Co je lepší? Kypřicí prášek, nebo jedlá soda?

5. ledna 2019 • 22:00

Jedlá soda i prášek do pečiva jsou kypřicí prostředky přidávané do těsta před vlastním pečením v troubě. Proč se ale používá ke kypření těsta v jednom receptu prášek do pečiva a jiném naopak jedlá soda? Jaký je mezi nimi rozdíl a na co se který z těchto pomocníků lépe hodí?

Jedlá soda neboli soda bicarbona (hydrogenuhličitan sodný) i prášek do pečiva fungují v podstatě podobně. Při vlastním pečení produkují oxid uhličitý, díky němuž je těsto nadýchané a nakypřené tak, jak ho po vytažení z trouby známe. 

Jedlá soda: do kterého moučníku se hodí?

Jedlá soda je zásaditá sloučenina, která při kontaktu s kyselou sloučeninou (kysaným mléčným výrobkem, citronovou šťávou) začne reagovat za vzniku oxidu uhličitého, což si můžeme představit jako typické bublání a pěnění.

Těsto kypřené jedlou sodou je proto nutné péct hned po zamíchání, jinak z něj vyprchají všechny bubliny již před pečením a výsledek nebude tak nadýchaný, jak byste čekali. Výhodou sody je, že v malém množství je chuťově neutrální a nezanechává v dezertu nežádoucí pachuť.

Sodu bicarbonu využijete nejen při pečení

Jedlá soda má široké možnosti využití i v domácnosti jako univerzální čistič nebo pohlcovač pachů. Je součástí zubních past, desinfikuje ústa, a měla by působit jako bělidlo, proto je doporučováno si kuchyňskou sodou čas od času zuby vyčistit. Soda se používá i jako přísada oblíbených domácích limonád, které pak příjemně perlí. 

Prášek do pečiva oceníte při pečení muffinů

Kypřící prášek obsahuje část jedlé sody, přesto se obě přísady používají poněkud odlišně. Prášek do pečiva, na rozdíl od jedlé sody, neuvolní oxid uhličitý hned po zamíchání těsta. Reakce probíhá za zvýšené teploty, tedy až ve chvíli, kdy vložíte dezert do trouby.

Kypřící prášek se nejlépe hodí do těst, která nejsou náročná na přípravu a čas, jako jsou muffiny nebo bublanina. Suché ingredience spolu s mokrými jen zamícháte metličkou. Nevýhodou kypřicího prášku může být lehká svíravá pachuť, kterou v hotovém výrobku zanechá.

Kypřicí prášek si můžete vyrobit!

Ve složení kypřícího prášku najdete tři ingredience: jedlou sodu (zásaditá sloučenina), dihydrogenfosforečnan nebo vinný kámen (kyselá sloučenina) a škrob, který pohlcuje vlhkost při skladování a brání tomu, aby spolu zásaditá soda a kyselý fosforečnan nebo vinný kámen zreagovali dříve, než dáte těsto do trouby.

Pokud jste při pečení zjistili, že kypřicí prášek doma nemáte, nahradit ho jedlou sodou 1:1 nejde. Soda je asi třikrát silnější než kypřící prášek, ale můžete ho vyrobit smícháním jednoho dílu sody a dvou dílů vinného kamene.

TIP NA VIDEO: Zkuste s kypřícím práškem tyto ovocné knedlíčky.

 

Upečte rychlé vláčné muffiny nebo báječnou bábovku! Recepty a inspiraci naleznete ZDE >>>

Autor: Karolína Fourová