Holandská omáčka, kterou zvládne každý! Základem jsou správná teplota a míchání!

Holandská omáčka, kterou zvládne každý! Základem jsou správná teplota a míchání!
Holandská omáčka • Autor: iStock
30. května 2017 • 00:00

Co je to holanská máčka a k čemu se používá? Bílá omáčka z másla a šlehaného žloutku podávaná nejčastěji k rybám a mořským plodům, ale také k zelenině a zejména k chřestu. Výborná je i s vejci Benedikt. Patří k základním omáčkám klasické francouzské kuchyně.

Jak na holandskou omáčku vás naučí Tomáš Frištenský, kuchař restaurace Babiččina zahrada


Vybírejte kvalitní víno!

Nedílnou součástí holandské omáčky je kvalitní bílé víno. Vybírejte sušší a především takové, které rádi pijete po večerech – i přesto, že se víno vyvaří, ovlivňuje výslednou chuť. Proto na něm nešetřete.

Kvalitní bílé vínoKvalitní bílé víno

Máslo
Předtím než začneme přepouštět máslo, musíme se ujistit, že použijeme to správné. Máslo musí obsahovat minimálně 80 % máselného tuku, nesmí se do něj přidávat žádná aditiva ani jiné tuky. Kvalita másla se výrazně projeví na chuti omáčky.

Kvalitní máslo

Důležité je správně přepustit máslo. Ze zahřátého másla se pomalu oddělí syrovátka a tuk. Je nutné sbírat pěnu z hladiny, syrovátka klesne ke dnu a vrchní vrstvu tvoří čistý mléčný tuk. Při přepouštění hlídejme barvu másla. Ztmavnutí způsobuje nežádoucí nahořklou chuť. 

Míchání
Za stálého míchání pomalu přilévejte bílé víno se žloutky. Dávejte ale pozor na teplotu, která nesmí přesáhnout 65 stupňů. Cílem je hustá, lesklá a hladká pěna. Nakonec do našlehané pěny přilijte pomalu máslo a stále šlehejte metlou podobně jako u majonézy.

Holandská omáčka a míchání

Autor: Redakce