Domácí kečup hotový do hodiny? Pět tipů, jak na něj!

28. srpna 2023 • 12:00

Vybrat kvalitní kečup je občas složitější, než se zdá. Může se v něm schovávat velké množství přidaných cukrů a některé výrobky nemusí obsahovat ani minimální podíl rajčat. Zkuste si proto vyrobit vlastní poctivý kečup, který bude vhodný i pro malé děti. Víme, jak na to.

Česká rajčata jsou teď šťavnatá a dokonale zralá

Aby měl kečup tu správnou chuť, vybírejte vždy čerstvá a šťavnatá rajčata. Ať už je utrhnete na zahradě, dostanete od sousedů nebo koupíte na trzích či v obchodě, dbejte na to, aby byla zralá a sytě červená. Všude teď koupíte naše česká rajčata, která fantasticky voní, tak se do toho pusťte, kvalitní kečup z nich vyrobíte jedna báseň.

A nejen kečup. Vychutnejte si je třeba i jako chutný oběd>>>

Video se připravuje ...

Kečup s červenou řepou i jablky

Receptů na domácí kečup je mnoho a často se v nich objevují kromě rajčat i jablka. Nemusíte se obávat, že by nahrazovala rajčata. Jemným kečupem s jablky byste mohli zabodovat u těch nejmenších, jelikož přispějí ke zjemnění chuti a kečup lehce osladí, podobně jako cibule. Stále oblíbenější je pro svoji chuť i kečup s přídavkem červené řepy. Díky těmto ingrediencím kečup nejen ozvláštníte, ale také nemusíte přidávat tolik cukru a domácí kečup bude ještě zdravější.

Recept na kečup oživte chilli nebo skořicí

Základem kečupu nejsou jen čerstvá rajčata, ale i koření. Domácí pikantní kečup dochuťte divokým kořením a podle fantazie přidejte sušený česnek, bazalku nebo chilli pro štiplavější chuť. Skvěle chutná i skořice, která dodá kečupu lehce podzimní nádech.

U domácího kečupu máte jistotu, že je opravdu z rajčat U domácího kečupu máte jistotu, že je opravdu z rajčat • Autor: profimedia

 

Kečup jemný jako z obchodu

Rajčata nestačí jen povařit společně s dalšími ingrediencemi, dokud nezměknou, a pak je rozmixovat. Aby byl kečup dokonale hladký, po rozmixování ho ještě propasírujte přes jemné sítko. Pokud vám nevadí kečup s kousky rajčat, můžete použít i cedník s většími otvory. Na závěr nezapoměňte kečup ochutnat a dochutit. 

Zavařovací sklenice musí být čisté

Připravte si čisté a vyvařené sklenice, aby kečup vydržel v dobré kondici co nejdéle a nezkazil se dřív, než ho stačíte spotřebovat. Nalijte do nich kečup, uzavřete a sklenice ještě sterilujte 20 minut při 90 °C. Poté nechte vychladnout a skladujte v chladu a suchu. Otevřený kečup také rychle spotřebujte. Jelikož neobsahuje konzervanty, vydrží po otevření jen pár dní.

Jak zdravě osladit kečup? Jablky a cibulí! Jak zdravě osladit kečup? Jablky a cibulí! • Autor: iStock

Ketchup vs. kečup. Jak se liší?

Pokud sáhnete v obchodě po výrobku s označením „kečup", nešlápnete vedle. Takový výrobek musí obsahovat alespoň 140 g rajčat na 100 g. Lepší je ale sáhnout po takovém, který na 100 g kečupu obsahuje nejméně 200 g rajčat. Bývá označen jako „prima“, „extra“ či „speciál". Výrobků označených jako „kepuč", „ketchup" a podobně si vůbec nevšímejte, rajčat je v nich minimum, naopak jsou plné cukru a chemie.  

Domácí kečup si můžete vychutnat s celerovými hranolky>>>

Video se připravuje ...

 

Autor: red