Holandská omáčka, kterou zvládne každý! Základem jsou správná teplota a míchání!

Video se připravuje ...
12. května 2018 • 00:00

Co je to holanská máčka a k čemu se používá? Bílá omáčka z másla a šlehaného žloutku se nejčastěji podává k rybám a mořským plodům, výborně se hodí ale i k zelenině, a to zejména k chřestu. Výborná je i s vejci Benedikt. Naučte se jí podle video receptu tak, aby se vždycky povedla.

Vybírejte kvalitní víno!

Nedílnou součástí holandské omáčky je kvalitní bílé víno. Vybírejte sušší a především takové, které rádi pijete po večerech – i přesto, že se víno vyvaří, ovlivňuje výslednou chuť. Proto na něm nešetřete.

Holandská omáčka je z pravého másla

Před tím, než začneme přepouštět máslo, se musíme ujistit, že použijeme to správné. Máslo musí obsahovat minimálně 80 % máselného tuku, nesmí se do něj přidávat žádná aditiva ani jiné tuky. Kvalita másla se výrazně projeví na chuti omáčky.

Důležité je správně přepustit máslo. Ze zahřátého másla se pomalu oddělí syrovátka a tuk. Je nutné sbírat pěnu z hladiny, syrovátka klesne ke dnu a vrchní vrstvu tvoří čistý mléčný tuk. Při přepouštění hlídejme barvu másla. Ztmavnutí způsobuje nežádoucí nahořklou chuť. 

Míchání

Za stálého míchání pomalu přilévejte bílé víno se žloutky. Dávejte ale pozor na teplotu, která nesmí přesáhnout 65 stupňů Celsia. Cílem je hustá, lesklá a hladká pěna. Nakonec do našlehané pěny přilijte pomalu máslo a stále šlehejte metlou podobně jako u majonézy.

Pak už stačí jen hotovou holandskou omáčkou přelít chřest nebo oblíbenou rybu a dokonalý oběd nebo večeře jsou na stole.

Recept na základní holandskou omáčku najdete ZDE >>>

Autor: Redakce