Jak na francouzskou bagetu? 6 tipů, jak na ni!

Jak na francouzskou bagetu? 6 tipů, jak na ni!
Bagety • Autor: istockphoto.com
4. července 2017 • 00:00

Bojíte se, že připravit perfektní francouzskou bagetu u vás doma bude náročné? Možná vás překvapí, jak snadné je ji upéct!

Plněná bageta Plněná bageta • Autor: istockphoto.com

Francouzská bageta

1. Těsto připravíte jako klasické kynuté tak, že kvásek rozmícháte v horké vodě s moukou. Kvásek připravujte nejlépe z čerstvého droždí, jinak se kynutí nemusí podařit. Vše připravujte v teple, tím urychlíte proces kynutí. Všechny ingredience by měly být pokojové teploty, kvůli snadnějšímu zpracování těsta.

2. Když je těsto připravené, zabalte mísu s těstem do potravinářské fólie a schovejte pod utěrku, aby neosychalo a bez přístupu vzduchu lépe kynulo. Nechte ho kynout na teplém místě, na topení nebo v troubě, ideálně přes noc, nebo alespoň několik hodin. Těsto může kynout i v ledničce, bude ale potřebovat víc času. Těsto je správně vykynuté, když zdvojnásobí velikost a jeho textura je krásně měkká a nadýchaná.

3. Těsto rozdělte na kousky a hněťte, aby se lépe spojilo a bylo hutnější. Až poté vytvarujte do válce požadované velikosti.

4. Připravený válec nařežte šikmými řezy zhruba do poloviny. Bageta tak nepopraská, přitom vytvoří efekt typický pro tento druh pečiva.

Bagety v troubě Bagety v troubě • Autor: istockphoto.com

5. Do trouby předehřáté na 220 stupňů nezapomeňte vložit nádobu s vodou. Stačí, když do rozpálené nádoby pod přiloženým těstem nalijete vodu a troubu rychle zavřete, aby neutekla pára. Bagetu můžete zhruba každých 5 minut postříkat rozprašovačem a zachovávat tak páru, ve které se bagety upečou. Pečte dozlatova. Díky tomuto efektu je bageta krásně měkká uvnitř, ale křupavá na povrchu.

6. Pokud chcete ještě vylepšit už tak dokonalou chuť bagety, můžete do těsta přidat ořechy nebo sušené ovoce podle chuti. Bagetu si skvěle vychutnáte buď jen tak samotnou, nebo s domácí pomazánkou či dobrým francouzským sýrem.

S domácím másem si čerstvou bagetu určitě vychutnáte!

Video se připravuje ...

Autor: Redakce