Jak dlouho vydrží mražené potraviny ?

Jak dlouho vydrží mražené potraviny ?
potraviny • Autor: istockphoto
16. července 2017 • 00:00

Teploty pod bodem mrazu udrží potraviny čerstvé dlouho, ale ne napořád. I zmrzlina má svou trvanlivost. A proto se vyplatí si dobu trvanlivosti hlídat a potraviny si zamrazovat v jedlotlivých porcích. Kelímky od jogurtu pak dobře poslouží jako nádoby.

Kojeneckou stravu, jako je ovocné nebo zeleninové pyré, zmrazujte ideálně po jednotlivých porcích. Jako nádobky se skvěle hodí třeba kelímky od jogurtu. Doba skladování je 1 až 2 měsíce.

Jahody  k zamražení je lepší vybírat spíše menší než větší. Menší plody obsahují méně vody a při rozmrazování zůstanou pevné. Trvanlivost je 10 měsíců.

jahody jahody • Autor: istockphoto

Rybíz a borůvky jsou ideálním ovocem k zamrazování, jejich typická chuť i aroma vydrží až 12 měsíců.


Brokolici a květák neskladujte zamražené déle než 9 měsíců. Později budou kašovité.

Houby jsou po 12 měsících skladování špatné, protože jejich dužina vyschne.

houby houby • Autor: istockphoto

Bylinky si své kořenicí vlastnosti vůni i aroma udrží až 12 měsíců. Ukládejte je odděleně od sebe, ideálně v dobře uzavřených nádobkách nebo sáčcích.

Maso: tučnější kousky a hotová masová jídla uchovávejte zmražené nejdéle 2 měsíce. Libová syrová masa na přípravu pečeně nenechávejte v mrazničce déle než 8 až 10 měsíců, maso na steaky 6 až 8 měsíců. Doporučujeme jednotlivé kousky a plátky masa vždy prokládat fólií.

maso maso • Autor: istockphoto

Mleté maso rozhodně nekonzumujte, pokud tuk v něm obsažený je našedlý. To bývá většinou již po 4 až 8 týdnech skladování.

Drůbež z mrazničky konzumujte, pokud se na ní už objeví hnědé skvrny, což se stává po 8-10 měsících skladování.

Dušenou šunku zmrazuje ideálně v malých porcích, plátky oddělte jeden od druhého potravinářskou fólií. Takto vydrží zhruba 2 měsíce.

Mořské ryby a rybí prsty, koupené v obchodě lze skladovat maximálně 12 měsíců. Poté se již konzumaci raději vyhněte.

Sladkovodní ryby k zmrazování musejí být vždy čerstvé. Jen takové vydrží 3-4 měsíce.

Vnitřnosti vydrží asi 3 měsíce. Před tepelnou úpravou je vždy nechte rozmrazit, ideálně přes noc v chladničce.

Chléb a pečivo snězte nejpozději v okamžiku, když zjistíte, že se na něm začínají objevovat bílé skvrnky. To je většinou po 1 až 2 měsících.

pečivo pečivo • Autor: istockphoto

Máslo se může zkazit i ve vašem mrazáku, proto by nemělo být skladováno déle než 6 měsíců. Jen tak zůstane zachována jeho chuť.

Smetanu ke šlehání je možné skladovat v mrazničce 2-3 měsíce. Pokud ji skladujete déle, už není krémovitá, ale tvoří vločky.

Zmrzliny a nanuky zapomenuté v mrazničce chutnají jako guma. Spotřebujte je nejpozději do 12 měsíců od uskladnění.

Káva zmražená déle než 12 měsíců ztrácí vůni i chuť. A to dokonce i ta vakuově balená.

káva káva • Autor: istockphoto