se sladkou fazolovou náplní Sakura Dorajaky, lívance se sladkou fazolovou náplní • Autor: Eliška Konůpková

Sakura mochi 

Těsto je vyrobeno z lepkavé rýže jemně obarvené na růžovo a plněné fazolovou pastou. Podává se zabalené v nakládaném sakurovém listu.

Sakura mochi obalené v sakurovém listu Sakura mochi obalené v sakurovém listu • Autor: Eliška Konůpková

Léto

V Japonsku jsou léta velice horká a vlhká, většina zákusků se vyrábí tak, aby osvěžily.

Hortenzie

V období dešťů kvetou hortenzie. Na fazolové pastě jsou nalepené želé kostičky z agaru, které se nerozpouští v horku a příjemně osvěží.

Hortenzie z fazolové pasty a želé Hortenzie z fazolové pasty a želé • Autor: Eliška Konůpková

Kuzu manju, fazole anko obalené v želatině kuzu

Kuzu manju Kuzu manju • Autor: Eliška Konůpková

Podzim

Mitarashi dango

Jsou rýžové knedlíčky, napíchnuté na špejli. Nejsou moc sladké, spíše něco mezi slaným a sladkým, mitarashi omáčka je totiž zkaramelizovanou sójovou omáčkou.

Mitarashi dango, uvařené rýžové kuličky polité karamelizovanou sójovou omáčkou Mitarashi dango, uvařené rýžové kuličky polité karamelizovanou sójovou omáčkou • Autor: Eliška Konůpková

Nerikiri

Nerikiri se scénkou králíka, měsíce a suché trávy. Na podzim se v Japonsku pořádá festival měsíce tsukimi, protože je v téhle roční době nejkrásnější. Králík je tam proto, že zatímco my v měsíci vidíme lidský obličej, Japonci zase králíka, co stlouká rýžové těsto mochi a ke kterému se dokonce váže legenda.

Nerikiri králík Nerikiri králík • Autor: Eliška Konůpková

 

Nerikiri javorový list momiji Nerikiri javorový list momiji • Autor: Eliška Konůpková

Zima

 Ume

Japonská švestka je první květina, která "přivolává" jaro a je spojená s příchodem nového roku. Z plodů ume se pak vyrábí moc dobrý alkohol,nebo se plody dají naložit do kyselého nálevu a většinou se jí s rýží.

 

Nerikiri ume Nerikiri ume • Autor: Eliška Konůpková

Mame mochi

Pro oslavy nového roku jsou kromě jiných věcí typické i kuromame, kandované černé sójové boby, jejichž vaření je proces trvající tří dny. Mají přinést zdraví do nového roku.

Mame mochi, rýžové těsto s fazolemi Mame mochi, rýžové těsto s fazolemi • Autor: Eliška Konůpková

Mochi je taky typické pro přechod mezi starým a novým rokem. Hodně oblíbené je stloukání mochi (mochitsuki), kdy jeden člověk drží obrovskou palici a tluče do mísy s typem lepkavé sladké rýže (mochigome), ze které se postupně stává těsto mochi. Další člověk je potřeba pro otáčení těsta v tlouči.

Sladkosti nafotila a popsala Eliška Konůpková - Mlsný králíček z rýžového těsta.

https://mlsny-kralik-z-ryzoveho-testa.blogspot.cz/

Autor: Barbora Žižková